El proper divendres 30 de maig, Lafede juntament amb altres entitats del sector social, organitza l’acte “Una altra burocràcia és possible?” a Barcelona per posar en comú experiències i estratègies per fer front als greuges administratius que pateixen diverses entitats a l’hora de dur a terme la seva tasca. Per assistir-hi cal inscriure’s aquí.

Fa 4 anys Lafede publicava l’informe amb recomanacions per reduir la burocràcia en la cooperació on ja es denunciava l’accés de burocràcia que pateixen les entitats. Més tard, diferents entitats del sector social s’han sumat a aquesta demanda, primer la Taula del Tercer Sector amb qui el 2022 es van acordar 10 propostes per simplificar les convocatòries de subvencions. I ara, associacions, entitats de l’economia social i solidària i de la Justícia Global fan front comú davant el creixement de la burocratització de molts processos que generen correlacions de poder desigual amb les administracions públiques, que sovint desemboquen en una situació d’inseguretat jurídica per a les entitats. Mentrestant, la federació ha aconseguit alguns avenços concrets i ha defensat aquesta demanda a tots els espais on ha pogut, inclòs el Parlament de Catalunya.
Les entitats socials s’organitzen per fer front a la burocràcia
És per això que Lafede, la Xarxa d’Economia Solidària, el Consell d’Associacions de Barcelona, la Plataforma de Gestió Ciutadana i la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya s’han organitzat per defensar col·lectivament els drets del sector associatiu davant les administracions públiques.
En aquest sentit, el divendres 30 de maig a les 17 h s’ha organitzat un acte públic a la Lleialtat Santsenca de Barcelona amb el títol “Una altra burocratització és possible?: debat i estratègies comunes per una gestió pública més justa i amb més garantia de drets“, per presentar el grup i els seus objectius. Davant de la situació de desprotecció, les entitats organitzadores volen expressar que:
- Les organitzacions socials aporten la seva expertesa en la defensa de drets de les comunitats amb qui treballen des de la proximitat i l’escolta activa de les seves necessitats.
- Les entitats aporten criteris econòmics, socials i culturals que promouen i construeixen un altre paradigma de l’economia allunyat del mercantilisme i de l’afany de lucre.
- Molts serveis públics externalitzats, a més dels que configuren el que denominen gestió comunitària, es duen a terme per entitats associatives, organitzacions de Justícia global i de l’Economia Social i Solidària.
- L’Estat actua com a «patronal» imposant criteris de precarització a aquestes entitats i a les seves treballadores, de manera continuada i volguda.
Experts exposen models més justos per reduir la burocràcia
En el marc de la jornada tindrà lloc una taula rodona amb experts en dret administratiu i interventors, amb Rafael García Maties, de la Fundació Musol i secretari Administració Local; Aurora Corral, del Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers d’Administració Local de Barcelona; Mariona Torra, del Col·lectiu Ronda, i Carolina Borràs, advocada especialista en dret administratiu, amb qui podrem debatre si és possible aconseguir unes relacions més dignes i justes amb l’administració.
Durant l’acte es posaran en comú experiències i es debatran estratègies per fer front als greuges administratius que pateixen diverses entitats. En aquest sentit, es demana a totes les organitzacions que pateixin problemes amb l’administració que omplin el següent formulari per recollir el màxim de greuges possibles. Aquest formulari s’ha creat amb el doble objectiu d’identificar problemàtiques i definir estratègies conjuntes de suport.
Per assistir a la jornada, cal inscripció prèvia a través d’aquest formulari.