Un mes de març per a la solidaritat activa amb les persones refugiades


Durant la primera quinzena de març diferents entitats federades organitzaran activitats relacionades amb la crisi de les persones refugiades. Una agenda molt completa de cites que acabarà el 19 de març amb una nova mobilització internacional a favor de l’acollida i el respecte a les persones refugiades, coincidint amb el Dia Internacional per a l’Eliminació de a Discriminació Racial.

palaurobert2

 

Un 8 de març també per a les dones refugiades

Les dones i nenes refugiades són especialment vulnerables. El Parlament Europeu dedica aquest 8 de març a les dones i nenes refugiades i sol·licitants d’asil. A casa nostra, CCA(R) i Acnur organitzen activitats en aquesta línia. Així, el 7 de març a les 11 hores CCA(R) i SICAR.cat faran una roda de premsa al Col·legi de Periodistes. Presentaran el projecte “Les dones també som refugiades” i dades sobre persecucions per motius de gènere, la situació de les dones i nenes refugiades, i els perills als quals han de fer front durant el trànsit.

L’ACNUR, per la seva banda, disposa de programes especials de suport a les dones per garantir el seu accés a la protecció legal i a l’ajuda humanitària d’emergència. A Gavà el Comitè Català de l’ACNUR ha organitzat lexposició Dona: tots en som unaamb fotos de Francisco Magallón.

 

Activitats de formació i denúncia

Des d’avui i fins el 16 de març CCA(R) organitza el cursAsil, Immigracions i Drets Humans per oferir les eines necessàries per entendre en profunditat en què consisteix la protecció internacional i com ha evolucionat, especialment en el marc de la Unió Europea i de l’Estat espanyol, i quins són els principals aspectes en l’acollida i l’acompanyament psicosocial a les persones immigrades, sol·licitants de protecció internacional i refugiades.

El proper 7 de març a les 19 hores, en el marc del Cicle “Dilluns dels DH“, Justícia i Pau, Mans Unides i Cristianisme i Justícia organitzen la xerrada Immigrants i refugiats arribant a Europa. De l’hostilitat a l’hospitalitat amb Miguel González, coordinador del Servei Jesuïta a Migrants a Espanya i Francesca Fritz-Prguda, representant de l’Acnur. Quatre dies després, l11 de març a les 19 hores, el Servei Civil Internacional tanca el seu cicleRefugiades: del Marc Legal a la Realitat” amb el testimoni de diverses persones refugiades.

No oblidem Síria ni el paper de l’OTAN a Europa

Aquest mes de març coincideixen dos fets històrics: els trenta anys del referèndum de l’OTAN i els cinc anys de les revoltes àrabs. El 9 de març a les 19 hores Fundipau organitza l’acte ‘Síria, 5 anys després‘, al Centre Cívic Pati Llimona per intentar, una vegada més, analitzar les causes del conflicte, els actors que hi intervenen, el seu impacte i apuntar possibles vies per posar-hi fi.

L’11 de març a les 18:30 hores el Centre Delàs presenta el llibre «30 preguntes sobre l’OTAN. Trenta anys després del Referèndum» a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona.

El diumenge 13 de març, a les 12 hores, el Comitè de Solidaritat amb el poble sirià, juntament amb Stop Mare Mortum, LaFede.cat i altres entitats convoquen a la Rambla del Raval un Acte de Solidaritat amb el poble sirià ” 5 anys de l’inici de la revolució. Fora Assad, fora ISIS, no a les intervencions militars estrangeres. Per la pau i els drets humans”.

 

Refugees welcome, prou racisme

Mani19demarç

Amb motiu del Dia Internacional contra el Racisme, Sos Racisme, Unitat contra el Feixisme i el Racisme i Stop Mare Mortum han convocat el 19 de març una manifestació amb el lema Refugees welcome: plantem cara al racisme, a la islamofòbia, a l’antisemitisme i al feixisme“.

El 17 de març Lafede.cat, que també convoca, organitza un Diàleg entre Ahmed Galai, de la Lliga tunisiana per la defensa dels drets humans, organització que va rebre l’any passat el Premi Nobel de la Pau, i representants de les organitzacions i plataformes convocants de la manifestació. Ahmed Galai participarà a la manifestació i a la roda de premsa prèvia.

El 18 de març, a les 11 hores, SOS Racisme presentarà el seu informe anual “L’estat del racisme a Catalunya a la premsa. 

Durant tot el mes de març, al Palau Robert, continuarà oberta l’exposició «Refugiats, l’odissea cap a Europa» del fotògraf Sergi Càmara que dóna a conèixer les rutes cap al continent europeu de les persones refugiades.  L’exposició és una iniciativa del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades del qual forma part Lafede.cat.