L’impuls de la pau en l’àmbit educatiu, tema central de la V trobada “Canviar l’educació per canviar el món”  


Els dies 25 i 26 d’octubre, Mataró acollirà la V trobada Canviar l’educació per canviar el món que abordarà els reptes educatius per fer front als conflictes i violències, presentarà 18 experiències educatives i ampliarà el seu programa per abordar el rol de l’associacionisme educatiu en l’impuls de l’educació per a la Justícia global. Inscripcions obertes.

 

La trobada Canviar l’educació per canviar el món arriba aquest 2024 a la seva cinquena edició per continuar impulsant l’educació per a la Justícia global. Un espai de trobada i de generació d’aliances per a tots aquells agents educatius interessats en la temàtica i dirigit, especialment, a professorat de primària, secundària i universitat; estudiants de magisteri i pedagogia; educadors socials; entitats d’educació per a la Justícia global; entitats de l’associacionisme educatiu; i institucions i administracions relacionades amb l’àmbit educatiu.

La pau al centre del debat educatiu

Enguany, el fil conductor de la trobada serà la pau. La guerra a Ucraïna, el setge a Gaza, les dificultats per parlar de determinats conflictes a les aules, l’escalada militar a Europa o l’evidència que l’antimilitarisme no està de moda, són algunes de les qüestions que vertebraran la taula inaugural El pacifisme és de boomers? Reptes educatius en un món violent, que abordarà els reptes educatius en un context de creixent violència a escala global.

Destaca la participació de l’activista alemany Udi Raz, doctorand a l’Escola de Postgrau de Cultures i Societats Musulmanes de Berlín i membre de l’organització Jewish Voice for Just Peace in the Middle East. L’acompanyaran en la taula: Toni Álvarez, insubmís i mestre de l’escola pública, membre de Desmilitaritzem l’educació; i Lucia Eufemia Meneses, que ens compartirà l’experiència de la Universitat Nacional de Colòmbia amb un programa per a joves estudiants afectats pel conflicte armat i la violència estructural.

 

Nou espai adreçat a esplais i caus

Dissabte a la tarda, la trobada amplia el seu programa per abordar el rol de l’associacionisme educatiu en l’impuls de l’educació per a la Justícia global. D’aquesta manera es vol consolidar el rellevant paper del lleure educatiu en l’estratègica global sobre educació transformadora. Durant la tarda, infants i joves d’esplais i caus del Maresme i Vallès, podran participar en diversos tallers dinamitzats per entitats de Lafede.cat, escoltaran el testimoni d’una persona activista i berenaran a ritme de hip-hop de la mà de la rapera Masta Quba.

 

18 experiències d’educació transformadora

Durant el matí de dissabte, les participants podran escoltar algunes de les 18 experiències d’educació transformadora que s’estan duent a terme a les aules i a espais d’educació no formals del territori català, amb la idea de poder replicar-les a altres centres i entitats educatives.

Les experiències seleccionades treballen temes com la justícia climàtica, les economies transformadores, els feminismes, la interculturalitat crítica, la pau o els drets humans.

 

Aspectes logístics de la trobada

La trobada tindrà inici el divendres 25 d’octubre i es podrà seguir en línia o presencialment a Mataró de 16.30 h a 19.30 h. Continuarà dissabte 26 d’octubre, només en format presencial a Mataró, de 9.45 h a 15 h i de 16 h a 19.15 h. Tots els actes es faran al Tecnocampus (carrer d’Ernest Lluch, 32, 08302 Mataró).

Les inscripcions ja estan obertes i s’hi pot accedir mitjançant aquest enllaç. El professorat que vulgui obtenir el Certificat de formació del Departament d’Educació, també ha de fer la inscripció al web XTEC fins al 20 d’octubre amb el codi 9000880541. També hi haurà servei d’acollida durant el dissabte al matí de 10 h a 14 h per a infants de 3 a 12 anys, amb aforament limitat (cal reservar plaça via formulari d’inscripció).

El grup motor que organitza la jornada està format per representants de les següents institucions públiques i entitats socials i educatives: Lafede.cat, Centre Promotor d’APS, Escola Lliure del Sol, Departament d’Educació de la Generalitat, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, CESIRE, Diputació de Barcelona, Ajuntament de Barcelona i Ajuntament de Mataró, Moviment Educatiu del Maresme, Escoltes Catalans, ESPLAC i Minyons i Guies Sant Jordi.

 

Més informació