Avenços lents però constants cap al Tractat Vinculant sobre empreses transnacionals i drets humans de les Nacions Unides


El passat mes d’octubre, Ginebra va acollir la 6a sessió de debat sobre el Tractat vinculant pel control de les transnacionals, un text que encara contempla massa voluntarisme per part d’Estats i empreses, i poc garant dels drets de les comunitats afectades. El proper 18 de novembre el Grup de treball d’Empresa i drets humans de Lafede.cat i  la Taula per Colòmbia organitza un acte online, en el marc de la FESC2020, on es parlarà de l’estat de la qüestió amb presència d’activistes guatemaltencs i saharauis. 

Sisena sessió sobre el Tractat Vinculant d'empresa i drets humans a les Nacions Unides

Sisena sessió sobre el Tractat Vinculant d’empresa i drets humans a les Nacions Unides

 

Del 26 al 30 d’octubre s’ha celebrat la sisena edició de les negociacions anuals sobre Tractat Vinculant en el marc de la Nacions Unides per a regular l’activitat d’empreses transnacionals a la seu de les Nacions unides a Ginebra. Un Tractat, que en aprovar-se reforçaria la iniciativa del Grup de treball d’Empresa i Drets Humans de Lafede.cat i la Taula per Colòmbia que treballa per impulsar un Centre Català pel control de les empreses transnacionals i que va rebre el suport del Parlament el passat 9 d’octubre.

Aquesta sisena edició, on s’ha debatut sobre el segon esborrany del text, ha estat marcada per la situació sanitària ocasionada per la COVID-19, que ha provocat una menor presència física de participants i més intervencions online. Aquest fet ha preocupat la societat civil per l’asimetria que ha generat davant el pes dels interessos de les grans corporacions i la majoria de països del nord a Ginebra.

A més, per una banda, ha servit per a consolidar postures: mentre els països on es troben domiciliades la majoria d’empreses transnacionals han insistit en apostar per eines voluntàries sense obligacions específiques cap a les empreses, la societat civil i gran part dels països del Sud Global han reivindicat la necessitat d’aprovar un Tractat que aporti garanties reals a les comunitats afectades.

I per l’altra banda, l’absència de la majoria de països del nord ha estat evident i significativa: Rússia i la Xina han estat les potències amb més presència destacada durant aquesta sisena edició.

Un text poc ambiciós però amb petits avenços cap a les afectades

Pel que fa al contingut del segon esborrany, segueix preocupant el canvi de direcció pel que fa l’àmbit d’aplicació del Tractat: mentre el mandat inicial destacava que aquesta eina havia d’anar dirigida a regular l’activitat de les empreses Transnacionals, l’últim esborrany el fa extensiu a “tot tipus d’empreses” i això no cobriria el buit legal existent per les grans corporacions.

A més, el text segueix delegant excessives responsabilitats als Estats i no concreta amb prou claredat quines obligacions s’atribueixen a les empreses en matèria de Drets Humans, i continua sense fer una menció explícita a la prevalença dels principals Convenis de Drets Humans per sobre dels Tractats de Comerç i Inversió.

Tampoc contempla que el Comitè encarregat d’aplicar el Tractat, més enllà de poder emetre recomanacions als Estats o publicar informes, tingui competències punitives i pugui rebre denúncies de les comunitats afectades.

 

Un procés iniciat el 2014 gràcies a la societat civil organitzada

Des de la publicació de la Resolució 26/9 del Consell de Drets humans de les Nacions Unides sobre el Tractat Vinculant el 2014, les sessions de negociació celebrades anualment a Ginebra (juny 2015, octubre 2016, octubre 2017, octubre 2018, octubre 2019 i octubre 2020) han transcorregut amb relativa normalitat malgrat les dificultats inherents al procés i les reserves presentades per la majoria de països del nord i lobbies empresarials. En aquest marc, les organitzacions catalanes interpel·len al govern espanyol perquè es posicioni de forma clara respecte un procés, com ja s’ha fet altre vegades, que, de sortir endavant, resultaria transcendental a l’hora de millorar l’accés a la justícia de persones afectades per l’actuació d’aquestes grans empreses.

Acte Empresa i Drets humans a la FESC 2020

Acte de retorn de les negociacions a Ginebra sobre el Tractat Vinculant d’empreses transnacionals, en el marcd e la FESC 2020.

18 de novembre: acte públic en el marc de la FES per parlar del poder corporatiu

El proper dimecres 18 de novembre a les 18h el grup de treball de Lafede.cat i la Taula per Colòmbia organitza l’acte online “Limitar el poder corporatiu: somni o realitat?”, en el marc de la FESC2020. A l’acte comptarà amb la participació de Mónica Vargas, facilitadora de la Campanya Global “Dismantle Corporate Power”, la Susana López Ramirez, representant de la Pastoral de la Tierra (Guatemala) i Mahfud Mohamed Lamin Bechri, representant per al Sàhara Occidental de NOVACT i membre de la campanya “Saharahuis contra l’espoli”. Es podrà seguir via ZOOM i pel canal de Youtube de la Taula per Colòmbia.