300 persones al I Festival Devreporter


El passat 6 de maig va finalitzar el I Festival Devreporter durant el qual s’han pogut visualitzar 10 projectes periodístics finançats amb la  Beca Devreporter. En un moment de crisi sanitària global les projeccions han permès comprovar com el periodisme i les entitats aborden les problemàtiques globals, i com d’interrelacionades estan. El Festival Devreporter tanca de moment el projecte europeu Frame, Voice, Report. A la tardor està previst fer unes jornades per analitzar el futur de les Beques Devreporter.

Més de 300 persones han participat al I Festival Devreporter com a públic a les diferents xerrades o a les sessions exclusivament audiovisuals a través de les diferents plataformes: Zoom, el Facebook de Lafede.cat i els de fins a 11 entitats i la web de la televisió comunitària La Veïnal TV. La crisi de la Covid-19 ha modificat el programa d’activitats inicialment previst i el festival pensat per fer-se de manera presencial s’ha reconvertit en un festival on line. En un moment de crisi sanitària global les projeccions han permès comprovar com el periodisme i les entitats aborden les problemàtiques globals, i com d’interrelacionades estan.

El festival es va obrir el 21 d’abril amb el debat “L’accés a l’aigua, una lluita global” al voltant del docureportatge “Aigua Tèrbola” d’Enginyeria Sense Fronteres i un equip de periodistes catalans i mexicans. A la conversa van participar els periodista català Víctor Yustres i el mexicà Ricardo Balderas, col·laborador de l’ONG Poder especialitzada en rendició de comptes d’empreses i governs, i la portaveu de la plataforma Aigua és Vida, Míriam Planas. El reportatge documenta les vulneracions de drets humans per part de les empreses transnacionals i les problemàtiques de diferents tipus que causen (de manca de subministrament o laborals i medioambientals), i els paral·lelismes entre Mèxic i Catalunya pel que fa a la gestió privada de l’aigua, per part de l’empresa Agbar. Els ponents van destacar la necessitat de visibilizar el gran poder de les empreses transnacionals i els riscos que corren les persones que qüestionen la seva acció, i com el periodisme mainstream no prioritza fiscalitzar aquestes empreses transnacionals, ni denunciar la persecució d’activistes, i els avantatges de formar equips mixtes d’ONG i periodistes per poder fer-ho.

El dia 28 d’abril es va dur a terme la sessió “Mobilitat humana en un món globalitzat. Nous relats sobre migracions”. La xerrada va comptar amb la participació dels fotoperiodistes especialitzats Anna Surinyach de 5W i coautora del documental “#Boza, migracions en forma de selfi” que es va poder veure després, i José Colón, coautor d’un altre projecte becat “D’infància en perill a infància perillosa”. Tots dos van coincidir en la necessitat de canviar la mirada sobre les migracions, en el pes de la cultura racista occidental en aquesta mirada, en la dificultat d’introduir relats diferents, i en la possibilitat que els ha permès la beca Devreporter de fer-ho. També en com el treball amb ONG els va permetre un coneixement més aprofundit del tema i tot i que suposa canvis en les formes de treball dels freelances. Tots dos fotoperiodistes van explicar els seus treballs, innovadors i complementaris sobre els processos migratoris: Surinyach  explicant-los a través de les veus directes i les imatges captades pels propis migrants; i Colón parlant dels menors migrants no acompanyats posant el focus en els espais i objectes que els “acullen” en arribar a territori espanyol, per tal de mostrar el racisme institucional des de la fredor dels centres de detenció.

La sessió “El valor de les cures. Dones migrants cuidadores” va reunir Mar Companys de Cooperacció, Anna Celma de La Directa i una de les periodistes de l’equip responsable del docureportatge “Cuidar entre terres. Qui sosté la vida quan les dones migren?”, amb Rocío Echevarría de Sindillar i Paula Santos de Mujeres Migrantes Diversas. Echevarría i Santos, tot i confirmar que l’actual crisi ha donat al col·lectiu de dones cuidadores i treballadores de la llar una nova visibilitat, els mitjans no sempre les mostren de manera adequada, i com treballs periodístics d’aquest tipus s’hi apropen des del respecte i trencant amb la victimització i passivitat amb la que les presenten sovint. Totes les ponents van coincidir en la importància de haver pogut treballar el tema amb temps i haver bastit una xarxa que s’ha consolidat amb les diferents projeccions. A la sessió es van tractar temes de màxima actualitat com la cadena global de cures i la necessitat de regularitzar les persones migrants per tal que puguin tenir els mateixos drets que la resta.

Un final imprevist per al projecte europeu

El Festival Devreporter és l’última activitat, de moment, del projecte europeu de comunicació transformadora Frame, Voice, Report  que ha permès finançar les dues últimes edicions de les beques Devreporter. 31 entitats i 67 periodistes han elaborat 25 treballs periodístics dotats amb una mitjana de 19.200 euros. Els projectes han abordat les problemàtiques de 17 països diferents, s’han publicat o emès a més de 60 mitjans de tot el món i han generat, fins el moment, 278 activitats. Està previst realitzar unes jornades a la tardor per analitzar el futur de les Beques Devreporter.

Malgrat ser la primera activitat d’aquestes característiques que s’organitzava des de Lafede.cat, les diferents sessions del festival s’han desenvolupat sense contratemps importants i les xerrades romandran al canal Youtube de Lafede.cat. Tot i que alguns dels documentals encara no estan oberts al públic, cinc d’ells es poden visualitzar a diferents webs:

“Les llavors de Berta Cáceres”, d’Entrepobles i la productora Contrast

“Alerta defensoras”, de Calala, Suds i les periodistes Maria Zafra i Teresa Boedo

“Fugir per estimar i ser” de CCAR, SCI i els periodistes Víctor Yustres, Sònia Calvó i Victòria Oliveres.

“Misbah, el documental” del Cidob i Agus Morales.

“#Boza, migracions en forma de selfi”, d’Open Cultural Center i Anna Surinyach i Severine Sejours.

Tota la informació sobre els 25 projectes becats i tots els reportatges escrits i audiovisuals produïts es pot trobar a la web de la Beca Devreporter.