Haití 4t aniversari: no oblidem


El proper 12 de gener es compliran quatre anys del terratrèmol d’Haití. Per aquest motiu, la FCONG organitza el 16 de gener, al Col·legi de Periodistes, el primer seminari del projecte europeu que lidera, la Devreporter Network. Es presentaran dos estudis sobre cobertura informativa, un específic sobre Haití, i un altre més global, sobre la informació de cooperació i desenvolupament que apareix als mitjans catalans. Es tracta del dos estudis més complets fets fins ara sobre aquestes qüestions, i els seus resultats es debatran amb alguns dels principals responsables de la informació internacional del nostre país.

La cobertura del terratrèmol d’Haití va convertir-se en el paradigma del millor i del pitjor del periodisme internacional. La Defensora del Lector de El País, va parlar, per exemple, “d’exhibició aclaparadora i impúdica de la tragèdia”, i des de les ONG es va denunciar el sensacionalisme, la pèssima imatge que es va donar del país i de la seva gent i l’acriticisme respecte a la responsabilitat occidental en la situació prèvia del país, i en com s’orientava la reconstrucció.

La FCONG va respondre a aquesta inquietud organitzant la campanya “Catalunya amb Haití. Un terratrèmol que dura segles”, on ja es va abordar el tractament informatiu d’aquesta catàstrofe i, poc després el CAC li va concedir un ajut per aprofundir-hi. L’anàlisi detallada de 438 peces emeses entre els dies 13 i 31 de gener de 2010 als informatius de TVE i TV3 mostra algunes diferències entre les dues cadenes públiques, però confirma moltes de les crítiques de les ONG respecte a la presència recurrent de tòpics i estereotips negatius en relació a la població haitiana, i de com la mirada colonial i paternalista es completa amb una imatge tendencialment positiva de les actuacions d’actors externs i occidentals. L’estudi mostra també algunes bones pràctiques dels corresponsals i enviats especials que refuten els estereotips més estesos o amplien el focus amb temes o personatges poc habituals.

Mar Carrera, investigadora, presentarà l’estudi sobre Haití que ha estat dirigit per Xavier Giró de l’OCC-UAB, responsable també d’un altre estudi sobre la cobertura que els mitjans catalans fan dels temes de cooperació i desenvolupament, estudi finançat en el marc de la Devreporter Network. Aquest segon estudi analitza 112 peces informatives recents de 15 mitjans catalans i tracta d’esbrinar si els mitjans reflecteixen la mirada més tradicional sobre l’ajut, o incorporen lectures més alternatives i transformadores.

Aquests estudis utilitzen metodologies d’anàlisi semblants, i durant el seminari es posaran en relació els seus resultats i, sobretot, es contrastaran amb les opinions i valoracions d’alguns dels periodistes dels quals s’analitza la seva feina. Així, es demanarà la seva opinió a Isabel Galí, enviada especial a Haití de TV3, a Marc Vidal, cap d’Internacional del diari Ara, i a Montse Martínez, redactora d’Internacional de el Periódico. Tots tres han participat, via entrevista, a l’estudi dels mitjans catalans. L’acte compta, a més, amb dos convidats especials: Nico Castellano i Iolanda Fresnillo. Nico Castellano de la Ser, va cobrir Haití i aportarà la visió des d’un mitjà d’àmbit estatal, i com a professional que ja ha reflexionat sobre la seva feina a les emergències humanitàries. Les seves opinions, entre d’altres, estan recollides a “Contar con Haití para contar con Haití. Dificultades y aprendizajes de informar sobre el terremoto”. Iolanda Fresnillo, investigadora experta en Haití, dinamitzarà el diàleg amb els periodistes. Fresnillo acaba de tornar del país i s’ha autofinançat amb crowdfunding el projecte periodístic “Haití, els altres terratrèmols”.

L’acte compta amb el suport del Col·legi de Periodistes i de la seva Comissió de Periodisme Solidari, compromesa amb la construcció de la Xarxa catalana de la Devreporter Network. Segons Míriam Acebillo, presidenta de la FCONG, “s’ha de canviar aquesta idea de que els mitjans ajuden a les ONG amb fotos i cròniques molt impactants que els permeten recollir molts diners: molts diners sense cap comprensió no ens ajuden a mig i llarg termini, ens ajudarà més generar un espai de treball i trobada permanent entre investigadors, periodistes i ONG per millorar la qualitat de la informació, així donarem un millor servei a la nostra societat, que entendrà millor el món en què vivim, i a la societat civil haitiana o de qualsevol altre país més empobrit, a la que podrem escoltar i acompanyar més respectuosament i eficaçment”.

Més informació: