(Català) 20J: Lafede.cat reclama al Govern espanyol un nou rumb en les polítiques migratòries i d’asil


Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

El Dia Mundial de les Persones Refugiades coincideix amb la decisió del govern de Sánchez de rebre el vaixell Aquarius el mateix cap de setmana que  1.500 persones eren rescatades a la frontera sud espanyola. La xifra mundial de desplaçats forçosos s’eleva a gairebé 70 milions de persones aquest 2017, un nou rècord.

Dade ACNUR 2017

 

 

Aquest dimarts 19 de juny l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Refugiats (ACNUR) ha fet públiques les dades de persones desplaçades al món de 2017: 68,5 milions de persones, 3 més que l’any anterior. De les dades publicades, destaquen els 650.000 desplaçats rohgingyas a Bangladesh per la persecució ètnica que pateixen al seu país. De totes les persones desplaçades al món, un 25,4 milions són refugiades i 3,1 són sol·licitants d’asil a l’espera de resposta.

La crisi al Mediterrani que va esclatar el 2015 ha permès posar el focus en el drama que milions de persones pateixen arreu. Aquest 20 de juny de 2017, Dia Mundial de les Persones Refugiades, Lafede.cat vol posar novament aquest tema al centre del debat que ha tornat a agafar protagonisme amb el cas del vaixell de salvament marítim Aquarius, de MSF i SOS Mediterranée. Aquest diumenge arribaven 629 persones amb tres vaixells des de les aigües mediterrànies després de ser rebutjades pel nou govern italià de Conte. Gairebé una setmana de viatge per arribar a Espanya on s’estudiarà el seu cas per admetre o no a tràmit la seva sol·licitud d’asil si així ho demanen. Mentre més de 1.000 voluntaris i més de 600 periodistes esperaven al port de València, 1.500 persones eren rescatades a l’estret de Gibraltar (el sud d’Espanya) i 4 morien en l’intent d’arribar a Europa el mateix cap de setmana. Allà no hi havia cap focus mediàtic ni polític, i han estat les entitats que treballen dia a dia a terreny les que han hagut de fer front a aquesta emergència.

Augment d’arribades a Espanya per la frontera sud

Aquest fet evidencia la manca d’una política clara en migració, acollida i de resposta a emergències. Unes emergències que cada cop és més habitual: aquest any 9.315 persones han arribat per mar a Espanya, més del doble que l’any passat, i formen part de les 35.504 a tot Europa. 244 han mort en el camí. Aquesta realitat en augment és fruit, en part, de les polítiques europees de tancament de fronteres que provoquen un desplaçament de les rutes, entre altres coses. Davant aquest fet, el nou govern de Pedro Sánchez ha de respondre amb fermesa, celeritat i compromís amb els drets humans. De fet, segons una enquesta recent d’Oxfam Intermon, el 65% de la població espanyola estaria d’acord en canvia la legislació per evitar les morts al Mediterrani i el 70% en ajudar urgentment a qui es troba en perill greu.

 

L’Aquarius posa de manifest algunes contradiccions polítiques

L’acollida del vaixell Aquarius així com l’anunci sobre la possibilitat de retirar el filferro amb ganivetes de la frontera sud espanyola, són bons senyals pel que fa a un canvi de polítiques del govern, però caldrà veure com es materialitzen. De moment ja ha anunciat que les persones de l’Aquarius que no compleixin els criteris per demanar l’asil seran traslladades al Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) d’on poden ser retornades als seus països d’origen. Però encara Sánchez no s’ha posicionat pel que fa a les expulsions en calent a la frontera, i altres vulneracions a frontera com denuncia l’informe “Derechos Humanos frontera sur-Vías marítimas” d’Irídia, Novact i Fotomovimiento, o sobre el compromís d’acollida estatal de 17.337 persones del programa de reassentament i reubicació europeu. Espanya només ha acollit un 16%, segons el darrer informe de CCAR.

Les xifres, reflex de les polítiques, queden sobre la taula: Espanya ha rebut, el 2017, 31.120 peticions d’asil de les quals el 65% van ser rebutjades, és a dir, dues de cada tres. Aquest 2018 ja s’han rebut 17.000. Aquestes dades se sumen les 42.000 peticions pendent de resposta i que mantenen a aquestes persones amb el neguit sobre el seu futur. Lafede.cat subscriu les demandes de CCAR, recollides en el seu informe, on “espera del nou Govern de l’Estat espanyol “valentia” per prendre les mesures necessàries amb la finalitat d’afrontar amb urgència els reptes de l’asil al nostre país i liderar una nova política espanyola i europea que no doni l’esquena a les persones refugiades”.

El 20J i la situació al Mediterrani han de servir per obrir el focus i parlar de la mobilitat internacional. Això és el que vol fer Lafede.cat amb el Grup de Treball de Migracions, generar discurs juntament amb les comunitats de migrants entorn a aquest tema, i és per això que la federació també dóna suport a la Tancada de Migrants, perquè més enllà de persones refugiades cal treballar coherentment en un tema com aquest, estratègic i global.