II Trobada d’experiències educatives «Canviar l’escola per canviar el món»


Els propers 2 i 3 de febrer, Lafede.cat coorganitza la II Trobada d’intercanvi d’experiències educatives amb l’Ajuntament de Barcelona, el Departament d’Ensenyament i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. A la Trobada es presentaran 15 experiències educatives relacionades amb les migracions, el refugi o la justícia climàtica, entre altres. A la taula rodona inaugural intervindran un representant del sector educatiu del Movimento Sem Terra de Brasil i la presidenta de la Xarxa d’Organitzacions de la Societat Civil de Borno (Nigèria).

Incorporar les temàtiques relacionades amb justícia global al currículum educatiu i impulsar una educació crítica i transformadora és un dels objectius estratègics del sector des de fa anys, i un dels principals eixos de treball de Lafede.cat i de la seva Comissió d’Educació.

L’abril de 2015, en el marc del projecte europeu REDDSO, Lafede.cat i el Departament d’Ensenyament, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència Catalana de Cooperació, van impulsar una primera trobada d’intercanvi d’experiències educatives entre escoles, instituts i ONG. Aquesta trobada, a la vegada, donava seguiment a una tradició iniciada per la Xarxa d’Escoles compromeses, activa entre 2004 i 2011.

Arran de l’èxit de participació i el resultat satisfactori de l’experiència de coordinació, les institucions implicades i Lafede.cat varen decidir coorganitzar unes jornades sobre educació transformadora cada dos anys. El resultat és la II Trobada “Canviar l’escola per canviar el món“, que se celebrarà a l’Associació de  Mestres Rosa Sensat i dissabte 3 de febrer al matí comptarà amb servei d’acollida per a infants de 3 a 12 anys. El format serà molt similar al de la primera edició, però enguany es presentaran menys experiències, un total de 15, i s’incorporaran nous temes com les migracions i el refugi o la justícia climàtica, prioritaris a l’agenda de la federació. També hi haurà més diversitat en la procedència de les experiències: Lleida, Badalona, Mataró, Llinars del Vallès, Sils i Barcelona.

Una de les conclusions de la trobada de 2015 va ser que calien més propostes amb participació activa de l’alumnat i enguany es posarà el focus en aquesta qüestió, així com en la renovació pedagògica per a la transformació de l’escola, i en la generació de pensament crític i la difusió d’alternatives socials, polítiques i econòmiques dins el marc escolar.

Per tal de visibilitzar aquestes alternatives i el valor de les que arriben d’altres països i organitzacions, hi haurà una taula rodona inaugural sobre el poder de l’educació en la transformació social, que comptarà amb la participació del brasiler Valter Leite, la nigeriana Fatima Shehu Imam i Cécile Barbeito, investigadora i formadora de l’Escola de Cultura de Pau.

Valter de Jesús Leite és pedagog expert en treball, educació i moviments socials i membre de la coordinació político‑pedagògica de les escoles itinerants del MST (Moviment sense Terra) a l’estat de Paraná (Brasil).

Fatima Shehu Imam, és presidenta de la Federació  de Dones Juristes de Borno (Nigèria), i directora de la Xarxa d’Organitzacions de la Societat Civil d’aquest mateix estat. Treballa des de fa dècades pels drets humans i per eradicar la violència contra les dones i les nenes a la regió ( que és el bressol de Boko Haram i pateix els pitjors embats d’aquest conflicte que també afecta a Níger, Camerun i Txad).

Valter Leite parlarà de l’escola davant la construcció d’alternatives i de pensament crític, Fatima Shehu abordarà el tema de l’educació en situacions d’emergència i Cécile Barbeito parlarà de l’educació transformadora a Catalunya.

El diàleg serà moderat per Pau Rodríguez, periodista especialitzat en educació.

Més informació

Programa de la II Trobada

Inscripcions del 10 al 31 de gener aquí
* El professorat que vulgui obtenir la certificació d’assistència, també ha de fer la inscripció al web XTEC: http://xtec.gencat.cat/ca/formacio/formacio-permanent-professorat/cercador-activitats/
( Codi de l’activitat: 9000060541)