DevReporterGrantRGB

Beca DevReporter,
la beca per a un bon periodisme social


Beca Devreporter 2018

 

El 10 d’abril tindrà lloc l’acte de presentació-llençament de la III Beca Devreporter. En aquesta edició hi haurà 240.000 euros per finançar reportatges amb diferents línies. El mínim per reportatge serà de 10.000 euros.

Les bases seguiran els principis del  Vademècum per a una informació internacional responsable i incorporaran  nous aspectes tècnics pero seran similars a les del 2016 (que es poden trobar al final d’aquesta mateixa pàgina ).

Aquesta nova edició està finançada per la UE a través del Projecte Frames, Voice, Report! que coordinem les plataformes d’organitzacions de set països.

Els temes prioritaris hauran d’estar relacionats amb els ODS i, més en concret, amb Migracions, Gènere i Justícia climàtica.

Durant el procés d’elaboració dels reportatges els/les periodistes i ONG becades hauran de participar a diferents espais de formació i intercanvi que es crearan.

En aquesta edició no caldrà que les ONG o entitats que presentin les seves propostes estiguin federades.

Els últims reportatges becats com a referent

A la II edició es van presentar 16 projectes i es van becar tres.  La majoria partien d’un apropament local per a explicar, en clau de Justícia Global, les causes i el context d’una problemàtica concreta. Es van rebre quatre projectes vinculats a països d’Àfrica, quatre d’Amèrica central, dos d’Amèrica del Sud i quatre d’Orient Mitjà. En total hi havia més de 30 acords amb mitjans de comunicació locals, nacionals i internacionals. Pel que fa als formats periodístics va haver una clara aposta pels formats audiovisuals i multimèdia.

Entre la primera i la segona edició el canvi més notable va ser la incroporació de la perspectiva de gènere i/o feminista en la seva formulació, així com incloure a periodistes i organitzacions del sud.

El moviments migratoris, la lluita pel dret a l’aigua i les conseqüències de les polítiques migratòries a través del col·lectiu de venedors ambulats van ser els tres temes premiats per la II Beca Devreporter.

En els tres casos el jurat va valorar especialment la visió de justícia global, explicant les causes i incorporant la visió sud-nord, la noticiabilitat dels temes, la solidesa tant del treball de l’entitat al país com de l’equip periodístic i la seva trajectòria en el tema, la vinculació amb periodistes del sud, la incorporació de la perspectiva de gènere i la viabilitat econòmica.

Els reportatges «Vida Mantera» i «Plegar la manta», impulsats per SOS Racisme i els periodistes de Catalunya Plural Yeray S. Iborra, Sònia Calvó i João França, van abordar en profunditat la realitat de la venda ambulant a la ciutat de Barcelona, buscant les causes a la pròpia ciutat, a les fronteres europees, i en el país d’origen de la majoria de persones que s’hi dediquen, el Senegal. «Vida Mantera» és un especial de quatre reportatges que es va poder llegir a  eldiario.es i al seu digital associat Catalunya Plural. «Plegar la manta» es va emetre al programa 30 Minuts de Televisió de Catalunya.

«El dret a l’aigua», un projecte presentat per Enginyeria sense Fronteres que van realitzar la periodista Majo Siscar i el fotoperiodista Pau Coll, ens va acostar als defensors i defensores del dret a l’aigua a El Salvador i es va difondre al Diari Ara amb dues peces La dona que li ha guanyat la batalla a Coca-Cola” i “Quan l’aigua t’escurça la vida”-, així com a eldiario.es,, La Jornada, Catalunya Ràdio, i al magazín Fórmula Fin de Semana de l’emissora mexicana Radiofórmula.

«La Mara Salvatrucha derrota a Trump a Long Island», presentat per l’Assemblea de Cooperació per la Pau amb el periodista de Ruido Photo Edu Ponce i en col·laboració amb el mitjà salvadoreny elfaro.net, retrata la situació de molts joves salvadorenys que han emigrat als EUA. Es veuen atrapats entre la necessitat de fugir del país amb l’índex d’homicidis més alt del món i les dificultats per fer-se el seu lloc en un nou entorn també assetjat pels pandilleros. El reportatge es va difondre a elfaro.net, i també al mitjà nord-americà Univisión, eldiario.es i La Directa.

 

Antedecents i origen de la Beca Devreporter

Entre els anys 2013-2016 Lafede.cat va liderar el projecte europeu Devreporter-Xarxa de periodistes i professionals de la comunicació per al desenvolupament els resultats principals del qual van ser l’elaboració d’un document de recomanacions sobre periodisme i la convocatòria de la I Beca Devreporter, que tenia com a objectiu donar suport a la producció i realització de reportatges impulsats per les seves organitzacions federades.

La II edició la Beca Devreporter no va comptar amb finançament europeu sinó amb el suport econòmic de la Direcció de Cooperació i Justicia Global de l’Ajuntament de Barcelona i amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, raó per la qual va modificar lleugerament les seves bases i quantia.

En les dues convocatòries la Beca DevReporter ha finançat amb 54.000 euros nou reportatges periodístics presentats, conjuntament, per vuit entitats i que han estat publicats a més d’una quinzena de mitjans de tot tipus, i de diferents països.

Aquí podeu consultar els projectes becats la I Edició.

 

Perquè noves maneres de treballar entre periodistes i comunicadors/es són possibles.


Aquesta beca és possible gràcies al suport de:

I a la col·laboració de: