Lafede.cat al Parlament per parlar de la Llei del Voluntariat


Aquest dimarts 7 d’abril Lafede.cat ha comparegut davant la Comissió de Benestar, Família i Immigració per exposar quin és el seu parer sobre la Llei del Voluntariat que actualment s’està tramitant al Parlament. La persona que ha comparegut en nom de Lafede.cat ha estat la Patrícia Cantarell actual secretària de la Junta, i responsable d’activisme i mobilització social a la seva organització.

Acció 17 O _Parlament de Catalunya

Lafede.cat defensa fermament un voluntariat que tingui per objectiu la transformació social orientada a la justícia global. Les organitzacions de Lafede.cat han aportat als diferents grups polítics la seva experiència en incorporar voluntariat als seus equips i les seves seus però, també, en el foment i la formació de voluntariat internacional, on coordinen activitats com la fira #Tornacanviada. En aquest sentit, i considerant la importància del voluntariat internacional per al sector de la cooperació internacional i com a exercici de diplomàcia civil, Lafede.cat ha demanat un major reconeixement i suport en aquest tipus de voluntariat.

Patrícia Cantarell ha explicat també que l’aposta de Lafede.cat és per un voluntariat basat en la participació col·lectiva i la democràcia interna que actuï de motor de les pròpies entitats: «cal fomentar un tipus de participació en què totes les persones puguin implicar-se en el projecte i ser considerades en tot moment en la presa de decisions, de manera que s’apoderin i puguin ser protagonistes de l’activitat que desenvolupen».

Tot i que per la seva pròpia naturalesa, Lafede.cat defensa un voluntariat de matriu associativa valora també molt especialment, i com un actiu democràtic de primer nivell, la participació social no formal, en tant que també cohesiona la societat, implica la comunitat, educa en la participació i en el bé comú. És per això que Lafede.cat ha volgut deixar clar que considera positives totes les iniciatives de l’administració per fomentar la participació però que cal evitar constrènyer-la a unes categories o canals determinats, per la gran pluralitat i diversitat d’actors, camps d’acció i maneres d’enfocar-la, i per tal que la voluntat de regular-la no vagi en contra de la pluralitat i les diferents sensibilitats existents en al societat catalana.

De manera molt concreta s’ha demanat que el nou redactat:

1) reconegui la diversitat associativa actual i les modalitats de voluntariat derivades, tant aquella que actua a casa nostra com la que ho fa en l’àmbit internacional.

2) vertebri la Llei al voltant del foment més que no pas de la regulació de la participació social, ja que una regulació massa restrictiva podria deixar fora part de la realitat associativa i/o fer inviable la realització de moltes de les activitats que es duen a terme des del teixit associatiu.

3) reconegui, faci visible i promocioni la participació social de manera efectiva comprometent recursos de manera directa (espais, finançament etc.) o facilitant-los a través d’una fiscalitat més favorable per les associacions i de la defensa de la seva especificitat davant altres normatives generals.

4) defensi un voluntariat que es fomenti i promogui des de l’associacionisme, ja que aquest és l’àmbit d’acció natural per fomentar la participació i la cohesió social, que al mateix temps garanteixi el seu protagonisme dins les associacions, i que estigui clarament orientat a la transformació social tant a nivell local com global.