12 peces periodístiques per entendre el món


Quina és la situació a Colòmbia després dels Acords de Pau? Quin paper té la UE al Sahel per a frenar la migració? Què passa amb les dones migrants que un cop aquí es dediquen a les cures? Coneixem bé la comunitat pakistanesa que viu a Barcelona? Quines vulneracions de drets humans estan cometen les empreses transnacionals a països com Hondures o Mèxic? Què passa si ets gay o lesbiana al Marroc o Kènia? Lafede.cat recull els dotze reportatges que s’han premiat amb la Beca Devreporter per a poder fer periodisme internacional responsable.

 

1. Cuidar entre terres. Qui sosté la vida quan les dones migren?

Aquest especial periodístic proposta conèixer les arrels de les cuidadores que tenen cura d’infants i gent gran als països del nord global. Moltes d’elles provenen de països de Centre i sud Amèrica on hi han deixat família, amics i vida. Què passa quan elles migren als seus països d’origen? En quines condicions migren? Quines condicions laborals tenen?

Un projecte periodístic de Cooperacció amb La Directa (Anna Celma, Estel·la Marcos i Meritxell Rigol) i que s’ha publicat a La Directa, Catalunya Plural i se n’ha parlat a Ràdio Terrassa.

 

2. El Sahel, un desert en moviment.

La sèrie de peces periodístiques visualitzen l’impacte que té la política d’externalització de fronteres en les rutes migratòries des del sud de l’Àfrica cap a Europa. Quines vulneracions de drets s’hi cometen? Qui paga per frenar la migració? Què passa amb les dones al llarg del camí?

Un projecte periodístic d’Alianza por la Solidaridad amb Oriol Puig que s’ha publicat al Diari Ara, Periferia prensa (Colòmbia), El desconcierto (Xile), La Provincia (Las Palmas), Euroactiv (Europa), Planeta Futuro (El País) i se n’ha parlat a Els Matins de TV3.

 

3. Arsal: l’impacte de la guerra en 300km2.

El projecte es centra en el conflicte de Síria tot explicant l’actitud de la comunitat internacional i els impactes sobre la població civil a través d’un municipi libanès de 317km2, Arsal, situat a 12km de la frontera siriana que abans de la guerra tenia 37.000 habitants (2012) i que ara acull a 120.000 persones refugiades en 132 camps.

Un projecte periodístic de l’Associació Catalunya-Líban amb Nilton Torres i Lina Baalbaki. S’han publicat peces a El Periódico, El Salto,  TV L’Hospitalet i Ràdio Sant Boi.

4. Barcelona – Pakistan – Barcelona.

L’especial s’apropa la comunitat pakistanesa que viu a Catalunya i s’endinsa en els seus orígens per entendre el seu procés migratori i el paper de les dones en la transformació d’aquesta comunitat.

Un projecte periodístic del CIDOB amb la Revista 5W (Agus Morales i Anna Surinyach) i IBCUrdu (Sabookh Syed) i Salman Qazi. S’ha publicat a 5W i IBCURDU (Pakistan) (vídeo en urdú) i se n’ha parlat al programa No ho sé de RAC1.

 

5. Fugir per estimar i ser.

La proposta periodística viatja al Marroc per explicar quin és el procés que viuen les persones LGTBI al país i que decideixen emprendre el camí cap a l’Estat espanyol per a demanar asil. Qui lluita pels drets LGTBI al Marroc? Quin paper hi tenen les famílies? Com funciona la petició d’asil? Quines dificultats es troben a l’arribar a territori espanyol?.

Un projecte periodístic de la Comitè Català d’Ajuda al Refugiat (CCAR) i el Servei Civil Internacional (SCI) amb Sonia Calvó, Víctor Yustres i Victòria Oliveres. S’ha publicat a La Directa, Pikara magazine i se n’ha parlat al programa Solidaris de Catalunya Ràdio. També s’han fet diverses projeccions.

6. Now you are a woman.

Es coneix molt poc la situació de les persones Gays, Lesbianes i Queers a Kènia. Aquest reportatge s’immersa en aquesta realitat de la mà de Gerald Hayo, una activista LBQ de Kènia.

