Lafede.cat al costat de les ONG basques i del procés de pau


Pepa Martínez i Luca Gervasoni, directora i president de la federació, han estat a Bilbao aquest dilluns a la roda de premsa per acompanyar la Coordinadora d’ONG d’Euskadi i REAS Euskadi en la seva declaració de compromís amb el procés de pau. 

Roda de premsa al País Basc. 9 d’octubre de 2019.

Els representants de la federació han viatjat a Bilbao per donar suport a les ONG de cooperació i a les entitats d’economia social basques en un moment important per a elles, i responent a la crida del Foro Social Permanente, entitat que treballa activament per la pau i la convivència. D’una manera molt valenta, les ONG basques han fet autocrítica pública del seu paper durant el conflicte i han demanat disculpes a les víctimes d’ETA i de l’Estat: “en nom d’una idea de neutralitat no hem assumit la responsabilitat que ens corresponia i aquesta actitud ha provocat incomprensió”.

Lafede.cat per la seva banda, ha presentat una declaració de suport al “procés de cura i reconciliació” basc i ha fet explícita la voluntat d’acompanyar-lo per fer possible un futur de convivència, “en el qual totes les víctimes puguin sentir reparat el seu dolor”. Lafede.cat s’ha compromès públicament a defensar els drets humans “com a eix central i única referència per a la convivència democràtica al País Basc”, promoure la cultura de pau “per assentar les bases per a la no repetició”, i a instar a les institucions a modificar la política penitenciària, i demanar la fi de l’allunyament de preses i presos i la superació del règim d’excepcionalitat. La declaració es signa a petició del Foro Social Permanente que ho va sol·licitar fa un any, i després de l’aprovació per unanimitat de l’Eix de Pau. En la mateixa línia s’havien pronunciat abans el Consell Català de Foment de la Pau i el Consell Municipal de Cooperació. 

 

Declaració de Lafede.cat per la pau a Euskadi

Després de cinc dècades de violència, el País Basc es troba davant d’un espai d’oportunitat per a la convivència, la pau i la reconciliació. Davant d’aquest nou i esperançador escenari, Lafede.cat Organitzacions per a la Justícia Global, volem mostrar el nostre reconeixement a totes les víctimes del conflicte, i el nostre suport a aquest procés de cura i reconciliació.

Un procés que, posant a les víctimes al centre, no haurà d’oblidar el que ha passat, permetent construir una memòria col·lectiva i inclusiva, i l’assumpció del dany causat per totes les parts. Només d’aquesta manera es podrà oferir el reconeixement just i necessari a totes les víctimes del conflicte, assentar les bases per a una veritable cultura de pau, i encarar el futur amb les garanties de no repetició.

Des Lafede.cat volem acompanyar a la ciutadania basca que, a través de les seves institucions, els seus partits polítics, i la societat civil, aposta per un futur de llibertat, reconeixement mutu i convivència, en el qual totes les víctimes puguin sentir reparat el seu dolor .

Els llaços que uneixen Catalunya amb Euskadi ens interpel·len com a societat compromesa amb els drets humans i la pau. I per això volem expressar el nostre suport al procés de pau, i fem nostra la següent declaració:

 

DECLARACIÓ

PRIMER. Defensar els drets humans com a eix central i única referència per a la convivència democràtica al País Basc, així com la construcció d’una cultura de pau que assentar les bases per a la no repetició.

SEGON. Garantir els drets de veritat, justícia i reparació per a totes les víctimes de totes les expressions de violència.

TERCER. Instar les institucions a l’aplicació d’una política penitenciària que posi fi a l’allunyament de preses i presos, així com a l’acumulació de les penes complertes en altres estats; que superi el règim d’excepcionalitat, tal com preveu la legislació europea i els estàndards de drets humans; i que ofereixi un tracte humanitari a les persones preses que pateixen malalties.

QUART. Exhortar al desenvolupament d’una cultura de la pau, de convivència i de reconciliació, des dels valors basats en el foment de la participació social i l’impuls de la inclusió i la cohesió social a Euskadi.