Davant la crisi humanitària que ha provocat la invasió russa, i la multitud de consultes, Lafede.cat dona algunes pautes sobre donacions i com canalitzar l’ajuda a Ucraïna  i l’esperit solidari de la ciutadania. 

ersones desplaçades pel conflicte d’Ucraïna. Foto: ACNUR.

 

La invasió de l’exèrcit rus a Ucraïna ha desencadenat ja una nova crisi humanitària que ha provocat el desplaçament de milers de persones. Segons les últimes dades de l’ACNUR, més d’un milió de persones han buscat refugi en països veïns –especialment Polònia però també Hongria o Romania— des de l’inici de la guerra fa una setmana i calcula que els desplaçats poden arribar als cinc milions.

Davant d’aquesta greu emergència humanitària, moltes persones han manifestat la seva voluntat d’ajudar a Ucraïna i a les persones damnificades per la guerra. En aquest article recordem algunes pautes per a col·laborar amb emergències humanitàries i per a donar suport, de la manera més adient, a les persones víctimes del conflicte i a les organitzacions que treballen per fer front a la crisi.

Us afegim, també, un llistat de les organitzacions de Lafede.cat que treballen oferint ajuda a Ucraïna, per tal de poder facilitar l’accés a la informació de primera mà i a vies de col·laboració.

 

10 pautes per col·laborar en l’emergència humanitària i proporcionar ajuda a Ucraïna

 

  • Informa’t abans d’actuar i no tinguis pressa.

Les conseqüències d’un conflicte armat són a llarg termini i caldrà ser solidari per un llarg temps. La solidaritat efectiva sempre és de llarga durada. El nostre impuls solidari ha de ser eficaç i, tot i que ens trobem en un moment d’emergència, no tot serveix. Busca informació sobre quines organitzacions hi estan treballant i en quins àmbits, abans de fer res. No oblidem que les fronteres no estan tancades i a Polònia, i altres països propers a Ucraïna, moltes entitats i xarxes de la societat civil més properes ja estan donant suport.

  • Esbrina si hi ha comunitat ucraïnesa organitzada a prop teu.

La comunitat ucraïnesa ja tenia algunes associacions d’ajuda i experiència de treball amb el seu país que ara s’han activat, o miren d’organitzar-se. Intenta localitzar-les per saber què necessiten,  tot i que probablement es trobin desbordades. Paciència i informació. No es recomanable fer cas només de crides per xarxes socials sense esbrinar què fa falta exactament, i com i a qui faran arribar l’ajuda.

  • Sempre millor donacions econòmiques que ajudes en espècie.

Hem de tenir present que tot el que es reculli trigarà en arribar, i suposarà despeses afegides i gestionar permisos o magatzems, en un context incert i d’alta volatilitat. El conflicte evoluciona cada dia i la població s’està movent. Potser quan arribi la nostra ajuda ja no caldrà. Sempre és més eficaç comprar tot el que calgui en els països més propers al conflicte, per la rapidesa en detectar les diferents necessitats de cada moment, perquè sortirà més barat, suposarà menys impacte ambiental i ajudarà les economies locals que ara hauran de fer front a l’arribada de persones refugiades.

  • Dona suport a les organitzacions internacionals sobre terreny.

Tots els organismes internacionals i grans ONG d’acció humanitària s’estan desplegant sobre el terreny. Aquestes organitzacions disposen de plataformes logístiques i magatzems arreu, i de personal amb experiència i formació, que ja estan avaluant la situació i com donar resposta.

  • Exigeix a les administracions que treballin activament per la pau, i que proporcionin ajuda humanitària pública i eficaç.

A Catalunya tenim polítiques públiques de cooperació per atendre aquest tipus d’emergències. Exigeix que les diferents administracions destinin diners a ajuda humanitària i que ho facin de manera ràpida, transparent i discreta. Tots els partits i administracions poden, a diferents nivells, treballar perquè s’aturi la guerra. Cal pressionar perquè no s’abandoni mai la via del diàleg i els esforços diplomàtics. Esbrina què estan fent els diferents governs i administracions per donar suport a les víctimes del conflicte. Organitza’t per presentar mocions als ajuntaments o interpel·lar els polítics a través de les xarxes socials.

