(Català) Nakba 2020: sota les amenaces de la Covid19 i la política de Trump


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

El 15 de maig, i des de 1948, es commemora el Dia de la Nakba. El Grup Palestina de Lafede.cat recorda que es tracta d’una demostració de resistència cultural necessària, i que es fa al mig de greus amenaces sanitàries i polítiques com les de la Covid19 i l’anomenat “Acord del Segle” del govern de Trump. El Grup se suma a una campanya internacional per demanar l’actuació del Tribunal Penal Internacional.   

Un any més, a Palestina es commemora la Nakba, que en àrab,   يوم النكبة  yawm an-nakba, vol dir la catàstrofe. Aquest dia es fa memòria de l’inici de l’establiment de l’Estat d’Israel i de les seves polítiques sistemàtiques i ininterrompudes d’ocupació, colonització i apartheid contra la població palestina, ara fa 72 anys. Entre 1947 i 1948, amb l’objectiu d’assegurar una majoria demogràfica jueva, Israel va expulsar més de 750.000 palestines de les seves llars i terres, procés que continua avui i que ha fet impossible el retorn de més dve uit milions de persones refugiades palestines.

El Grup Palestina de Lafede.cat, format per 15 ONG, recorda que, durant aquests 72 anys, i tal i com denuncien moviments i organitzacions de drets humans palestines com Badil i Al-Haq, han estat moltes i diferents les polítiques i mecanismes israelians de desplaçament forçat de la població palestina: denegació de residència; ordenació i planificació discriminatòria del territori; un règim d’atorgament i denegació de permisos que condiciona la vida quotidiana  de la gent; la persecució de la resistència; o denegació d’accés als recursos naturals, entre d’altres. Aquesta segregació i desplaçament de la població palestina, així com la fragmentació geogràfica del territori el que pretenen és però, en última instància, eradicar la identitat palestina i per això les organitzacions palestines consideren molt important commemorar el Dia de la Nakba, perquè no es perdi el relat històric i no s’oblidi l’origen del conflicte.

El Grup Palestina de Lafede.cat fa seguiment de la situació de la població palestina, que resisteix en un context polític, social i econòmic agreujat per la crisi de la Covid-19, i de col·lectius específics com el dels presos i preses polítics. Preocupa ara de manera especial que es pugui portar a terme l’anomenat “Acord del Segle” impulsat pel govern de Donald Trump, en virtut del qual Israel s’annexionaria de manera il·legal un 40% del territori ocupat palestí de Cisjordània, i que constituiria una greu violació del dret internacional. L’annexió suposaria, o bé el desplaçament forçat de les palestines originàries i residents a l’àrea especialment vulnerabilitzada de la Vall del Jordà, o bé la permanència a la seva terra en forma de ciutadania de segona classe, o directament de manera “il·legal”, comportant una pèrdua completa de drets i de protecció. Aquesta proposta constitueix un atac en tota regla a la identitat palestina, i només reforçaria i legitimaria definitivament el sistema d’apartheid que permet l’espoli de recursos de la població palestina, i fa impossible avançar cap a la pau justa i duradora.

El Grup Palestina se suma a les organitzacionals palestines i internacionals que exigeixen el compliment de la legislació internacional en matèria de drets humans i de dret internacional humanitari per part d’Israel, i a la campanya “Time to Investigate Crimes in Palestine, Time for Justice”, per demanar al Tribunal Penal Internacional que investigui els crims comesos contra la població palestina.

 

Més informació:  “Identidad Palestina y Políticas de Fragmentación”