(Català) 1-O: Lafede.cat demana més diàleg i negociació


Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Lafede.cat resta vigilant davant la prohibició del referèndum i es reafirma en la necessitat de diàleg i negociació com a mecanismes possibles i imprescindibles.

Actualització a 14/09/2917

Lafede.cat veu amb gran preocupació l’escalada repressiva contra drets polítics i creu del tot desproporcionada l’actuació de la Fiscalia General de l’Estat de citar els 712 alcaldes que col·laboraran amb el referèndum, i s’han pronunciat públicament en aquest sentit. Lafede.cat entén que mesures com aquesta només fan que agreujar el conflicte i torna a demanar que les parts trobin vies per establir un diàleg que permeti la negociació per sortir de l’atzucac on som.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Davant la recent aprovació de les Lleis del Referèndum i de Transitorietat jurídica per part del Parlament, Lafede.cat es reafirma en l’opinió, tal i com va manifestar al comunicat «Diàleg, negociació i referèndum», que tant el Parlament com el Govern de Catalunya tenen tota la legitimitat per convocar el referèndum d’autodeterminació del proper 1 d’octubre, i els dóna tot el seu suport. Lafede.cat referma el seu compromís tant amb el dret a l’autodeterminació de tots els pobles, també el de Catalunya, com amb el dret de vot de la ciutadania catalana perquè pugui expressar quin és el seu parer sobre la relació de Catalunya amb l’Estat espanyol, atès que entén que aquests són drets fonamentals i inalienables.

Lafede.cat sempre ha defensat el diàleg i una solució política pactada entre les parts per sortir de l’atzucac polític on ens trobem immerses. Per aquesta raó Lafede.cat va donar suport al Pacte Nacional del Referèndum, espai de trobada transversal i plural, que cercava l’acord entre el Govern espanyol i el català per establir les condicions i les garanties justes i necessàries per a la celebració d’un referèndum reconegut per la comunitat internacional, el resultat del qual hauria de ser políticament vinculant i efectiu.

Lafede.cat viu ara amb gran preocupació la resposta repressiva de l’Estat espanyol, des de l’aprovació d’aquestes Lleis, per tal d’impedir el referèndum i creu que aquesta resposta suposa una retallada de drets i posa en perill els fonaments de l’estat de dret i la separació de poders, alhora que dificulta possibles escenaris de diàleg, i vulnera la voluntat de la gran majoria de la població catalana.

Lafede.cat considera que les amenaces d’inhabilitació, multes i fins i tot penes de presó a càrrecs electes, funcionariat i a la ciutadania per accions de desobediència no violenta o per l’expressió de les seves idees polítiques són del tot inacceptables. Igualment inacceptables resulten les actuacions de la Guàrdia civil a impremtes i mitjans de comunicació. Aquest tipus de respostes suposen una regressió democràtica i posen en qüestió la qualitat del sistema, i van en contra de principis elementals de la cultura de pau i dels drets humans. La interposició de querelles contra els membres de la Mesa del Parlament i del Govern, així com l’advertiment als 947 alcaldes catalans i més de 60 càrrecs públics, els quals estan apercebuts que en cas de desobediència podrien incórrer en responsabilitats penals, estan fora de tota lògica democràtica. Tal i com diu el president de Lafede.cat, Tono Albareda: «és un greu error judicialitzar les idees polítiques de qui pensa diferent; en democràcia votar mai no pot ser un delicte».

En el mateix sentit Lafede.cat denuncia també les inhabilitacions als responsables polítics que van facilitar la celebració de la Consulta del 9 de novembre de 2014, de la mateixa manera que també va donar suport a Joan Ignasi Elena, qui va ser portaveu del Pacte Nacional del Referèndum, quan va ser citat a declarar per la Guàrdia Civil per explicar l’organització i l’execució del Pacte.

Lafede.cat constata que el conflicte polític que estem vivint és greu i profund, i demana a tots els responsables polítics que no desisteixin de cercar vies de diàleg per a una negociació que permeti realitzar un referèndum pactat sobre la relació entre Catalunya i l’Estat espanyol. Igualment expressa la seva voluntat de fer seguiment de la situació i denunciar qualsevol situació que es consideri injustificable o desproporcionada pel sol fet de voler posar les urnes perquè el poble de Catalunya pugui expressar la seva voluntat.