  • Exigeix inversió i polítiques d’asil i acollida més dignes i generoses.

Cal fer arribar ajuda humanitària a Ucraïna, però també activar i millorar els mecanismes actuals per poder garantir una acollida digna, a totes les persones que arribin. Pressiona perquè hi hagi polítiques públiques i recursos econòmics estables per ajudar a totes les persones refugiades, independentment del seu origen, aquí i arreu, ara i demà.

  • Col·labora en l’acollida de persones refugiades.

Els ajuntaments coordinen l’acollida de persones refugiades amb entitats locals que s’encarreguen de cobrir allò més bàsic (habitatge, educació i atenció sanitària). Contacta amb el teu ajuntament o organitzacions locals especialitzades en asil i migracions per veure si tenen prevista l’acollida de refugiats i quina és la millor manera per acompanyar-los.

  • Ofereix-te com a voluntari/a o activista.

Les organitzacions catalano-ucraïneses i totes  les que treballen en l’àmbit de la cooperació, la pau o els drets humans poden necessitar suport en les seves accions i campanyes. Més enllà de la col·laboració puntual o l’emergència immediata, valora si pots fer-te soci o sòcia. Les ajudes regulars són les que permeten actuar d’immediat quan es produeixen les emergències. El treball continuat és el que enforteix les organitzacions i col·lectius, i permet  actuar amb eficàcia en cas d’emergència.

  • Ciberactua per la pau.

L’activisme digital també és una opció. Moltes organitzacions tenen cibercampanyes obertes per pressionar les autoritats espanyoles i europees per aturar la guerra i exigir l’acollida de refugiats i refugiades. Suma-t’hi! No oblidis que en l’actualitat hi ha 65 conflictes armats actius, i molta feina per fer a favor de la pau i els drets humans.

  • Fes treball educatiu. 

A l’escola, a l’esplai, a l’agrupament escolta, a casa teva o on sigui, cal explicar a la canalla què està passant i difondre un discurs en favor de la pau i de l’acollida de persones refugiades. Moltes entitats que treballen en la prevenció i la resolució de conflictes ja tenen materials.

 

https://twitter.com/farmamundi/status/1498689344030269440?s=20&t=wJHk5k6QZryBM1K-NGTmZw

 

Quines organitzacions estan sobre terreny oferint ajuda a Ucraïna?

El govern català posa a disposició en aquesta pàgina un recull d’ONG catalanes i organismes multilaterals que treballen per donar resposta a la crisi humanitària d’Ucraïna i que es va actualitzant a mesura que hi ha noves informacions. Aquestes són les entitats de Lafede.cat que ja treballen sobre terreny i ofereixen ajuda a Ucraïna:

L’equip d’Acció contra la Fam es prepara per intervenir en l’àmbit de la salut i la nutrició alimentària i cobrir les necessitats mínimes de la població.

Han engegat una campanya d’emergència orientada a recaptar fons per atendre les víctimes, amb especial atenció a aquelles persones en situació de vulnerabilitat, com poden ser infants, joves i dones. Ho fan de la mà de l’entitat local amb experiència i coneixements sobre la zona Polski Komitet Pomocy Społecznej (Comitè Polonès d’Assistència Social).

Acció Solidària i Logística està treballant per fer un primer enviament de material mèdic i sanitari als hospitals ucraïnesos, així com l’enviament d’equips de protecció individual per als cossos de bombers i personal de rescat de la província de Zhytomyr. En els dos casos, es tracta de material sol·licitat per les pròpies institucions ucraïneses i l’entrega es realitzarà havent acordat i assegurat la recepció a destí. Així mateix, es preveu fer un estudi d’altres necessitats a la zona per futures accions posteriors.

