Lafede.cat insisteix en una resposta política a la crisi de les persones refugiades


Davant la inoperància dels estats europeus, que a data d’avui només han atès 2.500 peticions d’asil des de Grècia i Itàlia de les 160.000 compromeses, Lafede.cat s’ha adherit a un comunicat signat per més de 100 ONG europees, que denuncia les polítiques migratòries de la UE. Des de casa nostra també es pot ajudar les persones refugiades, col·laborant amb plataformes i entitats, i fent incidència política.

mani_refugiats_OK

Manifestació a Barcelona el 29J Obriu fronteres, volem acollir. FOTO publicada a la Directa, de Sarai Rua

Amb motiu de la reunió del Consell Europeu el passat 28 i 29 de juny, on es va discutir i aprovar un nou marc d’associació amb tercers països per aturar la migració a Europa, més de 100 organitzacions han signat una declaració conjunta per exigir als estats europeus que desenvolupin una estratègia sostenible a llarg termini basada en drets i consultant la societat civil i persones expertes en la matèria. Alhora, el text exposa la necessitat urgent d’obrir i reforçar vies segures i legals per a totes aquelles persones que volen arribar a Europa, i que la UE exclogui qualsevol tipus de condicionalitat basada en indicadors de control migratori en l’assignació d’Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) a tercers països. Lafede.cat defensa l’AOD com a eina per combatre la pobresa i les desigualtat, però en cap cas per “contenir” la migració.

La proposta del Consell Europeu està inspirada en el Tractat UE-Turquia, que ja ha deixat milers de persones encallades a Grècia, en condicions degradants. Per això, la declaració conjunta exigeix posar fi a les readmissions o trasllats de persones des de la UE a tercers països que vulneren o corren el risc de vulnerar els Drets Humans, com és el cas de Turquia i el Marroc. També recorda que cal una política migratòria i d’asil integral que garanteixi l’accés a protecció, justícia i reparació, així com una acció enfocada a prevenir i desbloquejar crisis de llarga durada.

Com ajudar?

En aquest context, són moltes les iniciatives de la ciutadania catalana en solidaritat amb les refugiades i per denunciar la UE, així com persones que s’ofereixen de voluntàries per ajudar sobre terreny, tant a la frontera est (Grècia i Itàlia) com a la frontera sud (Ceuta i Melilla). Lafede.cat recorda el decàleg que es va publicar a finals d’any amb un conjunt de recomanacions per ajudar les persones refugiades. Entre altres, subratlla la importància de formar-se i informar-se adequadament abans de fer cap passa, així com d’exigir els partits polítics i les administracions que pressionin l’Estat espanyol (qui té la competència), perquè atengui i reubiqui les persones refugiades. Qualsevol persona pot col·laborar com a soci/a, voluntari/a, activista o ciberactivista amb qualsevol organització que treballi en cooperació internacional o defensa de la pau i els drets humans, perquè la solidaritat efectiva sempre és de llarga durada. Les persones refugiades també necessiten el nostre suport i la nostra atenció quan no són notícia.

Precisament, a partir d’aquest decàleg, l’Ajuntament de Barcelona i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, en col·laboració amb Lafede.cat, han elaborat el vídeo Dóna un cop de mà!, que també orienta sobre com ajudar les persones refugiades.

Les organitzacions federades que treballen sobre terreny desaconsellen viatjar sense comptar amb el suport d’una entitat o sense haver rebut formació prèvia. A casa nostra però, existeixen entitats i plataformes que estan fent un treball incansable donant suport a les persones refugiades, com la recent iniciativa de la UAB amb l’organització federada CCAR, i canviar les polítiques migratòries, d’asil i refugi dels estats europeus, en concret de l’Estat espanyol. En aquest sentit, Lafede.cat forma part i per tant, dóna ple suport, a la Plataforma StopMareMortum. Us hi podeu posar en contacte enviant un correu-e a: info@stopmaremortum.org.