(Català) #FreeOurPrisoners Des de Catalunya, suport als presos polítics palestins


Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Aquest 17 d’abril, Dia Internacional dels presos i les preses polítiques, Lafede.cat torna a fer-se ressò de la situació a Palestina. Lafede.cat dona suport a la campanya #FreeOurPrisoners de la societat civil palestina que reclama l’alliberament de tots els presos polítics mentre duri la pandèmia

Les entitats que treballen amb persones preses a tot el món busquen la manera de protegir-los del COVID-19, especialment a aquelles que pateixen violacions dels drets humans per les seves condicions d’empresonament o detenció, o aquelles especialment vulnerabilitzades en aquest context. El passat 25 de març l’Alta Comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, Michelle Bachelet va demanar l’alliberament de totes les persones detingudes sense una base legal suficient, “inclosos els presos polítics i altres detinguts simplement per expressar crítiques o opinions discrepants”.

El Grup de treball d’ONG per Palestina de Lafede.cat rep informació regular i actualitzada sobre la situació de les presons a través d’organitzacions com Addameer – Prisioners Support and Human Rights Association, amb la qual es va reunir el passat mes de novembre. Segons les seves dades l’estat d’Israel té detingudes 5.000 persones per motius polítics als Territoris Palestins Ocupats, 432 de les quals en detenció administrativa – una forma de detenció arbitrària sense dret a conèixer els càrrec dels quals se les acusa i sense garanties processals- , i entre elles 183 nens i nenes, 43 dones, 700 persones malaltes, i d’altres ferides i d’edat avançada. Segons les organitzacions de drets humans locals, les condicions dins les presons són un caldo de cultiu per a la propagació  de malalties. A banda de les violacions sistemàtiques de drets i llibertats, denuncien amuntegament, manca de ventilació adequada, humitat, mala alimentació i manca d’higiene i productes sanitaris. Denuncien també negligències mèdiques continuades.

Addameer ha fet una crida urgent per demanar l’alliberament de totes les persones preses per raons polítiques i en particular dels nens, les dones preses, la gent gran, els malalts, els ferits i els presos i preses sota detenció administrativa, així com els i les que s’estan acostant al final de les seves sentències. Addameer demana al Servei de Presons d’Israel l’aplicació de mesures preventives contra el COVID-19 i que es mantingui la connexió dels presoners amb les seves famílies ja que, a principis de març, es van aturar totes les visites de familiars i advocats, una mesura que impedeix conèixer els abusos i vulneracions de drets. Addameer i Al-Haq van enviar una crida per exigir a l’Estat d’Israel que apliqui els Procediments Especials de les Nacions Unides per a garantir la salut i la seguretat de les persones palestines preses, i també el Moviment de presos polítics ha demanat mesures immediates per a la detecció del corona-virus i protecció contra ell.

Lafede.cat està especialment preocupada per la situació de les nenes i de les dones preses perquè, a Palestina, les dones han de fer front alhora a la repressió política del règim d’ocupació i a la societat patriarcal. Les preses polítiques palestines es troben sobretot a les presons de Hasharon i Damon, totes dues situades fora dels territoris ocupats contravenint l’article 76 del IV Conveni de Ginebra, el que suposa a la pràctica obstaculitzar el seu dret a reunir-se amb els seus advocats, i a rebre visites en general. Tal i com explica Sahar Francis, directora d’Addameer, les dones es troben en “cel·les abarrotades, sovint plenes d’insectes i brutícia, i sense llum natural. Les autoritats penitenciàries no atenen les necessitats personals de salut i d’higiene, fins i tot en casos de detenció de dones embarassades”.

Lafede.cat recorda que les persones preses palestines estan emparades pel Dret Internacional Humanitari i que s’han de garantir les plenes condicions i els seus drets penitenciaris d’acord el III Conveni de Ginebra de 1949 i, un cop més, insta a les institucions públiques i privades de Catalunya que pressionin a l’Estat d’Israel per al compliment del dret internacional, perquè posi fi a la seva política d’apartheid i segregació racial de la població palestina, i aposti pel respecte i la defensa dels drets humans, no només de la població palestina empresonada, sinó de tot el poble palestí.