13 projectes obtenen la 4a Beca Devreporter


El passat 28 de maig es va celebrar l’última reunió del jurat de la 4a Beca Devreporter. En aquesta edició 35 entitats van presentar 29 projectes. Durant aquest mes de juny començaran a veure la llum els treballs becats amb la 3a Beca. La Beca està finançada pel projecte europeu Frame, Voice, Report!

Imatge d’una de les reunions del jurat.

 

La 4a Beca es va presentar el passat 29 de novembre i es va tancar el passat 14 de febrer. 35 entitats van presentar 29 projectes, vuit dels quals es van descartar a la primera valoració tècnica d’una empresa consultora externa. En aquesta ocasió s’han concedit 11 beques de la categoria C (20.000 euros) i dues de la categoria A (10.000 euros). Cinc dels projectes becats s’havien presentat a l’edició anterior i han guanyat la beca després de reformular-se en base a les recomanacions de l’anterior jurat.

Els projectes finalment becats són els de les següents organitzacions (títols provisionals):

– Acció Internacional per la Pau: Vivim la guerra, construïm la pau

– Alkaria: Aamelat souriyat: jornaleres sirianes, dones i nenes refugiades a la Vall de la Bekaa

– AlterNativa: L’aigua és vida Drets Humans i justícia ambiental per al desenvolupament Sostenible

– Enginyeria sense Fronteres: El negoci de l’aigua: la gestió d’un dret humà

– Fora de Quadre – Casa Amazigha: La lluita del poble amazic contra la mina d’Imider.

– Fundació Acció, Benestar i Desenvolupament: 17 i més

– Fundació Intered: Veus, narratives i pràctiques pel dret de les dones i les nenes a una vida lliure de violències a Bolívia

– Fundació Surt: Les jornaleres de la maduixa: explotació laboral i discriminació de gènere a les dues ribes de l’Atlàntic

– Iridia: Deportacions, última etapa de les migracions

– Novact: Sahel, una amenaça polièdrica i creixent a la nova frontera sud d’Europa

– Open Cultural Center: El selfie de les migracions

– Open Arms – Ruido Photo – Acció Solidària i Logística: The Backway, vuit dones marcades per la migració Senegal-Espanya

– SOS Racisme: D’infància en perill a infància perillosa

 

Els projectes becats aborden les tres grans temàtiques que proposava la convocatòria: desigualtats de gènere (a Bolívia, El Salvador); transnacionals, conflictes ambientals i vulneració de drets humans (Mèxic, Guatemala, Marroc) i migracions (menors no acompanyats, deportacions, relats migratoris, dones migrants, empreses de seguretat i ruta migratòria africana). Dos projectes abordaran també el conflicte de pau a Colòmbia i la situació dels refugiats a Líban. Aquestes temàtiques són les que les plataformes europees sòcies de Lafede.cat en el projecte Frame, Voice, Report! consideren estratègiques per sensibilitzar l’opinió pública, acomplir amb l’Agenda 2030 i fer efectius els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides.

Els diferents equips tenen fins el mes de març de 2020 per elaborar i fer públics els seus treballs. Una quarantena de mitjans emetran o publicaran els reportatges elaborats. S’han presentat acords amb 11 mitjans catalans, 10 mitjans d’àmbit estatal, 10 mitjans llatinoamericans, quatre d’àmbit francòfon i dos europeus. La difusió també està garantida a través de tres festivals de cinema especialitzats en drets humans, migracions i pobles originaris.

 

El Jurat 2019 ha estat format per:

Arnau Flórez (ACCD)

Gloria Meler (Ajuntament de Barcelona)

Sonia Herrera (Comissió de Comunicació de Lafede.cat)

Joan Palomés (Col·legi de Periodistes)

Maria Manyosa i Estefania Bedmar (Grup de Periodistes Ramon Barnils)

Isabel Muntané (UAB – Observatori Origen)

Xavier Giró (UAB-Observatori de la Cobertura dels Conflictes)

Isabel Galí (TV3)

Albert Segura (Catalunya Ràdio)

Marta Ballesta (Betevé)

Joan Cañete (El Periódico)

 

Un final de curs carregat d’activitats Devreporter

Durant aquest mes de juny començaran a veure la llum els treballs becats amb la 3a Beca. També a partir d’aquest mes, i com a forma de tancar el projecte, i fer l’avaluació final, les entitats tindran sessions d’acompanyament en comunicació transformadora. Les entitats que acaben de rebre la beca, per la seva banda, participaran a la primera sessió de formació i d’intercanvi que s’iniciarà el proper 12 de juny.