Ni terrorisme, ni guerra, ni feixisme, ni retallada de llibertats


Sota el lema: «Ni terrorisme, ni guerra, ni feixisme, ni retallada de llibertats. Per la pau, la justícia social i els drets humans aquí i arreu», la Plataforma Mai Més convoca una manifestació el proper 28 de novembre. La fede.cat és una de les entitats promotores. La cita és a les 17 hores a Plaça Universitat.

FotoRdPMaiMés

La Plataforma Mai Més està formada per associacions i entitats diverses que treballen per la pau, els drets humans i la justícia social, així com entitats del món de la cultura i persones a títol individual. La manifestació ja té el suport de plataformes com Stop Mare Mortum, i d’organitzacions culturals, socials i sindicals com Òmnium, l’ANC, la Favb i la Confavc, o CCOO Catalunya. Les CUP, PSC, ICV i EUiA també s’hi han adherit a la crida. El manifest fet públic proclama el rebuig radical a la violència en totes les seves formes: en especial la violència indiscriminada contra la població civil de qualsevol país, però també el rebuig a qualsevol forma de resposta governamental violenta, ja sigui en forma de bombardejos o de retallada de les llibertats en nom de la seguretat.

La plataforma Mai Més va presentar la iniciativa ahir en roda de premsa i va comptar amb la participació de tres representants d’organitzacions federades. Estela Pareja del CCAR va considerar inaceptable culpabilitzar de l’actual amenaça terrorista a les persones refugiades que són precisament les seves primeres víctimes, i es va mostrar contrària a qualsevol intervenció militar: “Què no hem après res de les intervencions militars a l’Iraq, l’Afganistan i Líbia?“. Edo Bacazzo, de Sos Racisme, va ser molt gràfic : «Us imagineu que la gent que fugia dels atemptats de París s’haguessin trobat un mur al fugir que els hagués impedit sortir del lloc on aquests s’havien produït?». Bacazzo va incidir en el fet que no es pot respondre a l’odi amb més odi, “fer-ho és un error dramàtic que no ens porta enlloc més que a més desastre humà”, i va alertar sobre la possible instrumentalització de l’atemptat de París per part dels governs europeus, en la línia de retallar els drets i les llibertats tant de la ciutadania europea, com de les persones refugiades. Per la seva part David Minoves, del Ciemen, va reiterar que la societat civil catalana és contrària a qualsevol tipus de resposta violenta: “volem evitar que hi hagi un desastre major”.

Lafede.cat creu que Catalunya ha de tenir un paper actiu com agent de pau en l’àmbit internacional. Tal i com recull el seu document «La pau global només és possible amb justícia global. 25 mesures per al foment de la seguretat humana», defensa l’abolició de la guerra com a forma de resoldre els conflictes entre els estats i, per tant, rebutja qualsevol estructura militar, ja sigui d’àmbit estatal com internacional. Per a Lafede.cat l’estratègia més eficient de seguretat és el lliure desenvolupament dels pobles a partir del foment dels drets humans i la cooperació al desenvolupament. Així mateix, defensa la promoció de polítiques d’asil, així com la lluita contra les violències que forcen les persones a migrar i, alhora, proposa que el Govern català garanteixi pressupostàriament el suport al treball de defensa i promoció de la cultura de la pau, i de resolució pacífica en el qual s’han especilitzat moltes organitzacions catalanes.