20J: Marcat per la reivindicació ‘regularització ja’ però sense oblidar els 80 milions de persones desplaçades al món


Lafede.cat se suma a la convocatòria de concentracions de les campanyes #RegularizaciónYa i la Coordinadora Obrim Fronteres que exigeixen la regularització de les persones en situació administrativa irregular a l’Estat espanyol de manera immediata. Les entitats federades no obliden que milions de persones no viuen a casa seva i continuen reividicant el dret al refugi en un context de pandèmia mundial i restriccions de moviment humà.

Turquia, Edirne. 2020. Persones esperen a la frontera entre Grècia i Turquia.

 

Aquest 20 de juny, Dia mundial de les persones refugiades, arriba a casa nostra amb una reivindicació clara: la regularització de totes les persones en situació administrativa irregular, uns 600.000 a tot l’Estat espanyol. La pandèmia del Covid19 ha visibilitzat encara més les desigualtats socials, la pobresa i la manca de drets i això ha portat a molts col·lectius a unir-se sota el lema #RugularitzacióJa. Aquest divendres 19 de juny s’ha registrat al Congrés dels Diputats, una proposició no de llei (PNL) que insta al Govern a fer efectiva aquesta regularització en base a l’article 127 de la llei d’estrangeria. Una PNL presentada per la campanya #RegularizaciónYa i la Coordinadora Obrim Fronteres i que compta amb el suport de més de 1.500 organitzacions, entre elles Lafede.cat a partir de L’Eix de migracions.

Per a donar suport a aquesta iniciativa, el dissabte 20 de juny es convoca a la ciutadania a concentrar-se a diferents ciutats catalanes a les 17.30h.

Dret al refugi és Justícia global

El 20J, però no hem de perdre la mirada global i és que segons l’últim informe anual de l’ACNUR, al món hi ha 79’5 milions de persones desplaçades de manera forçosa, 26M de les quals són refugiades i 4’M demandants d’asil. Una xifra lamentablement històrica. De totes elles, el 40% són infants i joves menors de 18 anys. El 68% provenen de cinc països: Síria, Veneçuela, Afganistán, Sudán del Sud i Myanmar, i el 85% dels països que els acullen són empobrits.

La Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat, també ha publicat el seu informe anual on analitza l’estat del dret a l’asil a Espanya. El 2019 es van rebre el doble de sol·licituds d’asil que el 2018: 118.264, principalment de països d’Amèrica llatina com Veneçuela, Honduras, El Salvador, Nicaragua o Perú. Segons CEAR, l’establiment del visat de trànsit ha fet que les sol·licituds de nacionalitats com Síria o Palestina hagin disminuït. Pel que fa a l’obtenció de protecció internacional, l’Estat espanyol l’atorga a un 5’2% dels sol·licitants, una xifra clarament inferior a l’any passat (24%) i que a la mitjana de la Unió europea (31%). La Comissió també denuncia les dificultats existents en demana asil a Ceuta i Melilla.

L’emergència sanitària de la Covid19 planteja molts reptes en clau en matèria migratòria i de refugi, és per això que CEAR proposa 19 propostes concretes per fer-hi front. Fundipau, per la seva part, també ha emès un comunicat on reclama quatre punts, entre ells, l’aplicació de vies legals i segures d’accés a Europa, ja que només entre els mesos de gener a juny, han perdut la vida al Mediterrani 339 persones.

La Fundació UB Solidària posa l’accent en l’accés a l’educació de les persones refugiades, de les quals només el 3% arriba a la Universitat. És per això que la UB ha impulsat des del 2015 un Programa de suport a persones refugiades i procedents de zones de conflicte que rep anualment 15 joves i que a través d’aquest vídeo comparteixen algunes de les seves experiències. Qui també té un programa d’acollida és la Fundació Autònoma Solidària de la UAB que ha donat suport a 16 estudiants el curs 19-20, i del qual en fa repàs per aquest 20 de juny.