Lafede.cat commemora per primera vegada el dia de Solidaritat amb el Poble Palestí amb recomanacions a les xarxes socials


#29NovPalestina amb propostes per a la reflexió i l’acció ciutadana a les xarxes socials de solidaritat amb Palestina. El grup també mostra el seu suport a Khitam AlSaafin, presidenta de la Secretaria de la Unió de Comitès de Dones Palestines, detinguda el passat 2 de novembre per l’exèrcit israelià i denuncia les múltiples detencions arbitràries.  

Mur de separació entre Israel i Palestina. Foto: David Segarra.

El proper diumenge 29 de novembre se celebra el Dia Internacional de la Solidaritat amb el Poble Palestí i en aquest marc, el Grup de Palestina de Lafede.cat, formada per organitzacions compromeses amb els drets de la població palestina, impulsa per primera vegada la Setmana Solidària #29N amb l’objectiu de convidar a la reflexió i la participació crítica i activa de la ciutadania sobre el conflicte.

És per això que al llarg d’aquesta setmana, del 23 al 29 de novembre, es publicaran a través del twitter de Lafede.cat diferents propostes (documentals, informes, llibres, documents transmèdia, poesia…), no només de l’acadèmia sinó també en forma de resistències culturals, per a conèixer en profunditat les vulneracions de drets humans que es cometen a Palestina. Tot sota el hashtag #29NovPalestina.

 

Lafede.cat reclama l’alliberació de Khitam AlSaafin

Khitam AlSaafin, presidenta i membre de la Secretaria de la Unió de Comitès de Dones Palestines (UPWC), una organització que promou els drets humans de les dones, lluita per una Palestina lliure i combat l’ocupació, va ser detinguda de nou el passat 2 de novembre per l’exèrcit israelià a la seva residència de Betunia (Cisjordània). L’UPWC és entiat contrapart d’algunes de les organitzacions de Lafede.cat com Suds, Mundubat o Novact, les quals a principis de novembre ja van llançar una campanya per a exigir el seu alliberament juntament amb Paz con dignidad i on també s’hi va sumar la Coordinadora estatal d’ONGD. AlSaafin ha estat condemnada a sis mesos de detenció administrativa, un mecanisme il·legal amb el qual romandrà a presó sense càrrecs ni data de judici. Les entitats de drets humans denuncien que l’Estat d’Israel aplica aquest mecanisme de forma arbitrària i sistemàtica en contra les defensores de drets humans i les opositores a les polítiques d’ocupació i colonització a Palestina, i remarquen que suposa una greu violació del dret internacional dels Drets Humans i el Dret Internacional Humanitari. 

La detenció de la AlSaafin se suma a centenars d’altres casos com el de Maher Al-Akhras, que serà alliberat properament -després de més de 100 dies de vaga de fam i aconseguir un posicionament de la Unió Europea en contra aquesta pràctica-, o el de Mohannad Al-Azza, defensor de drets i membre d’ l’organització Addameer – Prisoner Support and Human Rights Association, també detingut el passat 2 de novembre a Cisjordània, sense que es conegui encara la seva situació ni hagi pogut contactar amb el seu advocat. Segons Addameer, 4.500 persones palestines es troben avui a presons israelianes, 350 d’elles en detenció administrativa. 

 

Les entitats de drets humans reclamen més implicació política de la UE

Com ja ha fet Lafede.cat en altres ocasions (2019 i 2020), la federació s’oposa a les detencions arbitràries d’activistes palestins. És per això, que segons el Grup de Treball de Palestina, davant de casos com el de la Khitam AlSaafin, les institucions públiques de l’Estat Espanyol i la Unió Europea, complint les directrius europees sobre els defensors de drets humans, hauria d’intervenir-hi. Per una banda, sol·licitant informació a les autoritats israelianes i realitzant una visita als presos, de manera que es pugui verificar la seva seguretat i integritat física; per a l’altra, en cas que se celebri un judici o una nova visita judicial en contra seva, acudeixin com a observadores a la mateixa; i finalment, que sol·licitin a l’Estat d’Israel el cessament de la persecució contra les persones defensores de drets humans palestines, el cessament de l’ús de la figura de la detenció administrativa i la posada en llibertat de totes les persones defensores de drets humans actualment detingudes sota aquesta figura jurídica.