(Català) Lafede.cat continua creixent i redefinint-se: aprovat un decàleg de justícia global i un nou pla d’incidència


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Tot just un any després de l’aprovació dels primers documents constituents i del nou nom i la nova imatge corporativa, Lafede.cat aprova un nou document-guia sobre justícia global i un nou pla d’incidència a la seva assemblea anual. També es renoven càrrecs de representació i s’incorporen quatre noves entitats, sumant ara 114 organitzacions.

Participants a l'Assemblea amb #TancaremElCIE

Participants a l’Assemblea amb #TancaremElCIE

 

El passat dissabte 20 de juny Lafede.cat va celebrar la seva assemblea anual. Entre els diferents temes tractats destaca la discussió i aprovació del document «Treballar per la justícia global en un món global», un decàleg de criteris per orientar el treball quotidià de les entitats i la pròpia Federació cap a la Justícia Global. El decàleg ha estat elaborat per un grup de treball de la junta directiva i ha recollit i sintetitzat les propostes conceptuals dels àmbits de la cooperació, la pau i els drets humans, amb lògiques de transversalitat i globalitat absolutes. Míriam Acebillo, presidenta de Lafede.cat valora molt positivament l’aprovació d’aquest document ja que «reforça i orienta el treball que fem tant des de les organitzacions federades com des de Lafede.cat i de com volem donar suport als processos que acompanyem, a partir de la reivindicació de drets». Aida Guillén, vicepresidenta de Lafede.cat considera que l’aprovació d’aquest document és un pas endavant ja que «ens anima a fer canvis orgànics i de relacions de poder en les nostres pròpies organitzacions, per tal que siguin més democràtiques, participatives i horitzontals»

Directament relacionat i amb voluntat d’aterrar aquest decàleg, es va presentar i aprovar el Pla d’Incidència 2015-2017 que abordarà la incidència institucional, promovent la coherència de polítiques, el seguiment crític i la participació en espais vinculats a l’administració i la política representativa, així com la incidència social, amb la voluntat de connectar l’acció col·lectiva amb el concepte de justícia global. El Pla també preveu promocionar una fiscalitat justa i el respecte dels drets humans per part de les empreses.

A més de l’acceptació d’aquest textos, es va aprovar la Memòria 2014, que va permetre constatar l’alt volum d’activitats realitzades, i el pressupost 2015, que es presenta ajustat i sense grans canvis. A més es varen aprovar canvis a la Junta Directiva de Lafede.cat, amb la substitució d’una vicepresidència i la incorporació de tres vocalies. D’aquesta manera, Tono Albareda, representant de Cooperacció i fins ara vocal de gènere de la Junta, serà el nou vicepresident, en substitució de Xavier Masllorens. També varen deixar el seu càrrec Antoni Cabré, d’Agermanament Sense Fronteres, en tant que tresorer, i Jordi Calvo, de Justícia i Pau, com a vocal. Les noves incorporacions són Josefina Díaz, de Metges del Món, Maria Truñó, d’UNICEF Comitè de Catalunya i Miguel Ángel Castro de SUDS. Míriam Acebillo, va agrair, en nom de Lafede.cat, el treball, compromís i dedicació dut a terme per les persones sortints de la Junta, de la mateixa manera que ho va fer per les companyes que ara assumeixen noves responsabilitats a la Junta. Per últim, Xavier Masllorens va ser escollit representant de Lafede.cat al Consell Català del Foment per la Pau en substitució d’Olívia Viader.

Un altre tema d’especial rellevància va ser la presentació de les conclusions preliminars de la diagnosi sobre com havia afectat la crisi econòmica a les entitats federades en el període 2009-2013. La diagnosi ha estat elaborada pels investigadors Ricard Vilaregut, Gabriela Serra i Ismael Peña. Tot i que els resultats definitius es presentaran a la tardor, Ricard Vilaregut va avançar quelcom important: no estaríem tant davant una esfondrament econòmic de les entitats, com davant una crisi de model organitzatiu i de manca de resposta social i de model de finançament.

D’ altra banda, es va aprovar l’entrada de quatre noves entitats: la Fundació Guné, Acció Solidària i Logística i el Centre Delàs d’Estudis per a la Pau, que han entrat com a membres de ple dret. I Sant Just Solidari també va ser admesa com a membre observador. També van donar-se de baixa dues entitats que estan en procés de desaparèixer (Educació Sense Fronteres i Asdha). Amb aquestes noves incorporacions i baixes ja són 114 les entitats que conformen Lafede.cat. Les noves entitats tenen perfils molt variats i reforçaran els àmbits d’ajuda d’emergència i assistència directa, la cooperació al desenvolupament, l’educació per al desenvolupament i la recerca per la pau. Totes elles tenen una dilatada experiència en els seus respectius àmbits de treball. La més jove és la Fundació Guné, que va ser creada fa 10 anys i treballa al Senegal amb personal local. El Centre Delàs, que enguany celebra el seu 15è aniversari, centra la seva tasca en l’estudi, difusió i mobilització social al voltant dels efectes negatius del militarisme, com són la despesa militar, la R+D militar i la fabricació i el comerç d’armes. De la seva banda, Acció Solidària i Logística neix el 1999 amb la finalitat de donar suport a projectes de rehabilitació i construcció d’infraestructures a Hondures i Senegal, alhora que fa actuacions d’emergència en catàstrofes, la darrera al Nepal. La més antiga de totes elles és Sant Just Solidari, que va néixer el 1995 a Sant Just Desvern, i està agermanada amb el municipi de Camoapa (Nicaragua), on ha desenvolupat nombrosos projectes. També ha treballat amb la població del Sàhara refugiada a Algèria, a Cuba i des de fa cinc anys a Gàmbia.

Veure la Memòria d’activitats 2014