L’Estat d’Israel té retinguts més de 5.000 presos polítics


El 17 d’abril se celebra el Dia Internacional del Pres Polític. Des de 1967 Israel ha adoptat una política d’arrest, detenció, intimidació i amenaça contra comunitats que participen a manifestacions i altres accions no violentes contra l’ocupació israeliana i el mur.

Vaga de fam dels presos palestins iniciada l’abril de 2019.

 

Lafede.cat, amb motiu del dia 17 d’abril, Dia Internacional del Pres Polític, denuncia la situació dels presos polítics dels territoris ocupats a Palestina. El passat mes de febrer Addameer, associació de drets humans que dona  suport a les preses i presos polítics palestins, va comptabilitzar 5.440 dels quals 48 dones, i 209 infants (46 menors de 16 anys). També va compabilitzar 497 arrestos per detencions administratives les quals són contràries al dret internacional perquè mantenen a presó a persones dels territoris ocupats durant mesos o anys, sense judici.

Tot i que les dones són minoria, pateixen una situació especialment delicada. A més de la vulneració dels seus drets com a dones preses -tortures psicològiques i maltractaments, violència sexual, cops, insults i amenaces-, l’arrest dels seus marits o familiars també té repercussions sobre elles. Per altra banda, segons ha documentat Addameer, des de 1967, 218 persones han mort a les presons per negligència mèdica o com a resultat de tortures.

Precisament per denunciar totes aquestes situacions, el 7 d’abril els presos i preses palestines van convocar una nova vaga de fam que segueixen més de 400 persones. Una vaga que porta com a lema “Dignitat 2” per reclamar poder contactar amb les famílies a través de cabines de telèfons i recuperar la normalitat en les visites familiars, unes reivindicacions molt semblants a les de la vaga que es va produir a l’abril de 2017.

Presos i preses en context d’ocupació

Segons el Grup de treball de Palestina de Lafede.cat, l’arrel del problema és l’ocupació israeliana dels Territoris Palestins des de fa més de 70 anys, ocupació sota la qual es violen de manera sistemàtica els drets humans i s’incompleix la legislació internacional. En són exemples el bloqueig aeri, marítim i terrestre que pateix Gaza des de 2007 i que és un obstacle a la llibertat de circulació dels i les palestines, l’increment per part de les autoritats israelianes de controls a carreteres, el tancament de fronteres o l’expansió dels assentaments a Cisjordània i Jerusalem Oriental.

A més, des de 1967 l’Estat d’Israel ha adoptat una política d’arrest, detenció, intimidació i amenaça contra comunitats que participen en manifestacions i altres accions no violentes contra l’ocupació israeliana i el mur. La política de detenció de palestines i palestins dels territoris ocupats i de privació de visites familiars periòdiques constitueix una flagrant violació del dret internacional. Com a presos, estan emparats pel Dret Internacional Humanitari i s’han de garantir les plenes condicions i els seus drets penitenciaris d’acord el III Conveni de Ginebra de 1949. A més, segons el IV Conveni de Ginebra, en cas de mantenir presos de territoris ocupats, aquests han de ser reclosos en centres i presons dins del mateix territori ocupat.

Davant aquesta situació, Lafede.cat insta a les institucions públiques i privades de Catalunya que pressionin a l’Estat d’Israel per al compliment del dret internacional, que cessi en la seva política d’apartheid i segregació racial de la població palestina, i que aposti pel respecte i la defensa dels drets humans, no només de la població palestina empresonada, sinó de tot el poble palestí.