DevReporterGrantRGB

Beca DevReporter,
la beca per a un bon periodisme social


Beca Devreporter 2018

La convocatòria 2018 es va tancar el 23 de maig. 48 organitzacions han presentat 38 projectes: 7 a la categoria A (10.000 euros), 24 a la B (20.000 euros) i 7 a la C (30.000 euros).

Els projectes estan en un procés de primera valoració tècnica i després de l’estiu el jurat triarà les propostes becades. Els resultats es faran públics a finals d’octubre.

 

Beca Devreporter 2019

Properament s’anunciaran les dates de la convocatòria 2019.

Per començar a dissenyar propostes es poden prendre les bases i el formulari de la pàgina del projecte Frame Voice Report com a referència.

IMPORTANT: Les bases que s’han de consultar són només les que estan en català, les bases de la resta d’idiomes responen a les convocatòries dels diferents països i són totes diferents.

La pàgina inclou una secció de preguntes freqüents.

Les informacions bàsiques sobre la Beca Devreporter estan recollides en un document que es va compartir a l’acte de presentació de la Beca: qui es pot presentar, quin tipus de projectes s’accepten, quins són els principals criteris d’avaluació i quines despeses es financen.

Els materials bàsics de referència són tres: “Treballar per la justícia global en un món global” (de Lafede.cat), el “Vademècum per una informació internacional responsable” (fruït del projecte Devreporter) i “Transformar Catalunya, millorar el món”, el Pla del Govern per implementar els ODS a Catalunya.

Els reportatges becats com a referent

A la II edició es van presentar 16 projectes i es van becar tres.  La majoria partien d’un apropament local per a explicar, en clau de Justícia Global, les causes i el context d’una problemàtica concreta. Es van rebre quatre projectes vinculats a països d’Àfrica, quatre d’Amèrica central, dos d’Amèrica del Sud i quatre d’Orient Mitjà. En total hi havia més de 30 acords amb mitjans de comunicació locals, nacionals i internacionals. Pel que fa als formats periodístics va haver una clara aposta pels formats audiovisuals i multimèdia.

Entre la primera i la segona edició el canvi més notable va ser la incroporació de la perspectiva de gènere i/o feminista en la seva formulació, així com incloure a periodistes i organitzacions del sud.

El moviments migratoris, la lluita pel dret a l’aigua i les conseqüències de les polítiques migratòries a través del col·lectiu de venedors ambulats van ser els tres temes premiats per la II Beca Devreporter.

En els tres casos el jurat va valorar especialment la visió de justícia global, explicant les causes i incorporant la visió sud-nord, la noticiabilitat dels temes, la solidesa tant del treball de l’entitat al país com de l’equip periodístic i la seva trajectòria en el tema, la vinculació amb periodistes del sud, la incorporació de la perspectiva de gènere i la viabilitat econòmica.

Els reportatges «Vida Mantera» i «Plegar la manta», impulsats per SOS Racisme i els periodistes de Catalunya Plural Yeray S. Iborra, Sònia Calvó i João França, van abordar en profunditat la realitat de la venda ambulant a la ciutat de Barcelona, buscant les causes a la pròpia ciutat, a les fronteres europees, i en el país d’origen de la majoria de persones que s’hi dediquen, el Senegal. «Vida Mantera» és un especial de quatre reportatges que es va poder llegir a  eldiario.es i al seu digital associat Catalunya Plural. «Plegar la manta» es va emetre al programa 30 Minuts de Televisió de Catalunya.

«El dret a l’aigua», un projecte presentat per Enginyeria sense Fronteres que van realitzar la periodista Majo Siscar i el fotoperiodista Pau Coll, ens va acostar als defensors i defensores del dret a l’aigua a El Salvador i es va difondre al Diari Ara amb dues peces La dona que li ha guanyat la batalla a Coca-Cola” i “Quan l’aigua t’escurça la vida”-, així com a eldiario.es,, La Jornada, Catalunya Ràdio, i al magazín Fórmula Fin de Semana de l’emissora mexicana Radiofórmula.

«La Mara Salvatrucha derrota a Trump a Long Island», presentat per l’Assemblea de Cooperació per la Pau amb el periodista de Ruido Photo Edu Ponce i en col·laboració amb el mitjà salvadoreny elfaro.net, retrata la situació de molts joves salvadorenys que han emigrat als EUA. Es veuen atrapats entre la necessitat de fugir del país amb l’índex d’homicidis més alt del món i les dificultats per fer-se el seu lloc en un nou entorn també assetjat pels pandilleros. El reportatge es va difondre a elfaro.net, i també al mitjà nord-americà Univisión, eldiario.es i La Directa.

 

Antedecents i origen de la Beca Devreporter

Entre els anys 2013-2016 Lafede.cat va liderar el projecte europeu Devreporter-Xarxa de periodistes i professionals de la comunicació per al desenvolupament els resultats principals del qual van ser l’elaboració d’un document de recomanacions sobre periodisme i la convocatòria de la I Beca Devreporter, que tenia com a objectiu donar suport a la producció i realització de reportatges impulsats per les seves organitzacions federades.

La II edició la Beca Devreporter no va comptar amb finançament europeu sinó amb el suport econòmic de la Direcció de Cooperació i Justicia Global de l’Ajuntament de Barcelona i amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, raó per la qual va modificar lleugerament les seves bases i quantia.

En les dues convocatòries la Beca DevReporter ha finançat amb 54.000 euros nou reportatges periodístics presentats, conjuntament, per vuit entitats i que han estat publicats a més d’una quinzena de mitjans de tot tipus, i de diferents països.

Aquí podeu consultar els projectes becats la I Edició.

Perquè noves maneres de treballar entre periodistes i comunicadors/es són possibles.


Aquesta beca és possible gràcies al suport de:

I a la col·laboració de: