(Català) Exigim posar fre a les estratègies d’assetjament jurídic promogudes pels grups de poder


Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

 

Lafede.cat, juntament amb sis entitats i plataformes de defensa dels drets humans més (Ecologistes en acció, Aliança contra la pobresa energètica, Observatori DESC, Enginyeria sense fronteres, Aigua és vida i la Plataforma Afectats per la Hipoteca), ha fet públic un comunicat per exigir posar fre a les estratègies d’assetjament jurídic promogudes pels grups de poder en relació a la polèmica generada al voltant de l’Ajuntament de Barcelona i l’adjudicació de subvencions.

Façana de l’Ajuntament de Barcelona.

 

COMUNICAT

Les entitats de defensa dels drets humans exigim posar fre a les estratègies d’assetjament jurídic promogudes pels grups de poder

Les grans corporacions, grups d’interès i determinats interessos polítics estan implementant noves estratègies per intentar limitar i controlar la feina tant dels periodistes, com de de les organitzacions de defensa de drets humans que treballen per a la Justícia Global a tot el món. Han decidit fer servir diferents eines per limitar la participació pública de la societat civil en un context de reestructuració política global.

Una de les eines que més estan emprant actualment per intentar limitar i controlar la societat civil són els SLAPPs o demandes estratègiques contra la participació pública. És a dir, els grups de poder promouen processos judicials amb l’únic objectiu d’atacar determinades entitats que denuncien les seves pràctiques o interfereixen en els seus interessos econòmics, en favor dels drets de tothom. Aquestes corporacions inverteixen una gran quantitat de recursos en la interposició de querelles, demandes, o altres accions judicials sense fonament per desprestigiar les entitats o moviments socials que els incomoden. Saben que la major part d’aquest tipus d’accions judicials ni tan sols arriba a judici, però no els preocupa perquè la intenció última és una altra: no s’inicien per guanyar als tribunals, sinó per obligar a persones i entitats amb menys poder a dedicar gran part dels seu temps i recursos a defensar-se, tant judicialment com públicament.  D’altra banda, i tal i com denuncien les organitzacions i sindicats de periodistes, les SLAPPs també s’utilitzen contra el periodisme crític amb l’objectiu d’evitar informacions sobre abusos i pràctiques criminals.

Recentment, l’Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica, que com ha quedat acreditat té molt poc de transparent, ha interposat una querella per suposat tracte de favor de l’equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona cap a algunes entitats de defensa de drets humans de Catalunya com són l’Observatori DESC, Enginyeria Sense Fronteres, la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca de Barcelona, o l’Aliança contra la Pobresa Energètica. No és la primera vegada que ho intenten. Recentment la fiscalia ha arxivat una demanda idèntica. Ara, la querella ha estat admesa a tràmit pel Jutjat d’Instrucció 21 de Barcelona. Estem convençudes que la querella s’arxivarà així que el jutjat comprovi que la literatura que planteja no es correspon amb la realitat però, mentrestant, es vol fer creure a la ciutadania que organitzacions amb una llarga trajectòria que, amb molt d’esforç, lluiten pel dret a l’habitatge o a l’aigua, són en realitat “xiringuitos” que es financen per “amiguismes“, un discurs que lamentablement hi ha sectors polítics i mediàtics que alimenten.

Es tracta d’un intent orquestrat d’amenaçar els mecanismes de finançament públic de les organitzacions que defensen els drets socials bàsics, front la seva mercantilització. Avui estan atacant a aquestes entitats i plataformes, però demà pot ser qualsevol altra organització que afecti els seus interessos.

La preocupació pel dany social que estan generant aquest tipus de demandes abusives ha portat a la Comissió Europea a actuar davant dels SLAPPs o litigis abusius contra periodistes i defensors dels drets humans. De fet ja s’han iniciat els tràmits per aprovar una Directiva que faci front a aquesta estratègia que amenaça la participació pública, i suposa un clar atac contra la democràcia.

Les polítiques públiques de defensa dels drets humans estan en perill. Les entitats demanem als representants de les diferents forces polítiques que facin costat a totes les organitzacions de defensa de drets humans i de justícia global, i que no facin servir aquestes estratègies dels grups de poder com una arma llancívola.

​​​​​​​També demanem un pronunciament del conjunt dels grups municipals de l’Ajuntament de Barcelona en defensa de les organitzacions que treballen per fer efectius els drets col·lectius, i que estan essent atacades per aquesta demanda abusiva, interposada per una entitat opaca i aparentment lligada a grups corporatius internacionals.

Convidem també la ciutadania a conèixer directament les nostres entitats i la feina que fem, així com, en general, el món associatiu. A casa nostra, el teixit associatiu és molt fort, i estem segures que continuarà essent-ho, malgrat els atacs en contra, i governi qui governi. Volem recordar a tothom que els grups de poder controlen també molts mitjans de comunicació i, per això, sempre és necessari informar-se de forma crítica. Alhora, aprofitem per fer una crida a la ciutadania per implicar-se més encara en les lluites i les iniciatives socials i solidàries.