(Català) Dispositiu civil d’emergència #SomDefensores


Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Davant la repressió, defensem els drets humans. Lafede.cat impulsa amb caràcter d’urgència aquesta campanya per monitoritzar i denunciar possibles vulneracions de drets humans que es produeixin en el marc de la mobilització ciutadana en pro del referèndum de l’1 d’octubre i de l’exercici del dret a vot, i per donar assistència legal en els casos necessaris.

La campanya està impulsada per ONG i organitzacions d’advocats i advocades amb molta trajectòria en la defensa dels drets humans i en la preparació de dispositius d’observació i assistència legal. A banda de les organitzacions federades especialitzades, la campanya agrupa altres com Defender a quien defende, entitats com el Centre per la defensa dels drets Humans Iridia, l’Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans, la cooperativa d’advocats i advocades Ronda i el col·lectiu Reraguarda en Moviment.

La primera reunió de coordinació es va celebrar el dilluns 18 i el passat divendres 22 es va presentar al Col·legi de Periodistes. Júlia Granell, vocal de Lafede.cat va remarcar la necessitat i la urgència, per part de les organitzacions que defensen els drets humans, de treballar conjuntament per denunciar i fer front a la resposta repressiva del govern espanyol. El mateix divendres es va presentar el manifest de la campanya que ja compta amb l’adhesió de 191 entitats, de les quals 36 internacionals, i de 1812 persones a títol individual. El manifest posa en context l’actual situació i, sobretot, planteja quins drets s’han vulnerat en les últimes dues setmanes constituint un atac frontal a les llibertats i drets fonamentals.

David Bondia, president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, va explicar que el manifest, davant la gravetat dels fets, busca suports internacionals i amb aquest objectiu s’ha fet arribar a les xarxes i plataformes internacionals en què participen totes les organitzacions impulsores, preveient que arribarà a molts països de tota Europa, la Mediterrània i l’Amèrica Llatina.

El manifest també s’ha fet arribar a l’Oficina de l’Alt Comissionat de Nacions Unides pels Drets Humans, al grup de treball sobre les Detencions Arbitràries de l’ONU, als relators especials que s’ocupen de la promoció i protecció del dret a la llibertat d’opinió i d’expressió; del dret a la llibertat de reunió pacífica i d’associació, i de la independència de magistrats i advocats. També a l’expert independent que s’ocupa de la promoció d’un ordre internacional democràtic i equitatiu. Divendres 29 es presentarà en roda de premsa el Primer Informe de vulneració de drets cívils i polítics arran de la convocatòria del referèndum que també es farà arribar a totes aquestes oficines i persones  de Nacions Unides especialitzades en vigilància de drets, i a d’altres nacionals i internacionals.

 

En marxa un dispositiu legal i una Xarxa d’Observadores

La campanya posa en marxa un Dispositiu legal de suport en cas de vulneració de drets i agressions en context de protesta amb tres números de telèfon en cas de produir-se detencions o situacions d’agressió o vulneració de drets. L’objectiu és, segons Anaïs Franquesa del Centre per la defensa dels drets humans Iridia, posar a l’abast de la ciutadania eines de solidaritat i suport contra la possible repressió.

L’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans ha elaborat la Guia de Consells legals que constitueix un “Kit d’urgència” per a situacions de conflicte o repressió al carrer. El document conté consells legals bàsics i arguments per fer front a situacions sense base legal que puguin justificar actuacions repressives.

La campanya Defender A Quien Defiende, liderada per Novact, coordina la creació d’una Xarxa de persones observadores de vulneracions de drets en context de protesta. L’objectiu d’aquesta xarxa és monitoritzar  i fer seguiment de possibles vulneracions. Ahir dimarts més d’un centenar de voluntaris i voluntàries van fer una formació exprés per poder identificar i recollir informació sobre càrregues, detencions injustificades o violència policial. La xarxa posarà el focus durant la jornada de l’1 d’octubre i es mantindrà activa fins que es consideri oportú. El divendres 29 es farà públic com aniran identificats per ser ben visibles.