“Semblen beques, però el que volem, i no entra a cap formulari ni justificació, és generar xarxes i processos de canvi, petites passes cap a la Justícia global”.
De la presentació de la 3a Beca Devreporter, 2018
QUÈ SON I D’ON SURTEN LES BEQUES?
Lafede.cat treballa des de 2013 en projectes europeus finançats a través del Programa d’Educació per al Desenvolupament i Sensibilització (DEAR), i ho fa teixint aliances amb socis d’altres països i regions europees: avui són 11 plataformes europees. Això situa Lafede.cat com una de les primeres coordinadores d’ONG de l’Estat espanyol que va accedir a finançament de la Comissió Europea, i una de les que compta amb més trajectòria i experiència, i posiciona Catalunya i la societat civil catalana a Europa com a soci de demostrada capacitat.
En tots els casos els projectes han estat de finançament en cascada, és a dir, els diners aconseguits es distribueixen entre les organitzacions catalanes de Justícia global en forma de beques. Els principals objectius de les beques són sensibilitzar la ciutadania europea sobre els reptes globals enfortir les entitats, i reforçar el seu treball en xarxa (entre elles i amb altres socis estratègics del territori català).
Les primeres beques de la federació van néixer sota el paraigua del projecte Devreporter Network i d’aquí el nom de beques Devreporter. Al llarg d’aquests anys s’han involucrat més de 21 entitats i 70 periodistes i s’ha becat un total de 47 projectes que han arribat a 3 milions i mig de persones.
Alguns reportatges becats:
PROJECTE 2024-2027, CONNECT FOR GLOBAL CHANGE-CfGC
Té per objectiu donar suport i becar 249 organitzacions petites i mitjanes d’11 regions i països europeus. A Catalunya, es becarà un total de 23 projectes entre el 2024 i el 2025, amb un import de 738.300 euros repartits en dues convocatòries.
A través del Connect for Global Change s’atorgaran les beques Devreporter (cinquena edició) i, per primera vegada, les noves beques Eduglobal que neixen amb la voluntat d’ampliar l’impacte de les accions educatives de les entitats en un sentit ampli, i per tal de facilitar la innovació i renovació del discurs i les pràctiques educatives i comunicatives. La presentació dels projectes es farà a través de la web del propi projecte.
Es becaran projectes que treballen des de la mirada de la Justícia Global, és a dir tenint en compte la interdependència nord-sud, la defensa drets humans, la solidaritat internacional. De manera més específica es prioritzaran els projectes que incorporin les veus del Sud global pel que fa a territoris, col·lectius i/o periodistes.
PRIORITATS
Les prioritats i criteris de concessió de les beques es defineixen de manera conjunta amb les 11 plataformes europees sòcies del projecte europeu.
- Treball en xarxa: històricament les beques Devreporter s’han concedit sempre a equips formats per organitzacions de Justícía global i periodistes del Nord i Sud globals, per tal d’enfortir la col·laboració entre periodistes i ONG per millorar tant la qualitat i l’impacte de la informació als mitjans, com les capacitats dels departaments de comunicació de les organitzacions. Les noves beques Eduglobal també es concediran a consorcis d’organitzacions de Justícia global i organitzacions o col·lectius de joves, educatives, culturals, feministes, etc. per tal d’arribar als nous públics prioritaris.
En aquesta edició es prioritza:
- Enfocament de gènere: el projecte s’alinea amb els principis del Gender Action Plan III de la Unió Europea. Es becaran projectes que incorporin una mirada feminista, interseccional i transformadora. Lafede.cat, per la seva experiència és la referent de gènere del consorci de plataformes europees, i ha elaborat una guia per incorporar aquesta mirada en els projectes que es presentin.
- Públics prioritaris: el projecte respon a la preocupació pel creixement de discursos contraris als acords i compromisos internacionals relatius a l’erradicació de les desigualtats i la garantia dels drets humans, discursos basats sovint en el desconeixement i/o la desinformació. És per això que es becaran projectes enfocats sobretot a treballar amb el públic jove – i/o que impliquin a persones i entitats juvenils en el disseny, la producció i realització dels projectes-, o involucrar a persones-comunitats no sensibilitzades prèviament amb la Justícia global.
- Avaluació de l’impacte: es becaran projectes que incloguin indicadors per tal de mesurar la seva capacitat d’augmentar el nivell de coneixement i el compromís amb la Justícia global dels col·lectius/comunitats/persones amb qui es treballi. Es facilitarà una guia amb pistes per mesurar l’impacte aconseguit amb el projecte.
BASES
Les bases es podran consultar aquí.
TERMINIS PER PRESENTACIÓ I EXECUCIÓ DELS PROJECTES
La convocatòria s’obre l’11 d’octubre i es tanca el 5 de desembre.
Els projectes començaran l’abril del 2025 i hauran d’estar realitzats l’agost del 2026. Per tant, hi ha 17 mesos per a la seva implementació.
L’informe final s’haurà de lliurar el 15 d’octubre de 2026.
SELECCIÓ DE PROJECTES BECATS
La concessió de les beques es fa a partir dels criteris establerts a les bases, que es defineixen de manera conjunta amb la resta de plataformes europees sòcies. Després d’un primer filtre tècnic realitzat per un equip consultor independent, un jurat expert avalua els projectes. El jurat el formen persones que representen els diferents actors que impulsen i promouen la comunicació i educació transformadores: periodistes, educadors/es, acadèmics/es, ONG i administració.
Els projectes no becats a la primera edició 2024-2025 tindran la possibilitat de rebre una devolució si ho desitgen, per tal de millorar el seu projecte i optar a la següent edició.
Més informació:
- Web del consorci europeu per a la presentació dels projectes Connect for Global Change
- FAQS / notícia publicada al juny de 2024 i la notícia que va donar la sortida al CfGC.
Per qualsevol dubte, podeu escriure a beques@lafede.cat.