8M: mobilització a Lafede.cat per reivindicar els drets de les dones arreu


Les entitats de Lafede.cat, des de la seva experiències de treball conjunt per a l’apoderament de les dones amb contraparts a terreny, s’han mobilitzat els dies 7 i 8 de març amb motiu de la vaga feminista.

Rua reivindicativa pel Raval. Foto: Lafede.cat.

El passat 7 de març Lafede.cat, impulsada per l’Eix de feminismes, va organitzar una rua reivindicativa pels carrers del Raval. Tot va començar a les 17 h davant la seu de diverses entitats federades a Erasme de Janer (Suds, Farmamundi Centre Delàs, Alternativa, ACPP…), després va passar pels locals de Setem, SCI, CCAR i Novact fins arribar a Lafede.cat al carrer de les Tàpies. Allà es va llegir un poema d’Ana G. Aupi.

Una trentena, doncs, de treballadores d’entitats federades van recórrer els carrers cridant consignes com “Abajo el patriarcado que va a caer, va a caer. Arriba el feminismo que va a vencer, va a vencer” o “Ens toquen a una, ens toquen a totes”, i amb pancartes que anunciàven la vaga feminista de l’endemà, 8 de març, Dia de la dona treballadora, on es reivindicava que si s’aturen les dones, s’atura el món fent una crida a secundar la vaga estudiantil, laboral i de cures. També hi va a ver espai per a la reivindicació del feminisme des de les seves múltiples diversitats com és la lluita de les dones indígenes per la “memòria, el territori i la vida”, com mostrava una de les pancartes.

I és que les entitats concentrades basen bona part de la seva feina en l’acompanyament de l’apoderament de la dona a països del sud global com Alternativa que treballa per enfortir la participació política de les dones per garantir l’exercici efectiu dels seus drets a Guatemala; Suds que té projectes d’intercanvi entre organitzacions feministes a Amèrica Central, el Magreb (especialment Marroc) i Palestina per compartir experiències, sabers i bones pràctiques per fer front a la violència masclista; CCAR que treballa amb persones refugiades per motius de gènere o identitat sexual; SCI que ens els seus projectes i voluntariat internacional promou la perspectiva de gènere; Farmamundi que treballa per l’accés a la salut de col·lectius vulnerabilitzats com les dones; Setem que denuncia l’explotació que pateixen moltes treballadores al món per part de les grans empreses multinacionals; o Cooperacció, entitat feminista que basa el seu treball (especialment a Amèrica llatina i Àfrica) en construir societats lliures de violència vers les dones, en les sexualitats diverses i el dret al propi cos, en promoure l’economia feminista i l’equitat de gènere i en enfortir els moviments feministes.

Grup de Lafede.cat a la manifestació 8M. Foto: Lafede.cat

Són moltes les entitats que treballen el seu dia a dia amb contraparts locals que defensen els drets de les dones i tenen com a línia de treball els feminismes, uns temes que traspassen fronteres i vinculen perfectament allò local amb allò global. Per tot això, i altres motius recollits en el vídeo de Lafede.cat pel 8M, la federació va tancar el 8 de març i va ser present a la manifestació de Barcelona, i va signar els manifestos de la Vaga Feminista i del grup de migrantas.