(Català) #20J. Dia Internacional de les Persones Refugiades


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

El 2016 va acabar amb un nou rècord mundial de persones desplaçades: 65’6 milions, 22’5 de les quals són refugiades i 40’3 desplaçades internes, segons el darrer informe d’ACNUR. Els principals països emissors de persones refugiades són Síria, Afganistan i Sudan del Sud; de desplaçades s’afegeixen Iraq i Colòmbia. Com cada any, ACNUR i CEAR treuen els seus informes amb motiu del Dia Internacional de les Persones Refugiades (20 de juny) on s’actualitzen dades.

Foto: Manu (fotomovimiento.org)

21.000 vides a l’espera

La Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) també ha tret el seu informe 2017: Les persones refugiades a Espanya i Europa. El 2016 Espanya va rebre 15.755 sol·licituds d’asil de les quals s’han atorgat 355 estatuts de refugiat i 6.500 protecció subsidiària. L’informe critica que malgrat l’augment en el nombre de sol·licituds en 2016, les dificultats en l’accés al procediment d’asil a la frontera sud, al costat de la falta de vies legals i segures, expliquen el descens de peticions de persones de Síria i altres països d’Orient Mitjà i Àfrica.

CEAR també denuncia que els retards en les resolucions en les sol·licituds d’asil afecten greument als processos d’inclusió i generen greus disfuncions en el sistema d’acolliment. Aquests retards, convertits en norma, han provocat l’acumulació de més de 21.000 sol·licituds pendents de resoldre: 21.000 persones que estan pendents d’una decisió de la qual depèn el seu futur.

A més a més, CEAR ha alertat que en el que va de 2017 s’ha triplicat el nombre d’arribades a costes espanyoles fins a les més de 3.000, mentre que el nombre de morts registrades és ja de 54.

Europa: morts i acords incomplerts

La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat ha lamentat que, a prop de tres mesos de que acabi el termini, els acords de reubicació i reassentament a nivell europeu amb prou feines s’han complert en un 20%. Les 1.800 persones que han perdut la vida el 2017 fan pensar que s’aconseguirà una altra vegada xifres rècord com les de l’any passat de més de 5.000 morts.

“Al 2016 les sol·licituds d’asil a l’Estat espanyol han representat, com al 2015, l’1% de les sol·licituds de tota la Unió Europea. Això fa que sigui encara més incomprensible que el govern no hagi complert amb els acords de reubicació i reassentament. La resposta de les autoritats espanyoles no es correspon amb la magnitud d’aquesta tragèdia”, ha lamentat Miguel Pajares, president de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR).

 

Foto: Anna Surinyach.

 

Dia de les persones refugiades

Organitzacions federades organitzen activitats al voltant del Dia Internacional de les Persones Refugiades, el 20 de juny. Aquest dilluns 19 el Centre Delàs d’Estudis per la pau i l’ODG, amb ACCEM i Barcelona Ciutat refugi, organitzen el cinefòrum «De què fugen els refugiats, quines responsabilitats tenim i què podem fer? Una visió crítica des de la cultura de la pau» a les 18.30h al Museu Marítim. Comptarà amb l’estrena del curtmetratge «At the Syrian Border» i les projeccions dels curtmetratges «Penelope», «Nana» i «El Regreso». Després del visionat dels curts tindrà lloc un col·loqui-debat. CCAR també participa de diferents activitats en el marc de la proposta de Barcelona Ciutat Refugi pel 20J com, per exemple, l’acte oficial de l’Ajuntament de Barcelona el mateix dimarts a la tarda on es podran escoltar testimonis de l’entitat.

La coordinadora Obrim Fronteres, on formen part col·lectius com la Plataforma Stop Mare Mortum o la campanya Casa nostra Casa vostra, va organitzar una acció el passat dissabte 17 de juny a diversos punts del territori català, entre ells Barcelona, en el marc de les mobilitzacions estatals pel dia del refugiat.

Les entitats, en el seu treball diari des de l’educació per la Justícia Global, faran activitats de sensibilització als centres educatius, com Metges del món dins la seva campanya «Persones que es mouen», que combina amb actes pel territori. Alguns recursos disponibles pels centres educatius són: la maleta pedagògica de CCAR «Dret a l’Asil: Totes les persones poden ser refugiades»; l’exposició de la Fundació Proide «Aprendre a mirar. Trencant murs invisibles»; o el material del SCI i Stop Mare Mortum «Entre Terres». Es poden trobar més recursos al Centre de recursos per a l’educació transformadora.