Lafede.cat condemna la greu regressió dels drets humans a Nicaragua


Des de finals d’abril, data en que la federació va demanar la fi de la repressió i l’obertura d’espais de diàleg i negociació, s’ha fet seguiment de la situació al país a través de les més de 20 ONG federades que hi treballen, i dels informes de diferents organismes de drets humans. A tres mesos de l’inici de les protestes i coincidint amb el 39 aniversari del triomf de la revolució sandinista, la federació ha considerat oportú fer un nou comunicat després de constatar que la repressió no cessa i, dia rere dia, creix la xifra de persones mortes o perseguides, incloses aquelles relacionades amb organitzacions amb què les nostres entitats federades treballen des de fa anys.

Fotos interior i portada: Javier Bauluz.

Comunicat 20 de juliol de 2018

Lafede.cat condemna la greu regressió dels drets humans a Nicaragua

Després de tres mesos des de l’esclat de les protestes del poble nicaragüenc el passat 18 d’abril, les xifres de morts, desaparicions, persecucions, i violacions de drets humans contra la població no han deixat de créixer.

La Comisión Interamericana de Derechos Humanos (CIDH) -el principal organisme autònom encarregat de de la promoció i protecció dels drets humans de l’Organització d’Estats Americans- va aprovar el 21 de juny l‘informe Graves violaciones a los derechos humanos en el marco de las protestas sociales en Nicaragua, fruït de la visita especial al país d’una delegació a mitjans de maig.

L’informe de la CIDH assenyala de manera contundent que «la violència estatal ha estat dirigida a dissuadir la participació en las manifestacions i sofocar aquesta expressió del dissens polític» a partir d’una estratègia que la Comissió ha identificat amb l’ús excessiu de la força – que havia atemptat fins llavors contra la vida de 212 persones i deixat 1.330 ferides, xifres avui superades amb escreix-, l’actuació tolerada de paramilitars, l’obstaculització de l’atenció mèdica d’urgència com a represàlia contra manifestants, o la difusió de campanyes de desprestigi, persecució i amenaces contra líders de moviments socials, defensors i defensores de drets humans, i mitjans de comunicació i periodistes .

En el mateix sentit s’han pronunciat les entitats de defensa dels drets humans com Amnistia Internacional o Human Rights Watch, que tampoc han dubtat a assenyalar les forces de l’estat com a autores directes de la repressió contra la població civil, així com la connivència de la policia nacional amb ‘pandilles afins al govern’ per cometre detencions arbitràries, desaparicions, tortures i abusos generalitzats amb total impunitat. També l’organització Front Line Defenders va emetre un manifest ,signat per 323 entitats, on condemna la repressió contra la manifestació del 18 d’abril per part de cossos policials i de les Juventudes Sandinistas.

La darrera prova de les actuacions del govern de Daniel Ortega s’ha produït el 17 de juliol, amb la denominada “Operación Limpieza” consistent en l’atac a la ciutat de Masaya, i en especial al poble indígena de Monimbó,«per part de les forces policials i parapolicials amb armes pesades i tècniques paramilitars» segons ha relatat el CENIDH.

Lafede.cat- Organitzacions per a la Justícia global, tal i com hem fet en d’altres ocasions, defensem els drets humans tant a casa nostra com a arreu. La federació és a més hereva de la solidaritat internacional amb el poble nicaragüenc, amb qui Catalunya ha mantingut i manté forts llaços a través de projectes de cooperació, i el suport solidari amb la lluita per un desenvolupament humà, amb equitat de gènere i sostenible, amb justícia i dignitat, en el marc dels drets humans i contra les polítiques neoliberals. La relació històrica entre Nicaragua i Catalunya forma part sens dubte de la història de la solidaritat i la cooperació de casa nostra.

En aquest context també denunciem les amenaces a organitzacions camperoles, feministes, estudiantils i juvenils i els seus líders i lideresses, moltes d’elles contraparts d’entitats de la federació.

 

Per tot això, des de Lafede.cat

  • Condemnem l’ús de la violència de tot tipus, i molt especialment condemnem la violència institucional com a arma repressiva i de control contra la societat civil. Per això exigim el cessament immediat de la violència per part de forces de seguretat de l’Estat, de les autoritats del govern, així com de les forces paramilitars que compten amb la seva tolerància.

 

  • Demanem la restauració de la institucionalitat democràtica i que l’Estat nicaragüenc garanteixi l’exercici dels drets i les llibertats de la població, i en especial el dret a la vida i a la integritat física, a la lliure circulació, a la manifestació i a la lliure expressió i opinió, o a l’assistència humanitària, entre d’altres.

 

  • Exigim l’alliberament de les persones detingudes de forma arbitrària a tot el país, i el cessament de les amenaces i assetjament a defensors i defensores de drets humans, a líders i lideresses camperoles i feministes, juvenils, barrials, a periodistes i a mitjans de comunicació, i la garantia de la seva no criminalització.

 

  • Fem una crida al diàleg que permeti, a través d’una figura mediadora, l’entesa entre els sectors socials implicats i la resolució pacífica dels conflictes existents.

 

  • Instem a la creació d’una Comissió d’investigació independent, que permeti conèixer i esclarir amb garanties els fets, exigir responsabilitats, i jutjar les actuacions abusives i excessives.

 

  • Demanem un pronunciament urgent de condemna del Parlament de Catalunya i del Govern de la Generalitat, tal i com ja han fet d’altres, i sumar-se a la crida internacional d’exigir responsabilitats al govern de Nicaragua davant la gravetat dels fets.

 

En coherència amb el que ha estat el treball de més de tres dècades de cooperació i solidaritat de les nostres entitats, expressem la nostra solidaritat, que és la tendresa dels pobles, amb totes les persones perseguides i violentades, així com amb les organitzacions socials, populars i feministes  amb les quals hem cooperat i seguirem cooperant mutuament oposant-nos a les polítiques neoliberals, sigui qui sigui que les vulgui imposar, i treballant per una Nicaragua lliure i democrática, i també, justa, solidària, inclusiva, amb equitat social i de gènere.

 

Més informació

Comunicat de la Coordinadora d’ONG de Tarragona de condemna a la repressió del govern de Nicaragua contra la seva població: “Un cop arribada la situació actual, i acceptant que hi ha actes violents per les dues parts, som absolutament crítics amb la situació de repressió que s’ha desfermat en el país per part del govern, amb una violència desproporcionada, innecessària i injustificable”.