(Català) #25N Sembrar feminismes i cures per a eradicar les violències masclistes


Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional per la no Violència contra les dones i les nenes, Lafede.cat s’adhereix al manifest de la xarxa Novembre Feminista, i comparteix les iniciatives de la federació i les entitats membre per tal de prevenir, abordar i eradicar les violències masclistes.

Segons ONU Dones, al llarg de la seva vida una de cada tres dones és, ha estat o serà objecte de violència física i sexual per part del seu company sentimental o agredida sexualment per homes que no siguin la seva parella. La violència contra les dones ha assolit dimensions de pandèmia internacional i és un atemptat contra els drets humans, la pau i el desenvolupament sostenible. Promoure una vida lliure de violències masclistes és una de les maneres de garantir la Justícia Global, per això aquest 25N, Lafede.cat i la seva Comissió de Gènere s’adhereixen al manifest de Novembre Feminista, espai de confluència de dones i col·lectius diversos que treballen per eradicar les violències masclistes.

 

Integrem la visió feminista per a eradicar les violències

Com remarca Novembre Feminista, els moviments i organitzacions feministes són “referents de voluntat i acció política per a la llibertat, la vida, l’equitat, la pau i la sostenibilitat”, i tenen “la clau de la transformació cultural i social”. Diversos estudis constaten que la seva acció a nivell mundial ha estat decisiva  per eradicar la violència de gènere.

Des de la seva creació, Lafede.cat ha assumit el repte de transcendir la visió tradicional de la perspectiva de gènere, que s’havia treballat sobretot al sector de la cooperació internacional, i d’ incorporar les visions i pràctiques feministes a les organitzacions del sector per tal de millorar el seu funcionament. Des de 2016 la Comissió de Gènere lidera el procés participatiu Sembrant Cures per Cultivar Canvis  amb aquest objectiu. Tal i com planteja l’associació Suds – entitat de cooperació internacional que ja es declara feminista- al vídeo Sembrem feminismes, potenciar els sabers, propostes i pràctiques feministes és una manera de prevenir, abordar i eradicar les desigualtats de gènere i, per tant, totes les violències que se’n deriven.

Com remarca el manifest del 25N, “la tasca de les dones és clau per transformar la societat, perquè fan “xarxes i sense xarxes no es pot abordar el canvi social”. Per fer visible la contribució de les dones a l’activisme per la Justícia Global arreu, Lafede.cat acaba d’estrenar una nova senyalètica que “bateja” tots els espais de la seu amb noms de dones de referència en aquest camp.

 

Visibilitzem la violència contra les dones en contextos de conflicte armat

Al manifest de Novembre Feminista es recorda que la violència contra les dones representa “una greu i sistemàtica vulneració dels drets humans de més de la meitat de la població”. Així, arreu del món “les dones denuncien les violències patriarcals dels estats, dels grups armats i les transnacionals que exerceixen el seu poder”. Entitats com l’ Escola de Cultura de Pau i la Lliga pels Drets dels Pobles aborden l’impacte específic de gènere en els conflictes armats als seus informes anuals sobre conflictes, drets humans i cultura de pau i elaboren materials que visibilitzen la violència contra les dones en aquests contextos.

Farmamundi aprofita aquesta data per a difondre la seva tasca a la República Democràtica del Congo en l’abordatge de la violència sexual contra les dones en el marc del conflicte armat, a través del documental Temps d’Écoute. El reportatge audiovisual explica l’experiència de l’associació de dones congolenyes Femmes Engagées pour la Promotion de la Santé Integral, que fa més de deu anys que proveeix atenció integral (mèdica, psicològica, jurídica i socioeconòmica) a dones i criatures víctimes de violència sexual. El 23 de novembre organitzen una taula rodona i un cinefòrum sobre Temps d’Écoute a les 17h. a l‘Auditori Barrades de l’Hospitalet de Llobregat i al 18h al Centre Ton i Guida de Nou Barris de Barcelona, respectivament.


Fotografia de Fotomovimiento

 

Actuem contra les violències cap a migrades i refugiades

Com explica Novembre Feminista, les violències masclistes s’ exerceixen contra “dones i criatures, lesbianes”, així com persones “transexuals, bisexuals, transgènere, intersexuals” que poden ser “de diferents orígens, cultures, creences i religions” i també “amb diversitat funcional”. Les violències són fruit de les desigualtats de gènere, classe i ètnia i s’han d’analitzar i abordar tenint en compte aquesta interacció de desigualtats. En aquesta línia, aquest 25N el Centre d’Estudis Africans (CEA) demana que la violència de gènere s’entengui en un sentit ampli, i no reduir-ho a les agressions masclistes a nivell interpersonal sinó també a «les diverses formes de violència que pateixen les dones amb bagatges migratoris i culturals molt diversos, que tenen diferents nivells de recursos econòmics i educatius,  diferents edats». El CEA recorda que aquestes dones “pateixen formes molt específiques de violència que van des del racisme que exerceixen les institucions fins als micromasclismes associats a la seva diversitat cultural”.

