Recta final del projecte europeu Frame, Voice, Report! per a una comunicació transformadora


El projecte europeu Frame, Voice, Report! ha permès finançar a Catalunya la Beca Devreporter per a un periodisme internacional per a la Justícia global, amb la qual s’han becat 25 projectes en comunicació transformadora de 31 entitats amb la col·laboració de més de 60 periodistes d’arreu del món. L’acte públic de tancament serà el dimarts 17 de novembre amb una conversa online entre els periodistes Mònica Terribas, Agus Morales i Txell Feixas.

Rodatge del projecte ’17 i més’ sobre la violació dels drets de les dones a El Salvador pel fet d’avortar.

Els tres anys que ha durat el projecte europeu Frame, Voice, Report! han pogut finançar dues edicions de la Beca Devreporter (2018/19 i 2019/20) dotades amb un total de 480.000 euros per a becar 25 projectes de comunicació transformadora i periodisme per a la Justícia global, 12 en la penúltima convocatòria i 13 en l’última. Han estat impulsats per 31 entitats catalanes que han treballat estretament amb més de 60 periodistes d’arreu del món, aportant noves mirades i noves veus nord-sud, a temes sovint oblidats per les agendes mediàtiques. I és que tots aquests treballs s’han pogut publicar a 75 mitjans de comunicació locals, nacionals i internacionals, i juntament amb les més de 300 activitats paral·leles organitzades, s’ha arribat a un públic de 3’5 milions de persones.

 

 

Més que una beca sobre periodisme

La Beca Devreporter ha permès crear noves narratives periodístiques que volen contribuir a transformar una realitat mediàtica que acostuma a estar marcada pels grans esdeveniments, però que alhora contribueixen al treball de sensibilització de les entitats. El projecte ha generat canvis més invisibles i profunds en les organitzacions i els periodistes becats: la transformació de la comunicació de les entitats socials, la creació de xarxa amb actors del sud global, o l’aprenentatge mutu sobre les rutines de treball entre periodistes i entitats. 

El projecte Devreporter és un ecosistema que evoluciona i que continua tenint resultats fora dels períodes d’implementació de les beques. Per exemple, el reportatge “Now you are a woman” de Casal Lambda es pot trobar a Filmin després d’un any de la finalització del projecte. Altres projectes han produït materials fotogràfics que han estat exposats en diversos llocs. És el cas, per exemple, de l’organització Alkaria i la fotoperiodista Eva Parey amb material visual sobre dones refugiades sirianes a la Vall de Beqaa, o el projecte de Fundació SURT amb un recull de fotografies sobre temporeres de la maduixa al sud de l’Estat espanyol, que utilitzen també per finalitats de sensibilització a centres educatius. Altres han generat continguts online amb un objectiu de treball a llarg termini com és el cas del webdoc “Cuidar entre terres” de CooperAcció, o “The Libyan Crossroad” de Novact.

Participació de l’equip periodístic del reportatge ‘Fugir per estimar i ser’ a un curs anual d’asil i refugi de CCAR.

17 de novembre, acte final amb un debat sobre el periodisme internacional

El procés de tancament del projecte europeu ha estat ple d’activitats i de trobades. Algunes han sigut a porta tancada, com les trobades finals amb els socis del projecte -amb l’objectiu de posar en comú els principals aprenentatges, èxits i recomanacions futures fetes per l’equip avaluador extern, i buscar maneres de donar-li continuïtat al projecte en el futur-, o amb els i les participants de les beques.

El proper dimarts 17 de novembre a les 18 h Lafede.cat organitza el debat públic online “Es pot fer periodisme internacional sense agafar l’avió?” amb els periodistes Mònica Terribas, Txell Feixas i Agus Morales. Es parlarà sobre la importància del periodisme internacional en un món globalitzat com l’actual i on cada cop és més complicat trobar mitjans de comunicació que financin desplaçaments de periodistes o tinguin corresponsals sobre el terreny: com es pot fer periodisme internacional sense recursos? És possible parlar del món sense viatjar? Quin lloc té el periodisme internacional a l’agenda mediàtica? I les relacions nord-sud?

L’acte es podrà seguir pel canal youtube de Lafede.cat, on també es recolliran preguntes. Es requereix inscripció prèvia per poder-hi participar, mitjançant aquest formulari.

Cartell de l’acte públic sobre la Beca Devreporter amb Mònica Terribas, Agus Morales i Txell Feixas.

La Beca Devreporter, l’aposta de Lafede.cat per a la comunicació transformadora

El projecte de Frame, Voice, Report! ha sigut possible gràcies a l’aliança de diferents organitzacions europees de diferents països com Itàlia, França, Dinamarca, Finlàndia, Bèlgica i Països Baixos durant tres anys. Aquestes beques, però, van néixer el 2013 amb un altre projecte europeu, Devreporter-Xarxa de periodistes i professionals de la comunicació per al desenvolupament, un dels resultats dels quals va ser el 2015 la primera edició de la Beca Devreporter. El 2017 es va realitzar la segona beca, aquest cop sense finançament europeu, només amb el suport econòmic de la Direcció de Cooperació i Justícia Global de l’Ajuntament de Barcelona i amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i el Col·legi de Periodistes de Catalunya. Les dues darreres edicions han estat obertes a entitats no federades a Lafede.cat, fet novedós respecte les anteriors convocatòries.

La voluntat de Lafede.cat és convocar noves Beques Devreporter el més aviat possible i és per això que s’està buscant finançament per a dur-les a terme.