(Català) 16 projectes opten a la II Beca Devreporter


Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A mitjans de desembre es va tancar el període per optar a una de les tres beques Devreporter valorades amb 8.000 euros per a projectes periodístics. Finalment setze entitats han presentat acords amb més de 30 mitjans locals, nacionals i internacionals.

La II beca Devreporter dóna continuïtat a la beca 2015 on es van becar sis peces i que és fruit del treball del projecte europeu Devreporter per a un periodisme internacional amb visió de justícia global. Enguany, dos dels projecte presentats tenen un enfocament clarament global. La majoria, però, parteixen d’un apropament local per a explicar, en clau de Justícia Global, les causes i el context d’una problemàtica concreta. En concret, s’han rebut quatre projectes vinculats a països d’Àfrica, quatre d’Amèrica central, dos d’Amèrica del Sud i quatre d’Orient Mitjà.

El projecte és periodístic i aposta per l’aproximació a les causes dels conflictes i les desigualtats així com la visibilització dels processos transformadors, per això les entitats han hagut de buscar la complicitat amb els mitjans de comunicació. En aquest sentit les propostes han estat molt variades: Revista Altaïr, Diari Ara, BTV, TV3 (Canal 33), Catalunya Plural del eldiario.es, Catalunya Ràdio, Crític, La directa, El Faro (El Salvador), El País – Planeta Futuro, Grup Segre (Lleida), Hemisfèria.cat, Punt Avui, Revista Contexto, Revista Factum (El Salvador), Revista 5W, Terrassa TV, TVE, entre d’altres. Pel que fa als formats periodístics, cal destacar que hi ha una clara aposta pels formats audiovisuals i multimèdia.

En comparació amb l’any passat, ara la majoria de projectes tenen en compte la perspectiva de gènere i/o feminista en la seva formulació, així com incloure a periodistes i organitzacions del sud.

 

El jurat avalua i delibera

La primera reunió del jurat va ser el passat dijous 19 de gener. Durant la primera quinzena del mes de març es farà pública la resolució. A partir de llavors, les entitats tindran un període de sis mesos per a fer els reportatges.

El jurat combinarà l’ús d’eines on-line i de trobades de debat presencials. La composició del jurat és: Adrià Bas, de Catalunya Ràdio; Joan Cañete, de El Periódico; Agus Morales, de Revista 5W; Isabel Martínez i Rita Huybens, de Lafede.cat; Xavier Giró, de la UAB; Alicia Oliver, del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Arnau Florez, de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament; i Judit Rifà, de l’Ajuntament de Barcelona.

II Beca Devreporter

Lafede.cat va liderar el projecte europeu Devreporter-Xarxa de periodistes i professionals de la comunicació per al desenvolupament els resultats principals del qual van ser l’elaboració d’un document de recomanacions sobre periodisme i la convocatòria de la I beca Devreporter, que tenia com a objectiu donar suport a la producció i realització de reportatges impulsats per les seves organitzacions federades.

En aquesta II edició la Beca Devreporter, tot i que manté el nom, no compta amb finançament europeu sinó amb el suport econòmic de la Direcció de Cooperació i Justicia Global de l’Ajuntament de Barcelona i amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, raó per la qual modifica lleugerament les seves bases i quantia.

 

2015: de 21 treballs se’n van becar sis amb 5.000 euros

Els treballs catalans becats l’any passat van centrar-se en la realitat de països empobrits (l’extracció del coltà a la República Democràtica del Congo; la lluita de les dones contra la mineria a cel obert a Perú; la vulneració del dret a la salut al Marroc i la reconstrucció d’Haití), i dos d’ells abordaven temes amb una perspectiva local-global, relacionant la bombolla immobiliària a Catalunya i l’Estat espanyol amb els moviments especulatius dels fons voltor arreu, o analitzant la falta de control del Govern català sobre les condicions en què es produeixen, als països empobrits, els aparells electrònics o la roba que compra. Els reportatges es van publicar tant a mitjans generalistes (El Periódico, Ara, TV3, El diario.es), com a nous mitjans digitals, alternatius o especialitzats (Crític, Alternativas Económicas, Diagonal) i, en algun cas, van ser replicats per mitjans de Perú, Argentina o Mèxic. Els reportatges becats van arribar (amb garanties) a una audiència de 200.000 persones.