DevReporterGrantRGB

Beca DevReporter,
la beca per a un bon periodisme social


Migracions i dret a l’aigua, els temes becats a II Beca Devreporter

El moviments migratoris, la lluita pel dret a l’aigua i les conseqüències de les polítiques migratòries a través del col·lectiu de venedors ambulats han estat els tres temes premiats a la II beca Devreporter.

El jurat ha valorat, dels tres projectes, la visió de justícia global explicant les causes i incorporant la visió sud-nord, la noticiabilitat dels temes i la necessitat d’incorporar-les a l’agenda mediàtica, la solidesa tant del treball de l’entitat al país com de l’equip periodístic i la seva trajectòria en el tema, la vinculació amb periodistes del sud, la incorporació de la perspectiva de gènere i la viabilitat econòmica.

LAssemblea de Cooperació per la Pau (ACPP) ha presentat, juntament amb Ruido Photo i el diari salvadorenc elfaro.net, un projecte sobre l’emigració d’homes i dones de El Salvador a causa de la violència ja que és el país que té l’índex d’homicidis més alt. El projecte vol posar especial atenció en la violència cap a les dones que és major i més agressiva tant dins el país com durant el procés migratori. Aquestes persones no se les considera refugiades i, per tant, pateixen un major grau de vulnerabilitat, especialment en un context mundial on les migracions són un fet global i així ho vol enfocar el projecte.

Un altre projecte que té relació amb el procés migratori, però en la darrera etapa, és a dir, quan les persones arriben al seu destí, és el de SOS Racisme. L’organització, juntament amb periodistes de Catalunya Plural, vol treballar un tema que ha estat notícia els darrers mesos, en especial durant l’estiu: la venta ambulant. El projecte periodístic vol dotar d’eines a la ciutadania per tal de desmuntar els estereotips que envolten les persones que exerceixen aquesta venta, la majoria provinents de l’Àfrica Subsahariana, explicant les causes ja que per a elles és una forma alternativa d’obtenir diners a la seva situació irregular. És important destacar la figura d’un periodista del Senegal per tal de que doni la seva visió sobre les conseqüència de les polítiques migratòries i d’estrangeria dels països del nord.

Tot i situar-se també a El Salvador, Enginyers sense Fronteres aposta per parlar del dret a l’aigua i ho fa amb la periodista freelance amb experiència sobre el terreny, Majo Siscar, i el fotoperiodista Pau Coll. A través de perfils de defensors i defensores del dret a l’aigua en format crònica, coneixerem les causes del problema, les responsabilitats institucionals i els mecanismes de lluita i resistència de la població per un dret que té dimensió de justícia global. És un tema amagat a l’agenda mediàtica i, per tant, és una aposta innovadora.

Tots tres projectes tenen acords tancats amb sis mitjans com eldiario.es, Catalunya Plural, Diari Ara, Catalunya Ràdio, La Directa i elfaro.net, per ser publicat entre els mesos d’octubre i novembre. Des d’ara i fins el setembre els i les periodistes han d’elaborar els projectes dotats amb 8.000 euros cada un.

16 projectes presentats

Dels projecte que es van presentar a mitjans de desembre, dos tenien una visió clarament global. La majoria, però, partien d’un apropament local per a explicar, en clau de Justícia Global, les causes i el context d’una problemàtica concreta. Es van rebre quatre projectes vinculats a països d’Àfrica, quatre d’Amèrica central, dos d’Amèrica del Sud i quatre d’Orient Mitjà. En total hi havia més de 30 acords amb mitjans de comunicació locals, nacionals i internacionals.

Pel que fa als formats periodístics hi ha una clara aposta pels formats audiovisuals i multimèdia.

En comparació amb l’any passat, ara la majoria de projectes tenien en compte la perspectiva de gènere i/o feminista en la seva formulació, així com incloure a periodistes i organitzacions del sud.

La composició del jurat

Adrià Bas, de Catalunya Ràdio; Joan Cañete, de El Periódico; Agus Morales, de Revista 5W; Isabel Martínez i Rita Huybens, de Lafede.cat; Xavier Giró, de la UAB; Alicia Oliver, del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Arnau Florez, de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament; i Judit Rifà, de l’Ajuntament de Barcelona.

Beca Devreporter

Lafede.cat va liderar el projecte europeu Devreporter-Xarxa de periodistes i professionals de la comunicació per al desenvolupament els resultats principals del qual van ser l’elaboració d’un document de recomanacions sobre periodisme i la convocatòria de la I Beca Devreporter, que tenia com a objectiu donar suport a la producció i realització de reportatges impulsats per les seves organitzacions federades.

En aquesta II edició la Beca Devreporter, tot i que manté el nom, no compta amb finançament europeu sinó amb el suport econòmic de la Direcció de Cooperació i Justicia Global de l’Ajuntament de Barcelona i amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, raó per la qual modifica lleugerament les seves bases i quantia.

 

Aquí podeu consultar els projectes becats l’any passat.

 

Perquè noves maneres de treballar entre periodistes i comunicadors/es són possibles.


Aquesta beca és possible gràcies al suport de:

I a la col·laboració de: