Lafede.cat condemna la massacre a Palestina


Lafede.cat a través dels seus projectes i representants a les institucions recull les preocupacions i iniciatives de les entitats federades i en fa de portaveu. Els vincles entre organitzacions catalanes i palestines són molt importants i és per això que, davant l’última massacre de l’exèrcit israelià, la federació ha demanat un posicionament de denúncia del Consell de Cooperació de l’Ajuntament de Barcelona.

Manifestació a Barcelona dissabte 19 de maig per Palestina. Foto: Fotomovimiento

El dilluns 14 de maig, una seixantena de persones morien a mans de l’exèrcit israelià i 2.800 més resultaven ferides, la meitat per bales o metralla, durant les protestes a la Franja de Gaza pel trasllat de l’ambaixada dels Estats Units a Jerusalem. El mateix dia moltes organitzacions i coordinadores d’ONG  ja van mostrar el seu rebuig  contra aquesta massacre i a Barcelona, es va convocar immediatament una manifestació per al 19 de maig. La federació en nom de totes les organitzacions federades que treballen al país des de fa anys ha impulsat un posicionament conjunt dels membres del Consell de Cooperació de l’Ajuntament de Barcelona.

 

 

Aquests fets van coincidir amb la commemoració dels 70 anys de la Nakba, quan 700.000 palestins van ser expulsats de les seves terres amb la creació de l’Estat d’Israel i per tant, l’ocupació il·legal de territori el 1948. La decisió del govern de Trump escenifica la confrontació amb Iran (amb el qual va trancar el pacte nuclear fa unes setmanes) i l’alineació amb Israel a l’Orient Mitjà. La comunitat internacional veu en aquest gest la voluntat de desestabilitzar la zona i entorpir els intents de pau.

Palestina dilluns 14 de maig. Foto: BDS Catalunya

Què diuen les entitats federades sobre el terreny?

Metges del món, a través del twitter, va denunciar els atacs contra personal i centres sanitaris: “a Gaza, el personal sanitari i les instal·lacions mèdiques també són blanc dels atacs per part d’Israel: hi ha més de 169 treballadors ferits i 19 ambulàncies afectades”. A més, dimarts va fer públic un comunicat a la seva pàgina web, signat per més de 80 entitats de la xarxa AIDA on diu: “atacar al personal mèdic és una violació del Dret Internacional Humanitari i es considera un crim de guerra segons l’Estatut de Roma. Evitar que les persones lesionades accedeixin a un tractament és una violació del seu dret a la salut i equival a un càstig col·lectiu”.

Creu Roja, de la mà de la seva organització local Palestine RCS, apuntava que metges i infermers estaven desbordats a Gaza i que fins i tot hi va haver personal sanitari i voluntaris ferits. Qui també es va pronunciar va ser Oxfam Intermón que “condemna els assassinats d’almenys 58 manifestants a Gaza”, i exigia en el seu comunicat que “la comunitat internacional prengui mesures enèrgiques i urgents per acabar amb la violència i garantir la moderació de totes les parts. Els assassinats han de ser investigats, de forma independent i immediata, per qualsevol tipus de violació de drets humans i els culpables declarats han de comparèixer davant la justícia”.

 

Altres organitzacions amb llarga trajectòria de treball amb contraparts palestines com Suds, Novact, Associació Catalana per la Pau-ACP o Servei Civil Internacional han apel·lat a denunciar i a exercir la solidaritat. Algunes han intensificat la seva acció, per exemple ACP que està treballant per obrir una línia d’acció per donar suport a l’emergència a través dels seus socis locals PMRS Gaza, que tenen clíniques mòbils a la zona per atendre als ferits. Oxfam Intermón treballa per rehabilitar pous de reg a la zona.

 

El treball de denúncia de la situació, constant i necessari

Lafede.cat condemna aquesta massacre i, com a membre de la campanya Boicot Desinversió i Sancions (BDS), s’ha sumat a les convocatòries de suport al poble palestí i de denúncia a la política d’Israel, com la manifestació del  dissabte 19 de maig a Barcelona. BDS ha fet una crida al boicot de productes israelians i a l’embargament d’armes, com també havia demanat Amnistia Internacional. Amnistia denuncia que s’està violant el dret internacional i apunta a que s’estarien cometent crims de guerra: “aquest és un nou exemple de com l’exèrcit israelí esta utilitzant la força desproporcionada i munició real d’una manera totalment deplorable. És una violació de les normes internacionals i, en alguns casos, podria tractar-se d’homicidis deliberats que constitueixen crims de guerra”, va dir Philip Luther, director d’Investigació i Treball d’Incidència per a l’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica d’Amnistia Internacional. Una condemna que també ha fet Metges del Món: “l’ús continuat d’Israel de munició real letal i excessiva contra manifestants no només és despreciable, sinó que també contradiu greument el dret internacional”, segons José Félix Hoyo, president de l’entitat.

Per altra banda, entitats com el Centre Delàs o l’Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània han tret diversos informes on denuncien la connivència i la relació entre Israel i Catalunya i l’Estat espanyol en el comerç d’armament i d’alta tecnologia per a la vigilància i la ciberseguretat.

Lafede.cat a través dels seus projectes i representants a les institucions recull totes aquestes iniciatives i en fa de portaveu. Així, ha demanat un posicionament conjunt de denúncia del Consell de Cooperació de l’Ajuntament de Barcelona, que va ser aprovada, i treballa amb el Govern de Catalunya per aconseguir posar en marxa un Centre d’Avaluació de l’Impacte de les Empreses Catalanes a l’Exterior.

 

Concentració de solidaritat amb Palestina. Foto: Racisme ens tanca