Un projecte periodístic de Casal Lambda amb Playground (Alba Muñoz i Guillem Sartorio). S’ha publicat a Playground, La Directa, Pikara magazine, Eldiario.es, El Salto, Goog2b i Africaye. També es va projectar a la Mostra Fire!!

 

7. Globalitzant resistències.

Empreses i drets humans. La proposta periodística vol visibilitzar la cadena empresarial i financera que participa del projecte hidroelèctric hondureny d’Agua Zarca i tota la xarxa de lluita per la justícia global i la defensa del territori i el medi ambient teixides entre nord i sud arran de l’assassinat de la defensora dels drets humans Berta Cáceres.

Uns reportatges d’Entrepobles amb Grup Contrast. S’han publicat a El Periódico i La Directa. Està previst que el documental es passi pel programa Latituds de TV3 el setembre.

 

8. Alerta Defensores. Dones lluitant pels Drets Humans.

El projecte mostra els contextos on es duen a terme les activitats socials i polítiques de les defensores dels drets humans de la regió mesoamericana.

Un projecte periodístic de Suds i Calala Fondo de Mujeres amb Saioa Balaztena, Flor Goche, Quimy De León i Catherine A. Calderón. Encara no s’ha publicat, però es preveu que s’emeti en el programa Latituds de TV3 el setembre. També es publicarà a Pikara magazine.

 

9. Colón con corbata

Quin paper tenen les empreses espanyoles a Amèrica llatina? Quatre reportatges expliquen el paper l’Actividades de Construcción i Servicios (ACS) de Florentino Pérez, a Mèxic: el nou aeroport Internacional de la Ciutat de Mèxic; les explotacions eòliques a l’Istme de Tehuantepec (Oaxaca) i l’extracció de gas mitjançant fracking a San Fernando (Tamaulipas).

Un projecte periodístic de la Taula per Mèxic amb Sandra Vicente, Majo Siscar, Marta Molina, José Gil i Daniela Pastrana. S’ha publicat a la Revista Proceso (Mèxic), Pie de pàgina (Mèxic) i en breu estarà a eldiario.es.

10. En el vientre del Congo

Es centra en el treball de les dones congoleses per aconseguir una maternitat sense riscos. És el cas de Céline Tendobi, cap de Ginecologia i Obtetrecia de l’hospital congolès de Monkole.

És un projecte periodídtic de Muzungu Producciones amb la col·laboració de Fundació Montblanc. S’ha pogut veure a TeleSUR i se n’ha parlat al programa No ho sé de RAC1.

 

11. Les dones cocaleres davant dels reptes del procés de pau a Colòmbia.

En un context de construcció de pau a Colòmbia, quin paper tenen les dones cocaleres de Tumaco i Catatumbo? S’enfronten a la dicotomia de continuar formant part de la cadena de narcotràfic o substituir els seus cultius enfrontant-se als grups armats que encara controlen el territori.

Un projecte periodístic de l’Associació Catalana per la Pau (ACP) amb Javier Sulé, Ana Milena (Milo) del Castillo, Germán Reyes i Eloisa Arcila. S’ha publicat a El Periódico i El Punt Avui, i està pendent de ser emès al programa Latituds de TV3 el setembre.

12. Voces de Vereda

La veu de deu dones explica com s’està implementant el procés de pau a Colòmbia agafant d’exemple La Cooperativa, una petita comunitat de l’orient colombià que s’ha convertit en un dels 26 punts per on s’ha iniciat la implementació de l’Acord de Pau. Què arrosseguen del passat? Com encaren al nou present? Què esperen del futur?

Un projecte periodístic d’Iris Aviñosa, Alexandra Loaiza  i Sara Pardo amb la col·laboració de l’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC) i la Lliga dels Drets dels Pobles. Es pot llegir a Catalunya plural, United Explanations i se’n va parlar al programa Territori Clandestí de Ràdio 4. També es va emetre per Betevé i s’han fet algunes projeccions.