L’ACNUR està responent dins de Ucraïna (ja hi era, perquè prèviament a l’actual esclat de violència, encara hi havia més de 850.000 desplaçats interns arrel el conflicte del 2014) i als països adjacents. ACNUR ha entregat el primer un lot de material a Kryvyi Rig, al centre d’Ucraïna i treballa per la protecció i refugi a les fronteres d’Ucraïna amb Polònia, Romania, Moldàvia i Hongria. El Comitè és present al país des del 1994 i ha ofert assistència durant els vuit anys del conflicte al Donbass. Aquí pots consultar més informació sobre els seus equips al país i als països fronterers.

La Creu Roja està prestant auxili i suport psicosocial a les persones afectades pel conflicte i assisteix a les comunitats quan la seguretat del voluntariat ho permet. a Catalunya és l’entitat encarregada de gestionar el circuit d’acollida.

Juntament amb el Servei Jesuïta als Refugiats Europa i les ONG i Oficines Missioneres de la Companyia de Jesús a Europa, ofereixen una resposta d’atenció, acollida i suport a la població refugiada als països fronterers amb Ucraïna: Polònia, Romania i Hongria, en un primera línia, i Bòsnia-Herzegovina, Croàcia, Kosovo, Macedònia i Sèrbia, en segona línia.

Ha distribuït ajuda humanitària amb dos enviaments amb 4.700 kg de material sanitari i medicaments. Al seu web també expliquen les passes per a enviar medicaments que compleixin les normes bàsiques de donació.

Aporta subministrament de material de traumatologia i quirúrgic a ‘hospital de Severodonetsk i han enviat un equip de reforç per sumar-se als 90 voluntaris al terreny. Des de fa set anys proporcionen accés a la salut física i mental de la població.

Oxfam Intermón demana el cessament immediat de les hostilitats i que es garanteixi la protecció de civils, i pressiona als liders euopeus, a través de les afiliades, perquè garanteixin els drets de totes les persones refugiades i l’accés a l’asil. Estant seguint de molt a prop la situació sobre el terreny: estan en contacte permanent amb altres organitzacions i treballant per veure com contribuir i donar suport a la tasca d’assistència humanitària. També han començat una missió exploratòria per avaluar opcions per a dissenyar una resposta des de l’entitat.

UNICEF, el fons de les Nacions Unides per a la Infància, treballa per assegurar l’accés a aigua potable, entrega materials de salut i higiene i ofereix atenció psicosocial als infants. Des de 2014 UNICEF ha comptat amb equips a l’est d’Ucraïna donant resposta a aquesta crisi humanitària. Compta amb un equip de més de cent persones i una xarxa de cinc oficines, amb presència a Donetsk, Lugansk, Kramatorsk, Mariupol i Kíiv.

Des de l’entitat alerten de la desprotecció que pateixen infants i joves no acompanyats, i especialment la situació en la qual es troben infants amb diversitat funcional, uns 100.000. Tots ells són un col·lectiu que corren un major risc de patir violència, abús o explotació. És per això que UNICEF recomana llegir l’article “10 qüestions rellevants: com ajudar als nens i nenes d’Ucraïna” i “Crisi a Ucraïna. Com cal abordar la situació des de l’àmbit local?“.

Des del 2014 treballa amb els nens i nenes més vulnerables a la regió del Donbass. Ara, 7,5 milions d’infants estan en perill a Ucraïna i els desplaçats fan front a condicions extremes on les temperatures estan per sota dels 0 °C.

La Comissió Espanyola d’ajuda al Refugiat (CEAR) ha elaborat una guia pràctica sobre com demanar asil a l’Estat espanyol per a persones ucraïneses.

