(Català) 12 projectes reben la Beca Devreporter 2018


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Trenta vuit projectes optaven a la 3a Beca Devreporter. El jurat ho ha tingut més difícil en aquesta ocasió perquè les propostes de reportatges cada vegada són més elaborades i hi participen molts més actors. Per primera vegada algunes ONG presenten projectes de manera conjunta, i moltes col·laboraran amb periodistes o mitjans de fins a 11 països diferents.

Jurat Devreporter. Foto: Lafede.cat

Reunió del Jurat- Lafede.cat

En aquesta nova edició de la Beca Devreporter s’han rebut un total de 38 projectes periodístics, dels quals s’han escollit 12 que rebran 240.000 euros: 2 projectes rebran 30.000 euros, 8 projectes 20.000, i 2, 10.000. La primera valoració d’una empresa consultora externa va deixar fora 13 projectes que no van arribar a la puntuació mínima. Durant la segona fase el jurat va seleccionar finalment 12 dels 25 projectes finalistes. Les entitats que no han resultat becades tenen la possibilitat de conèixer més en detall com s’ha valorat el seu projecte. Això els permetrà incorporar les millores corresponents de cara a la propera convocatòria que es presentarà a finals de novembre.

El Jurat ha estat format per tretze persones que representaven als diferents sectors que impulsen i promouen una informació internacional responsable, però amb una important presència de periodistes.

  • Els representants de les ONG han estat Xavi Casanova, vicepresident de Lafede.cat i membre de la seva Comissió de Codi ètic, i José Peñín, responsable de comunicació de SOS Racisme.
  • Els representants de les administracions finançadores han estat Arnau Flores, responsable de comunicació de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i Glòria Meler, responsable de comunicació de la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona.
  • Els representants de les universitats han estat Yolanda Tortajada, vicepresidenta de la Mesa per a la Diversitat en l’Audiovisual i professora de la Rovira i Virgili,  Isabel Muntané, codirectora del Postgrau i del Màster Gènere i Comunicació de la UAB, i Xavier Giró, codirector de la diplomatura de postgrau La comunicació dels conflictes i la Pau, de la UAB.
  • Els representants dels periodistes han estat, a títol individual, Isabel Galí sotsdirectora del programa Món de TV3, Albert Segura, responsable del programa Solidaris de Catalunya Ràdio, Marta Ballesta del programa Notícia Oberta de Betevé i Joan Cañete, Cap d’Opinió d’El Periódico. Elisenda Rovira, del Grup Barnils, i Alícia Oliver, del Col·legi de Periodistes, han representat els col·lectius professionals.

 

Els projectes becats

Pràcticament la meitat dels reportatges becats tractaran temes relacionats amb les migracions internacionals i el refugi, o de manera interrelacionada el tema de gènere i migracions. La discriminació per raó d’orientació sexual està present en dues propostes, les conseqüències de la guerra (Síria Colòmbia), en tres, i les violacions de drets humans per part de empreses transnacionals en dos.

En aquesta ocasió la presència de països de Centreamèrica-Amèrica Llatina i Àfrica està més equilibrada que en edicions anteriors. Hi haurà reportatges sobre Colòmbia i Mèxic, però també sobre Marroc, Kènia o RD Congo. En alguns casos els reportatges abordaran problemàtiques regionals (Centreamèrica- i Àfrica occidental), i els periodistes també treballaran a Líban i Pakistan.

Els 12 projectes becats són:

  • ACS, el joc brut de Florentino a Mèxic de la Taula per Mèxic
  • Alerta Defensores: dones defensant els drets humans en Mesoamèrica de la Fundació Calala Fondo de Mujeres i Suds
  • Arsal: L´impacte de la guerra en 300 km2 de l’Associació Catalunya-Líban
  • Cadenes globals, de les corporacions a la cura de la vida de Cooperacció
  • Cocalera women facing the challenges of the peace process in Colombia, de l’Associació Catalana per la Pau
  • Després de Berta Cáceres: Globalitzar la resistència d’Entrepobles
  • Fugir per estimar i ser: clandestinitat i exili de la comunitat LGBTI al Marroc de Comissió Cat. d’Ajuda al Refugiat i SCI
  • El Sàhara, un desert en moviment d’ Alianza por la Solidaridad
  • In the belly of the Congo de la Fundació Montblanc
  • La diàspora pakistanesa a Barcelona del Cidob
  • Now you are a woman del Casal Lambda
  • Voices from the vereda (Voces de vereda) de l’ Institut de Drets Humans de Catalunya i la Lliga dels Drets dels Pobles

La difusió dels reportatges serà més internacional que mai perquè als equips de treball participen periodistes i/o s’han signat preacords de difusió dels reportatges a 11 països de tres continents, inclosos acords amb plataformes internacionals com TeleSur o Al Jazeera.

Quants als mitjans catalans i espanyols destaquen els acords amb mitjans públics (Latituds de Tv3, Catalunya Ràdio, Betevé) i mitjans cooperatius (La Directa, El Salto, Pikara), però s’han presentat acords amb tots els grans diaris (Eldiario.es, Vanguardia, Ara, El Periódico, El Punt Avui, El Mundo, El País), i com a novetat un mitjà especialitzat (5W), la Cadena SER i Playground.

Mes enllà del finançament, l’atorgament d’una Beca implica que les organitzacions i els periodistes becats participin d’un procés conjunt de formació i d’intercanvi que s’iniciarà amb una sessió el 15 de novembre.

Jurat Devreporter. Foto: Lafede.cat

Trobada amb els socis europeus i nova convocatòria

Aquesta setmana (29-31 octubre) l’equip Devreporter de Lafede.cat està a Lió (França), per participar a la trobada anual de les organitzacions sòcies del projecte europeu Frame, Voice, Report!, que servirà per posar en comú com s’està desenvolupant la present convocatòria, i preparar les bases per a la propera.

La presentació de la 4a Beca Devreporter serà el dijous 29 novembre a la seu de Lafede.cat. El nou termini de presentació de propostes estarà obert fins a mitjans de febrer.