(Català) Comunicat de rebuig al pla d’annexió de Cisjordània per part d’Israel


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

El passat 1 de juliol el govern israelià tenia prevista l’entrada en vigor del conegut com l’Acord del segle, amb el qual Israel inicia l’annexió de part de territori palestí a l’Estat israelià, i que compta amb el suport de l’administració nordamericana de Trump. El Consell de Cooperació de l’Ajuntament de Barcelona del qual Lafede.cat forma part va fer un comunicat de rebuig el passat el 8 de juliol. El Grup de treball de Palestina de la federació ha emès un comunicat propi de rebuig.

Concentració ‘Palestina no es ven’ a Barcelona contra l’Acord del segle el passat 3 de juliol. Foto: Lorena Sopena.

Les ONG catalanes s’uneixen a la societat civil palestina en el rebuig absolut a l’Acord del Segle

El nou govern d’Israel, a partir de l’anomenat Acord del Segle amb els EUA, ha anunciat l’annexió formal de grans parts del territori palestí ocupat (OPT en les seves sigles en anglès), un pla que tot i que s’havia d’iniciar l’1 de juliol, preveu aplicar-se a final del mes de juliol arran de la pandèmia de la Covid-19. El pla pot suposar l’apropiació unilateral dels assentaments israelians declarats il·legals sota el dret internacional, i que implica un 30% del territori palestí ocupat de Cisjordània. Aquesta annexió culminaria la política d’Israel d’apropiació gradual de terres palestines, el desplaçament forçós de població palestina i el trasllat de població israeliana a assentaments israelians a l’OPT, facilitant la imposició d’un règim d’apartheid.

Tal i com ha destacat recentment el Relator Especial de l’ONU sobre la situació dels drets humans a l’OPT, Michael Link, es tracta d’un pla “completament inacceptable legalment, moral i política”, que suposaria no només un augment de les violacions de drets humans lligades a l’ocupació que, afegeix, “ja estem veient sobre el terreny en forma de desallotjaments i desplaçaments forçats, confiscació de terres, violència colona i apropiació de recursos naturals” entre d’altres, sinó també “la imposició d’un sistema desigual amb dos nivells ben diferenciats d’accés a drets polítics, socials i econòmics, basat en l’ètnia.”

Davant aquesta situació, i de manera unitària, més de 70 sindicats, organitzacions i grups de drets humans de la societat civil palestina han demanat mesures a tots els Estats i institucions públiques internacionals. Denuncien, a més a més, que Israel ataca i redueix la seva capacitat de defensa de drets com a societat civil i com el pla suposa, a més, un atac al propi sistema internacional de drets humans i al dret internacional humanitari, incloent-hi les seves institucions i diverses resolucions.

Davant la imminent annexió, en línia tant amb les demandes sorgides de la societat civil palestina com de diversos actors i institucions internacionals, i considerant l’aparent inacció de la comunitat internacional i de tercers estats com l’Estat Espanyol, des del Grup de Treball de Palestina de Lafede.cat reclamem:

Als Estats i institucions públiques:

  • Fer efectiva la seva obligació de cooperar per posar fi a les greus violacions del dret internacional comeses per qualsevol Estat mitjançant mesures legals, legítimes i efectives, incloses les sancions. Aquestes mesures han de servir per acabar amb l’adquisició il·legal, per part d’Israel, de territori palestí.

 

A la comunitat europea i internacional:

  • Fer efectiva la prohibició integral del comerç d’armes i la cooperació en temes de seguretat militar amb Israel.
  • Suspendre els acords de lliure comerç amb Israel.
  • Assumir mesures a nivell europeu per a la realització efectiva de la declaració d’intencions manifestada per la UE.
  • Garantir que les persones i les empreses responsables de crims de guerra i/o de lesa humanitat en el context del règim d’ocupació il·legal i d’apartheid israelià siguin portades davant la justícia.

 

A l’Estat Espanyol:

  • Advertir de forma clara i pública que l’annexió de qualsevol part del territori palestí ocupat tindrà greus conseqüències en les relacions bilaterals amb Israel.
  • Prohibir el comerç d’armes i la cooperació en matèria de seguretat militar amb Israel, a través dels instruments a l’abast de la Junta Interministerial en Matèria de Defensa i Doble Ús (JIMDU) per a decretar l’embargament militar permanent i la paralització del comerç en matèria d’armament entre l’Estat Espanyol i I‘Estat d’Israel.
  • Prohibir, a través de l’adopció de legislacions nacionals, qualsevol relació comercial amb els assentaments israelians il·legals en territori ocupat seguint l’exemple del Parlament de la República d’Irlanda.
  • Garantir, mitjançant polítiques efectives i mesures legislatives i/o coercitives, que les empreses dins de la jurisdicció de l’Estat o domiciliades al seu territori, respectin els drets humans i el dret internacional humanitari i s’abstinguin de dur a terme activitats econòmiques amb els assentaments il·legals d’Israel. Concretament, promoure la base de dades de l’ONU d’empreses que participen en negocis amb els assentaments d’Israel i donar suport a les actualitzacions anuals obligatòries per part de l’Oficina de l’Alt Comissariat de l’ONU per als Drets Humans.
  • Assegurar, tal i com demana l’ONU a través dels seus Principis directius sobre negocis i drets humans, la diligència deguda en la contractació pública, a través de: (a) la incorporació de la base de dades de l’ONU com a criteri; i (b) la incorporació de clàusules de drets humans en la contractació pública en què les empreses certifiquin que no han comès accions que vulnerin ni la Declaració Universal de Drets Humans ni el dret internacional humanitari per acció directa o a través de les seves cadenes de subcontractació.
  • Investigar i donar suport a la investigació d’individus i actors corporatius responsables de crims de guerra i crims contra la humanitat comesos a l’OPT. Els Estats part de l’Estatut de Roma de la Cort Penal Internacional (CPI) han de respectar i donar suport a la sol·licitud de la fiscalia d’obrir una investigació formal sobre la situació a Palestina protegint tant la tasca de fiscals, personal de la CPI, advocats i jutges de la pròpia societat civil palestina, com a les víctimes palestines, de les represàlies i els atacs d’Israel i dels EUA.
  • Tenir un paper actiu en garantir que les persones i organitzacions defensores dels drets de la població palestina dins i fora de l’OPT, incloent-hi el moviment internacional de solidaritat amb Palestina, poden exercir el seu rol com a societat civil.

 

Als governs català i municipals:

  • Promoure declaracions institucionals en què es denunciï la gravetat de les violacions dels drets humans de la població palestina i del dret internacional vigent i s’insti a Israel a complir amb les resolucions de l’ONU i a acabar amb l’ocupació de l’OPT.
  • Incloure en aquestes declaracions institucionals les demandes recollides en aquest document per als àmbits estatal, europeu i internacional.
  • Assegurar-se la diligència deguda en la seva contractació pública.

Dimarts 14 de juliol de 2020.