(Català) Què fan les entitats pel Dia mundial de les persones refugiades?


Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

El proper dijous 20 de juny és el Dia mundial de les persones refugiades i com cada any les entitats que treballen temes migratoris fan actes per reivindicar unes polítiques que respectin els drets humans i que treballin per a una societat inclusiva.

 

Arriba l’estiu i amb ell l’augment de les arribades per mar a Europa, amb l’Estat espanyol com un dels principals punts d’entrada. De gener a juny, 30.121 persones han posat peu a territori europeu segons l’ACNUR, 22.735 a través del mar. 555 persones comptabilitzades, però, han perdut la vida pel camí, principalment a les costes de Líbia continuant pel mar d’Alborán. Segons CCAR, l’Estat espanyol ha concentrat el 53% de les arribades a la UE el 2018. Així ho demostra la darrera mort el dimecres 12, d’una de les 49 persones d’una pastera rescatada al mar espanyol després de dos dies a la deriva. Una de les moltes pasteres que denuncia cada dia l’activista de Caminando Fronteras, Helena Maleno, i que les retallades i els canvis de direcció de Salvament Marítim espanyol en mans del govern del PSOE en dificulten la detecció i el rescat.

Arriba un nou 20 de juny, Dia mundial de les persones refugiades, amb el compromís incomplert del ministre d’Interior Grande-Marlaska de retirar les ganivetes de les concertines de la Frontera Sud, i amb una nova tanca gairebé acabada a la banda marroquina de Ceuta de 8 km de llargària, 2 metres d’altura, amb dues concertines sobreposades i amb ganivetes tallants. Una tanca construïda amb part dels 140 milions d’euros amb els que la Unió Europea ha finançat al Marroc per a frenar les arribades per l’Estat espanyol i que compta amb l’aval del govern de Sánchez. El mateix govern que el març d’aquest any va expulsar a 116 persones que havien saltat la tanca de Ceuta a través d’un Conveni del 1992 entre els dos països.

De totes les persones que arriben, algunes poden optar a ser considerades persones refugiades, ja sigui perquè opten a l’estatut del refugiat o a protecció subsidiària. El 2018, segons el darrer informe de CCAR, l’Estat espanyol va tenir el major nombre de sol·licitants de protecció internacional: 54.065, respecte els 31.120 de 2017. Pel que fa, però, a les resolucions de les sol·licituds, el 2018 només el 24% van ser favorables (2.895) i 8.980 (76%) van ser denegades. Només 1 de cada 4 sol·licitius té una resposta positiva. De les favorables, només es van concedir 575 estatuts de refugiat. Pel que fa a les nacionalitats, i lluny del que sovint es pot imaginar, Veneçuela és el país amb major nombre de demandats, seguit de Colòmbia, Síria, Hondures i El Salvador. A data de 208 hi ha 78.710 sol·licituds de protecció internacional pendents de ser resoltes.

Amb tot això, arriba un nou informe anual d’ACNUR que alerta d’un increment de les persones desplaçades forçosament al món: 70’8 milions. D’aquestes, 25’9 milions són persones refugiades, 41’3 milions desplaçades internes i 3’5 milions sol·licitants d’asil.

Què fan les entitats aquest 20J?

Davant aquesta realitat, les entitats que es dediquen a migració i refugi fan durant tot l’any activitats de sensibilització i denuncia. Aquestes, però, s’intensifiquen especialment al voltant del 20 de juny. Lafede.cat fa un recull de les iniciatives d’organitzacions que formen part de l’Eix de migracions de la federació i/o que hi col·laboren.

Entitats com la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) o Ahead participen de la festa que es munta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet al Parc Fluvial Besós el diumenge 16 de juny d’11 h a 20 h, sota el lema “Demano tanda al mercat. Soc veí, són refugiat”. Hi haurà tallers, performance, biblioteques vivents, contacontes, entre d’altres. Però no totes les activitats es concentren en un sol dia, també hi hauran d’altres arreu del territori com per exemple la projecció del reportatge “Fugir per estimar i ser” el 20 de juny a Sant Boi, de la mà de CCAR i l’SCI, becat per la Beca Devrporter de Lafede.cat.

L’SCI també projecta el documental “Idrissa, crònica d’una mort qualsevol” a l’Àgora Juan Andrés Benítez del Raval (Barcelona), en el marc del Cicle de cinema a la fresca, el 20 de juny a les 21 h.

El dissabte 15 Tanquem el CIE fa una jornada a la Huerta La Vanguardia (Poblenou, Barcelona) amb diferents activitats i amb col·laboració amb Casa Àfrica, pel Dia contra els CIE.

El diumenge 16, Stop Mare Mortum convida a participar de l’acció col·lectiva “Camí de refugi”: una caminada de Sitges a Vilanova i la Geltrú amb les fotografies de persones desaparegudes al mar identificades gràcies al projecte Missing at the borders. També hi haurà dinar popular i les actuacions musicals de Kaira percusión, Sabor de Cuba i Yacine Belahcene.

El dilluns 17 de juny Amnistia Internacional Barcelona organitza la xerrada “Catalunya: comunitat acollidora?” a les 17.30 h a la Lleialtat Santsenca amb experiències de persones refugiades i migrades de diferents orígens i l’actuació musical de Marga Mbande.

Fins el dia 21 es pot veure l’exposició de Fundipau  “Refugiats, per què?” a Castelldefels, que aborda la necessitat d’acollir i d’assumir responsabilitats i alhora denúncia dues de les principals causes del refugi (l’armamentisme i la guerra). I durant aquell dia a la tarda a Barcelona, al Parc del Clot, s’ha programat una jornada amb tallers i xerrades de Sàhara Dempeus.

Aquest dia també és una oportunitat per recuperar el documental “Kafana”, de Medicusmundi mediterrània, rodat als campaments de refugiats sahrauís amb Making DOC i que es pot veure on line.