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament impulsa també una nova campanya d’emergència per Ucraïna per donar suport des del món local i contribuir a facilitar una resposta humanitària eficaç per respondre a les necessitats de les persones víctimes de la guerra. L’entitat durà a terme una identificació de les necessitats a terreny i s’establiran aliances amb municipis i entitats locals per tal d’identificar les accions i proporcionar ajuda a Ucraïna.

https://twitter.com/FonsCatala/status/1499666987911462913?t=BfdGOexgIYBx-QCPYjwStw&s=08[:es]Ante la crisis humanitaria que ha provocado la invasión rusa, y la multitud de consultas, Lafede.cat da algunas pautas sobre donaciones y cómo canalizar la ayuda a Ucrania y el espíritu solidario de la ciudadanía.

La invasión del ejercito ruso en Ucrania ha desatado ya una nueva crisis humanitaria que ha provocado el desplazamiento de miles de personas. Según los últimos datos del ACNUR, más de un millón de personas han buscado refugio en países vecinos –especialmente Polonia pero también Hungría o Rumanía– desde el inicio de la guerra hace una semana y calcula que los desplazados pueden llegar a los cinco millones.

Ante esta grave emergencia humanitaria, muchas personas han manifestado su voluntad de ayudar a Ucrania ya las damnificadas por la guerra. En este artículo recordamos algunas pautas para colaborar con emergencias humanitarias y para apoyar, de la forma más adecuada, a las personas víctimas del conflicto y a las organizaciones que trabajan para hacer frente a la crisis.

Os añadimos, también, un listado de las organizaciones de Lafede.cat que trabajan ofreciendo ayuda a Ucrania, para poder facilitar el acceso a la información de primera mano y vías de colaboración.

 

10 pautas para colaborar en la emergencia humanitaria y proporcionar ayuda a Ucrania

 

  • Infórmate antes de actuar y no tengas prisa.

Las consecuencias de un conflicto armado son a largo plazo y será necesario ser solidario por un largo tiempo. La solidaridad efectiva es siempre de larga duración. Nuestro impulso solidario debe ser eficaz y aunque nos encontramos en un momento de emergencia, no todo sirve. Busca información sobre qué organizaciones están trabajando y en qué ámbitos, antes de hacer nada. No olvidemos que las fronteras no están cerradas y en Polonia, y otros países de alrededor de Ucrania, muchas entidades y redes de la sociedad civil más cercanas ya están apoyando.

  • Averigua si hay comunidad ucraniana organizada cerca de ti.

La comunidad ucraniana ya tenía algunas asociaciones de ayuda y experiencia de trabajo con su país que ahora se han activado, o tratan de organizarse. Intenta de localizarlas para saber qué necesitan, aunque probablemente se encuentren desbordadas. Paciencia e información. No es recomendable hacer caso sólo de llamadas por redes sociales sin averiguar qué hace falta exactamente, y cómo y quién hará llegar la ayuda.

  • Siempre mejor donaciones económicas que ayudas en especies.

Debemos tener presente que todo lo que se recoja tardará en llegar, y supondrá gastos añadidos y gestionar permisos o almacenes, en un contexto incierto y de alta volatilidad. El conflicto evoluciona todos los días y la población se está moviendo. Quizás cuando llegue nuestra ayuda ya no será necesario. Siempre es más eficaz comprar todo lo necesario en los países más cercanos al conflicto, por la rapidez al detectar las diferentes necesidades de cada momento, porque saldrá más barato, supondrá menos impacto ambiental y ayudará a las economías locales que ahora tendrán que hacer frente a la llegada de personas refugiadas.

  • Apoya a las organizaciones internacionales sobre terreno.

Todos los organismos internacionales y grandes ONG de acción humanitaria se están desplegando sobre el terreno. Estas organizaciones disponen de plataformas logísticas y almacenes en todas partes, y de personal con experiencia y formación, que ya están evaluando la situación y cómo dar respuesta.

  • Exige a las administraciones que trabajen activamente por la paz, y que proporcionen ayuda humanitaria pública y eficaz.