Des de fa dècades, les dones no blanques, migrades i/o del Sud global elaboren els seus propis marcs d’anàlisi per a entendre i eradicar aquestes violències. Algunes s’autoanomenen feministes decolonials per a assenyalar la relació entre el sistema patriarcal i el colonialisme. L’associació Suds aposta per difondre les propostes i visions d’aquestes organitzacions i activistes feministes decolonials  i enguany organitza una trobada entre feministes gitanes i llatinoamericanes, en un Diàleg entre feminismes decolonials sobre sabers diversos.

Diverses organitzacions federades treballen per garantir els drets de les persones refugiades que, com remarca ACNUR, són majoritàriament dones, nenes i nens. El manifest del 25N reivindica que “s’eliminin totes les traves existents per a les dones en situació irregular administrativa per accedir a les mesures d’atenció integral i protecció efectiva en situacions de violències masclistes. Volem l’accessibilitat universal a tots els serveis. Que es faci efectiva la possibilitat de rebre asil o refugi polític per motius directes de persecució per violència masclista, d’opció sexual i d’identitat de gènere”.

 

Prevenim les violències d’arrel

Les violències masclistes tenen múltiples manifestacions a tots els àmbits i sectors socials, i la tasca de sensibilització i prevenció a les organitzacions de tot tipus, als àmbits educatius i al conjunt de la societat és un pilar fonamental per evitar que es produeixin i avançar en el camí de la seva eradicació.

La guia Sembrant Cures per cultivar Canvis de Lafede.cat, disponible a la web properament, incorpora un capítol específic amb eines i recursos per avaluar, abordar i prevenir les situacions de discriminació i assetjament sexual i per raó de sexe, gènere o opció sexual a les organitzacions socials. Recursos com aquests són fonamentals per prevenir situacions d’assetjament i altres formes de violència sexual a les organitzacions, una realitat incòmoda però present en el sector: segons dades de 2017 de l’ organització canadenca Report the Abuse, un 87% de les treballadores d’organitzacions humanitàries coneixen algú que ha viscut violència sexual en el curs del seu treball; el 41% de les enquestades han presenciat episodis de violència sexual contra companyes de feina i un 72% són supervivents de violència sexual.

Com explica Novembre Feminista, les violències sexuals “formen part de la història de les vides” de les dones, i es produeixen arreu i per part de múltiples actors: “a la casa, al carrer, als ascensors, en espais d’oci, a la feina; de nit i de dia; per desconeguts però sobretot per coneguts, familiars, gent propera, veïns, persones que treballen en el mateix lloc que la dona; individualment o en grup”.

La prevenció i detecció dels abusos sexuals és una línia d’intervenció prioritària per eradicar les violències sexuals. Farmamundi i Fundesplai presenten dues propostes de prevenció en l’àmbit educatiu: de cara al personal docent, Farmamundi organitza uns tallers per prevenció i detecció d’abusos sexuals a partir de l’acompanyament de les diversitats sexuals de la gent jove, en el marc del seu projecte d’Aprenentatge-Servei “Genere(m). Salut Global: educació transformadora per a l’equitat de gènere en el dret a la salut”.

Per la seva banda, Fundesplai ha elaborat la proposta educativa Encoratja’t, per a prevenir les violències masclistes a la infància i adolescència en àmbits educatius formals i no formals que aposta “per la igualtat de gènere i la tolerància zero”. El Centre de Recursos per a una Educació Transformadora de Lafede.cat recull materials especialitzats en perspectiva de gènere.

Els mitjans de comunicació tenen un paper clau en la prevenció i sensibilització sobre violències, ja que són els principals espais on la societat s’informa sobre aquest tema. Diferents entitats de la Federació han posat en marxa recursos per tal de millorar l’abordatge informatiu de les violències masclistes:  Oxfam Intermón ha creat la web “Informar millor sobre violència masclista” i Suds ha creat ORIGEN ( Observatori Regular de la Igualtat de Gènere en Noticiaris), que ha elaborat la recerca “Telenotícies i Violències Masclistes: una anàlisi crítica” a partir d’analitzar la informació sobre el tema a sis cadenes de televisió públiques i privades d’àmbit català i estatal.