Les organitzacions catalanes de Pau i Noviolència obren el debat al voltant de la iniciativa europea ReArm Europe, i demanen una pau real i sostenible. Lafede co-organitza unes jornades on s’escoltaran veus internacionals i es presentaran les propostes de la federació per fer possible una política de pau útil al país, i que es posi al servei de la construcció de pau global.

El proper dimarts 10 de juny a les 17:30h, el CCCB acollirà la jornada “Desarmar per viure: una aposta de futur”, organitzada per Lafede, FundiPau, el Centre Delàs, NOVACT i MPDL. La jornada serà un espai per repensar els models de seguretat i promoure un proper Pla director País de Pau que posi al centre la justícia, els drets humans i la democràcia.

Actualment, vivim el nombre més alt de conflictes armats des de la Segona Guerra Mundial. La iniciativa europea ReArm Europe, liderada per Ursula von der Leyen, arriba en un context global marcat per l’escalada armamentística i l’erosió del multilateralisme i el dret internacional. En aquest context, la resposta de molts governs –especialment dins de la Unió Europea– ha estat apostar per un rearmament massiu, canalitzant milers de milions d’euros cap a la indústria militar.

Les organitzacions de Justícia global viuen amb preocupació aquest escenari en considerar que aquesta dinàmica no només alimenta l’escalada bèl·lica global, sinó que consolida una visió militaritzada i hegemònica de la seguretat, centrada en la dissuasió, les fronteres i el control, i no pas en els drets humans, la justícia social o la seguretat de les persones.

El programa ReArm Europe no només implica augmentar els pressupostos militars, sinó també estimular una nova economia de guerra, impulsar aliances estratègiques amb el complex militar-industrial i reduir l’espai per a les veus crítiques. Aquest procés sovint es fa d’esquena a la ciutadania i als moviments socials que, des de fa dècades, treballen per una cultura de pau.

Desarmar per viure no és una utopia, és una necessitat

És més urgent que mai oferir alternatives basades en el diàleg, la cooperació, la cultura de pau i la seguretat humana. Les Nacions Unides han assenyalat el camí amb la Nova Agenda de Pau i el Pacte pel Futur, que apel·len directament als Estats i a la societat civil a implicar-se en la construcció de pau. La jornada del 10 de juny, “Desarmar per viure: una aposta de futur” servirà per debatre sobre com s’impliquen els diferents actors en aquesta construcció de pau, i explicar com ho fan les entitats.

Entre les persones convidades hi ha noms destacats com: Youssef Mahmoud, membre sènior de l’Institut Internacional per a la Pau, ex Sotssecretari General de les Nacions Unides i membre de la Comissió de Consolidació de la Pau de l’ONU, i Sanam Naraghi Anderlini, directora de la Xarxa Internacional d’Acció de la Societat Civil i experta assessora de l’ONU sobre pau, seguretat i participació de les dones en la resolució de conflictes. Arés Perceval, copresidenta de Lafede, presentarà les propostes concretes de la federació per construir una política catalana de pau útil per al país i corresponsable amb la pau global.


L’entrada és gratuïta fins a completar aforament. Inscripcions aquí.