La FCONG demana una Llei d’Acció Exterior més ambiciosa i responsable que reconegui la diplomàcia civil de les ONG


La FCONG demana una Llei d’Acció Exterior més ambiciosa i responsable que reconegui la diplomàcia civil de les ONG 

La Federació Catalana d’ONG compareix demà 30 d’abril al Parlament per plantejar alguns canvis al projecte de Llei d’Acció Exterior. El proper 5 de maig organitza també un debat amb els candidats europeus per conèixer les seves prioritats en matèria de cooperació, pau i drets humans. La FCONG reclama la implementació d’algunes mesures prioritàries a impulsar paral·lelament des de Catalunya i la UE.Europees_maig(1)

representació de les ONG, la Federació Catalana d’ONG per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament-FCONG té entre les seves principals funcions la incidència política en aquelles lleis i polítiques públiques relacionades amb els seus àmbits d’interès. Així, demà, 30 d’abril, Xavier Masllorens, vicepresident de la FCONG, compareix a la Comissió d’Afers Institucionals, per demanar una Llei d’Acció Exterior més ambiciosa i responsable. La FCONG, juntament amb la Coordinadora d’ONG de les Comarques Gironines i l’Alt Maresme, defensaran que l’actual text de la llei presenta una acció exterior basada, gairebé, exclusivament en la promoció del comerç exterior i de la cultura catalana, ignorant el treball i els consensos previs realitzats al voltant de la llei de Cooperació (26/2001, de 31 de desembre) i la llei de Foment de la Pau (21/2003, de 4 de juliol), que mostren també altres prioritats com a país.

Les ONG demanen una visió més completa i multidimensional de l’acció exterior que incorpori, com a objectius centrals, el foment de la pau, del desenvolupament humà sostenible, i dels drets humans, per esdevenir un país capdavanter a Europa en aquests aspectes. Les ONG volen un país solidari que lideri una internacionalització responsable de les empreses catalanes i europees, per revertir els efectes negatius de l’actual model de globalització econòmica. Tanmateix les ONG exigeixen també el seu reconeixement com a actor de l’acció exterior i demanen un òrgan de concertació en aquesta matèria.

El proper 5 de maig, a les 18 hores, la FCONG organitza a la seva seu un debat amb els candidats a les eleccions europees del proper 25 de maig. Està confirmada la presència d’Ernest Urtasun (ICV-EUiA), Josep M. Terricabras (ERC), Eduard Rivas (PSC), Marc Guerrero (CiU) i Robert Morral (CUP).

Les ONG han preparat tot un seguit de preguntes relacionades amb temes com la política de cooperació europea; les mesures en matèria de fronteres, immigració i asil; la nova Directiva de No Discriminació; el tractat comercial EUA-UE (TTIP) o el compliment de la legislació sobre les exportacions d’armes.