(Català) Nou portal de l’AOD catalana


Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Aquesta setmana s’ha presentat el portal “La Realitat de l’Ajut”. Lafede.cat li dóna suport a través d’un conveni amb Oxfam Intermon, organització de referència en la monitorització i seguiment de les dades sobre Ajuda Oficial al Desenvolupament. El portal facilitarà el coneixement ciutadà de la polítiques de cooperació, pau i drets humans.

banner_ca_01042016

La defensa i l’augment del pressupost per a Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD), fins que arribi o superi el 0,7 és una de les demandes històriques de les ONG de cooperació i desenvolupament. Aquest havia estat un dels eixos de treball permanents de l’antiga Federació Catalana d’ONG per al Desenvolupament-FCONGD, abans d’integrar-se a Lafede.cat. Així, des de 1989 i fins la presentació de l’últim Pla director 2015-2018, ara fa un any, Lafede.cat l’ha considerat sempre un objectiu polític irrenunciable com a base per al desplegament d’una política pública de cooperació internacional sòlida i responsable, i l’ha reclamat a tots i cadascun dels diferents governs catalans.

La reivindicació i defensa de l’AOD requereix però del seguiment exhaustiu de les dades pressupostàries. La FCONGD va publicar dos complets informes, l”‘Informe de l’Ajut Oficial al Desenvolupament a Catalunya 2003-2005″, i “La cooperació internacional catalana 2006-2012. Balanç d’una política pública imprescindible”, però un cicle de fortes retallades que van fer perillar el sector i la pròpia federació, així com la manca tant d’informació com de convocatòries els anys 2012 i 2013, van interrompre bruscament aquest treball.

Per la seva banda, Oxfam Intermon publica els informes de “La Realidad de la Ayuda” des de fa 22 anys i és l’entitat de referència en aquest tema a nivell estatal. Tot i que fins ara no s’havia formalitzat cap acord, la col·laboració entre la federació i Oxfam vé de lluny perquè els informes de l’organització inclouen de fa anys dades de la cooperació descentralitzada i de la cooperació catalana, i sempre han estat validats conjuntament. Tal i com ha comentat Chema Vera, el director general d’Oxfam a la presentació del portal, temes com el #Panamaleaks o la resposta humanitària a la crisi de les persones refugiades no fan més que ratificar la necessitat d’eines de monitoreig sobre polítiques públiques. Lafede.cat i Oxfam Intermon han signat un conveni de col·laboració que permetrà el treball conjunt amb la resta d’entitats a través de la Comissió d’Incidència de la federació, i facilitarà l’actualització i la difusió de les dades.

La crisi dels refugiats: una oportunitat per posar en valor la política de cooperació i apropar-la a la ciutadania

La crisi de les persones refugiades ha tornat a posar de manifest el gran desconeixement existent sobre la política pública de cooperació. En el seu últim comunicat, Lafede.cat ha recordat que els catalans i les catalanes ja estem ajudant les persones refugiades a través dels impostos, tot i que podria fer-se molt més: tal i com es recull al portal de La realitat de l’Ajut, les retallades en ajuda humanitària dels últims anys han reduït dràsticament la nostra capacitat d’intervenció en les crisis i problemes globals.

Més enllà de l’ajuda humanitària i de la crisi de les persones refugiades, i en el context polític català, Lafede.cat considera imprescindible reforçar la política pública de cooperació, pau i drets humans com una de les polítiques centrals i estratègiques per al país, tant per posicionar-se al món d’una manera responsable, com per acompanyar la ciutadania en la comprensió de les crisis i les interdepèndencies globals. El nou portal serà una eina molt adient per apropar a la ciutadania a la política i els pressupostos de cooperació i amb diferents nivells de profunditat perquè inclou des d’un glossari i documentació de referència, a una completa base de dades per fer cerques especialitzades o valoracions tècniques i polítiques sobre les dades.

Una eina per facilitar la vigilància i la incidència política

Lafede.cat considera el finançament d’aquest nou portal com un bon senyal de compromís del Govern amb la recuperació de la política pública de cooperació. Tal i com va manifestar en l’acte de presentació la directora de l’ACCD, Marta Macias, obligarà a totes les institucions que fan cooperació a ser més transparents. En la línia de la coherència de polítiques, Jordi Foz, Secretari de Transparència i Govern Obert, depenent precisament del Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, que també va participar a l’acte, el va qualificar d’una bona pràctica ciutadana a seguir.

El que segur permetrà el portal a les diferents organitzacions, serà fer més i millor pressió política. El portal ja recull valoracions sobre el contingut dels programes polítics en aquesta matèria, i ajudarà a fer seguiment dels compromisos polítics. La Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona són dos dels principals finançadors de la cooperació catalana. El passat mes de febrer el Conseller Romeva va comprometre’s públicament amb el desplegament del Pla director de cooperació 2015-2018 i amb l’augment sostingut del pressupost fins assolir el 0,4% dels ingressos corrents no condicionats. Romeva no només es va comprometre a recuperar el pressupost i convertir Catalunya en un país reconeixible com a país donant: “Catalunya té el potencial i la capacitat per ser molt més que un país purament donant, el Govern català pot ser proactiu en l’impuls d’iniciatives i també en el discurs, així com a l’hora de consolidar i millorar l’articulació del conjunt d’institucions catalanes en matèria de cooperació, pau drets humans i reforçar-ne, així, la seva dimensió internacional”, va dir. Gerardo Pisarello, per la seva banda, va anunciar que en el marc del compliment del Pla Director de Cooperació, Solidaritat i Pau 2013-2016, l’Ajuntament de Barcelona havia arribat per primera vegada al 0’7 del pressupost, i es va comprometre a mantenir-lo.