Lafede.cat reclama estabilitat i nous pressupostos a la nova Consellera d’Acció Exterior per assolir el 0’7


Actualment l’Ajuda Oficial al Desenvolupament és del 0’2 %. Lafede.cat demana a la nova Consellera reprendre el compromís pressupostari de l’exconseller Bosch amb el 0’7 pel 2030, i no aturar ni reiniciar des de zero els processos oberts per definir la política pública de cooperació pau i drets humans. Precisament aquest dimecres s’ha publicat l’Interactiu “0’7: el compromís pendent” elaborat pel Diari Ara amb la col·laboració de Lafede.cat i La Coordi que aprofundeix en el compromís del 0’7 % i l’evolució de la cooperació cap a la Justícia global. 

La consellera Meritxell Serret en una compareixença de premsa a Brusel·les | Govern.cat

 

El passat 11 d’octubre Meritxell Serret va prendre possessió del càrrec com a nova consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, en substitució de Victòria Alsina. Lafede.cat es trobava immersa en la negociació del Pla director de cooperació 2023-2026 amb l’equip anterior i, per responsabilitat, demana que el canvi en la Conselleria no suposi cap retrocés en el procés de definició d’aquesta política pública, donat l’actual context internacional de greus conflictes i desigualtats.

La federació agraeix la rapidesa en el nomenament de càrrecs i ja s’ha reunit amb Yoya Alcoceba, nova directora general de Cooperació al Desenvolupament,  però davant aquest nou canvi de titularitat, el sisè en sis anys des de la creació d’aquesta Conselleria l’any 2016, ha demanat ja una reunió urgent amb la nova Consellera per posar-s’hi a la seva disposició i fer-li algunes demandes concretes recollides en aquest document.

 

Estabilitat política a la conselleria d’Exteriors

Segons una enquesta del Fons Català de Cooperació, publicada a principis d’aquest any, el 80 % de la població catalana està a favor de destinar recursos econòmics a les polítiques de cooperació, pau i drets humans. Per poder donar resposta a la voluntat ciutadana, les entitats catalanes reclamen, primer de tot, estabilitat a la Conselleria i acords de país. Sense estabilitat no es poden consolidar unes polítiques públiques de cooperació i justícia global que estiguin a l’alçada dels grans reptes globals, i que permetin planificar i avaluar les diferents actuacions i programes. Segons Àlex Guillamón, copresident de Lafede.cat “sis consellers/es en sis anys no és la millor manera de consolidar cap política pública, sobretot tenint en compte que encara no s’ha recuperat de les retallades de fa una dècada”.

Catalunya destinar 7’2 euros per habitant a cooperació, Euskadi  23 €, València 13’1 € i Extremadura 12’4 € (2022).

Primera reunió de la Junta de Lafede.cat amb la nova Directora general de Cooperació, Yoya Alcoceba, i el director de l’ACCD, Vicenç Margalef el 24 d’octubre de 2022 LAFEDE.CAT

Aprovació d’uns nous pressupostos per al 2023

Les entitats consideren imprescindible recuperar el compromís polític de destinar el 0’7 % dels pressupostos per a l’Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) el 2030, compromís adquirit pel conseller Alfred Bosch el maig de 2019. La federació veu necessari evitar la pròrroga de pressupostos i aprovar-ne uns de nous: “Volem uns pressupostos que donin resposta a les crisis socials, econòmiques, energètiques i mediambientals no només de casa nostra, sinó també amb una mirada i des d’una responsabilitat global. El 0’7 % és un compromís històric que cal assolir ja”, reclama Guillamón.

Per tal de reforçar aquesta mirada global i el treball de conscienciació que realitzen entitats i institucions del sector, la federació demana que el 25 % del pressupost es destini a les accions educatives i comunicatives dels diferents agents. 

0’20 % és l’actual (2022) aportació de la Generalitat  que suposen 55’3 milions d’euros.

Nou Pla director i reforma de l’Agència Catalana de Cooperació

Lafede.cat demana també l’aprovació d’un nou Pla Director de cooperació 2023-2026 de manera concertada i consensuada amb el sector i que reculli les 10 línies mestres que ja havia presentat a l’anterior govern; reformar l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament que l’any vinent complirà 20 anys, reforçar les seves capacitats per tal que pugui introduir nous instruments, discursos i línies de treball per a garantir una política pública de justícia global ambiciosa i de qualitat; i, la posada en marxa del Centre Català d’Empresa i Drets Humans, com a una de les principals eines per a garantir la coherència de polítiques del Govern.

“0’7: el compromis pendent”, l’Interactiu fet amb el diari Ara

Aquest dimecres 26 d’octubre s’ha publicat el reportatge interactiu  “0’7%, el compromís pendent”, elaborat pel Diar Ara, amb el suport de Lafede.cat i LaCoordi, que indaga en la històrica demanda del 0’7 % i aprofundeix en els canvis d’enfocament i objectius actuals de la cooperació catalana: amb propostes de justícia global per a donar suport a països empobrits, comunitats i pobles del sud global, però també amb propostes de treball per transformar la societat del nord global i actuar sobre les causes de les problemàtiques que generen desigualtats i vulneracions de drets humans des dels llocs on es generen.

L’Interactiu es divideix en quatre apartats: “0’7: el compromís pendent” on s’explica què és aquest compromís internacional adquirit el 1970 en el marc de les Nacions Unides, i quins compromisos pressupostaris hi han hagut fins ara; “Més enllà de la cooperació, la justícia global” on s’aprofundeix en l’evolució que ha fet la cooperació catalana a través, entre altres continguts, d’una conversa entre l’exdirector d’Oxfam Intermón, Francesc Mateu, i l’activista antiracista, Míriam Hatibi; “8 veus per la justícia global” on s’entrevisten activistes del nord i el sud global; i “Canviar el nord per canviar el sud: 10 propostes” on s’exposen propostes de canvi per assolir la justícia global.