En Cataluña tenemos políticas públicas de cooperación para atender a este tipo de emergencias. Exige que las diferentes administraciones destinen dinero a ayuda humanitaria y que lo hagan de forma rápida, transparente y discreta. Todos los partidos y administraciones pueden, a distintos niveles, trabajar para que se detenga la guerra. Hay que presionar para que nunca se abandone la senda del diálogo y los esfuerzos diplomáticos. Averigua qué están haciendo los distintos gobiernos y administraciones para apoyar a las víctimas del conflicto. Organízate para presentar mociones a los ayuntamientos o interpelar a los políticos a través de las redes sociales.

  • Exige inversión y políticas de asilo y acogida más dignas y generosas.

Es necesario hacer llegar ayuda humanitaria a Ucrania, pero también activar y mejorar los mecanismos actuales para poder garantizar una acogida digna, a todas las personas que lleguen. Presiona para que haya políticas públicas y recursos económicos estables para ayudar a todas las personas refugiadas, independientemente de su origen, aquí y en todas partes, ahora y mañana.

  • Colabora en la acogida de refugiados.

Los ayuntamientos coordinan la acogida de personas refugiadas con entidades locales que se encargan de cubrir lo básico (vivienda, educación y atención sanitaria). Contacta con tu ayuntamiento u organizaciones locales especializadas en asilo y migraciones para ver si tienen prevista la acogida de refugiados y cuál es la mejor forma de acompañarles.

  • Ofrecete como voluntario/a o activista.

Las organizaciones catalano-ucranianas y todas las que trabajan en el ámbito de la cooperación, la paz o los derechos humanos pueden necesitar apoyo en sus acciones y campañas. Más allá de la colaboración puntual o la emergencia inmediata, valora si puedes hacerte socio o socia. Las ayudas regulares son las que permiten actuar de inmediato cuando se producen las emergencias. El trabajo continuado es el que fortalece a las organizaciones y colectivos, y permite actuar con eficacia en caso de emergencia.

  • Ciberactúa por la paz.

El activismo digital también es una opción. Muchas organizaciones tienen cibercampañas abiertas para presionar a las autoridades españolas y europeas para detener la guerra y exigir la acogida de refugiados y refugiadas. ¡Súmate! No olvides que en la actualidad hay 65 conflictos armados activos, y mucho trabajo por hacer a favor de la paz y los derechos humanos.

  • Haz trabajo educativo.

En la escuela, en el esplai, en el grupo escolta, en tu casa o donde sea, hay que explicar a los niños qué está pasando y difundir un discurso en favor de la paz y de la acogida de personas refugiadas. Muchas entidades que trabajan en la prevención y resolución de conflictos ya tienen materiales. Lafede.cat recoge algunas sugerencias aquí.

https://twitter.com/farmamundi/status/1498689344030269440?s=20&t=wJHk5k6QZryBM1K-NGTmZw

 

¿Qué organizaciones están sobre terreno ofreciendo ayuda a Ucrania?

El gobierno catalán pone a disposición en esta página una recopilación de ONG catalanas y organismos multilaterales que trabajan para dar respuesta a la crisis humanitaria de Ucrania y que se va actualizando a medida que hay nuevas informaciones. Estas son las entidades de Lafede.cat que ya trabajan sobre terreno y ofrecen ayuda a Ucrania:

El equipo de Acción contra el Hambre se prepara para intervenir en el ámbito de la salud y la nutrición alimentaria y cubrir las necesidades mínimas de la población.

Han puesto en marcha una campaña de emergencia orientada a recaudar fondos para atender a las víctimas, con especial atención a aquellas personas en situación de vulnerabilidad, como pueden ser niños, jóvenes y mujeres. Lo hacen de la mano de la entidad local con experiencia y conocimientos sobre la zona Polski Komitet Pomocy Społecznej (Comité Polaco de Asistencia Social).

ACNUR está respondiendo dentro de Ucrania (ya estaba allí, porque previamente al actual estallido de violencia, ya había más de 850.000 desplazados internos a raíz del conflicto de 2014) y en los países adyacentes. ACNUR ha entregado el primero un lote de material a Kryvyi Rig, en el centro de Ucrania y trabaja por la protección y refugio en las fronteras de Ucrania con Polonia, Rumanía, Moldavia y Hungría. El Comité está presente en el país desde 1994 y ha ofrecido asistencia durante los ocho años del conflicto en el Donbass. Aquí puedes consultar más información sobre sus equipos en el país y en los países fronterizos.

Cruz Roja está prestando auxilio y apoyo psicosocial a las personas afectadas por el conflicto y asiste a las comunidades cuando la seguridad del voluntariado lo permite. En Cataluña es la entitat encargada de gestionar el circuito de acogida.

Junto con el Servicio Jesuita a los Refugiados Europa y las ONG y Oficinas Misioneras de la Compañía de Jesús en Europa, ofrecen una respuesta de atención, acogida y apoyo a la población refugiada en los países fronterizos con Ucrania: Polonia, Rumania y Hungría, en un primera línea, y Bosnia-Herzegovina, Croacia, Kosovo, Macedonia y Serbia, en segunda línea.

Ha distribuido ayuda humanitaria con dos envíos con 4.700 kg de material sanitario y medicamentos. En su web también explican los pasos para enviar medicamentos que cumplan con las normas básicas de donación.

Aporta suministro de material de traumatología y quirúrgico a hospital de Severodonetsk y han enviado un equipo de refuerzo para sumarse a los 90 voluntarios en el terreno. Desde hace siete años, proporcionan acceso a la salud física y mental de la población.

Oxfam Intermón pide el cese inmediato de las hostilidades y que se garantice la protección de civiles, y presiona a los líderes euopeos, a través de las afiliadas, para que garanticen los derechos de todas las personas refugiadas y el acceso al asilo. Estando siguiendo de cerca la situación sobre el terreno: están en contacto permanente con otras organizaciones y trabajando para ver cómo contribuir y apoyar la labor de asistencia humanitaria. También se ha iniciado una misión exploratoria para evaluar opciones para diseñar una respuesta desde la entidad.

UNICEF, el fondo de Naciones Unidas para la Infancia, trabaja para asegurar el acceso a agua potable, entrega materiales de salud e higiene y ofrece atención psicosocial a los niños. Desde 2014 UNICEF ha contado con equipos en el este de Ucrania dando respuesta a esta crisis humanitaria. Cuenta con un equipo de más de cien personas y una red de cinco oficinas, con presencia en Donetsk, Lugansk, Kramatorsk, Mariupol y Kiiv.

Desde la entidad alertan de la desprotección que sufren niños y jóvenes no acompañados, y especialmente la situación en la que se encuentran niños con diversidad funcional, unos 100.000. Todos ellos son un colectivo que corre un mayor riesgo de sufrir violencia, abuso o explotación. Por eso UNICEF recomienda leer el artículo “10 cuestiones relevantes: cómo ayudar a los niños y niñas de Ucrania” y “Crisis en Ucrania. ¿Cómo abordar la situación desde el ámbito local?“.

Desde 2014 trabaja con los niños y niñas más vulnerables en la región del Donbass. Ahora, 7,5 millones de niños están en peligro en Ucrania y los desplazados se enfrentan a condiciones extremas donde las temperaturas están por debajo de los 0°C.

 

La Comisión Española de ayuda al Refugiado (CEAR) ha elaborado una guía práctica sobre cómo pedir asilo en el Estado español para personas ucranianas.

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament impulsa también una nueva campaña de emergencia por Ucrania para apoyar desde el mundo local y contribuir a facilitar una respuesta humanitaria eficaz para responder a las necesidades de las personas víctimas de la guerra. La entidad llevará a cabo una identificación de las necesidades en terreno y se establecerán alianzas con municipios y entidades locales a fin de identificar las acciones y proporcionar ayuda a Ucrania.

https://twitter.com/FonsCatala/status/1499666987911462913?t=BfdGOexgIYBx-QCPYjwStw&s=08