(Català) La Revista Justícia Global de Crític es presenta al CCCB amb un debat sobre diàleg i feixisme


Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) va acollir l’acte institucional de la campanya “No serveix de res si no és Justícia global” de Lafede.cat i la presentació de la Revista Justícia global de Crític feta amb la col·laboració de la federació.

 

Presentació de la Revista Justícia Global al CCCB, 26 de novembre. Foto: Joa Luzzatti.

 

L’acte institucional del passat 26 de novembre va començar amb la benvinguda del president i la vicepresidenta de Lafede.cat, Luca Gervasoni i Núria Iglesias, que van fer un breu repàs per la història de la federació i van recordar perquè el 2019 és una data senyalada: fa 30 anys de la creació de la primera federació d’ONG, la de cooperació al desenvolupament; 25 anys de les acampades per reclamar el 0’7% (actualment Catalunya es troba al 0’14% i l’Estat espanyol al 0’21%) i 20 del naixement del moviment altermundista a Seattle. També van explicar un dels objectius principals de la campanya No serveix de res si no és Justícia global: “Volem qüestionar la pròpia imatge del sector per reclamar un canvi en el discurs col·lectiu: cal trobar les causes comunes en clau global”, va remarcar Iglesias.

La Tinenta d’alcaldia i regidora de Drets Socials, Justícia global, feminismes i LGTBI, Laura Pérez, i el director general de Cooperació al desenvolupament de la Generalitat, Manel Vila, també van destacar la tasca de Lafede.cat en clau de vigilància i incidència política per tal d’avançar en millors polítiques públiques de Justícia global.

Gabriela Serra, expresidenta de la Federació catalana d’ONG per al desenvolupament, i Arcadi Oliveres, referent en moviments per la pau, van conversar, moderats per Montse Santolino, sobre el passat, present i futur de Lafede.cat i la lluita per a la Justícia global. “Destruir el capitalisme, la intervenció en el comerç internacional i avaluar el poder de les transnacionals són els reptes de la lluita per la Justícia global”, deia Oliveres, i Serra afegia: “Cal recuperar la propietat de les nostres ONG per tal de no convertir-nos en un instrument del capitalisme i per evitar haver de fer i moure’s cap on interessa als governs. Només si som amos de casa nostra, anirem allà on vulguem”.

L’acte va acabar amb una foto de família amb persones que han format part de les diferents juntes i equips tècnics de les federacions de pau, cooperació i drets humans al llarg d’aquests darrers 30 anys.

Foto de família de Lafede.cat, CCCB 26 de novembre.

La Revista Justícia global es presenta amb un debat sobre diàleg i feixisme

La presentació de la Revista Justícia global es va fer en format conversa amb el títol «El diàleg en temps d’autoritarismes” amb la filòsofa i escriptora brasilera exiliada a Paris, Marcia Tiburi; l’activista i comunicadora, Míriam Hatibi; i l’advocat i periodista, Hibai Arbide, amb una sala plena a vesar.

El diàleg és la nostra eina de combat contra el feixisme”, va afirmar Tiburi, que va afegir que, tot i això, no és una conversa gratuïta: “cal que hi hagi una predisposició. No ha de donar espai al discurs de l’odi perquè aquest destrueix la comunicació”. Tiburi és la autora del llibre «Cómo conversar con un fascista. Reflexiones sobre el autoritarismo de la vida cotidiana», editat a l’Estat espanyol per Akal.

Hatibi, activista antirracista, va parlar de com l’extrema dreta marca els temes dels quals s’ha de parlar i sovint la lluita antifeixista s’oblida de construir el seu propi discurs i cau en donar respostes amb la mateixa lògica: “Són capaços de robar-nos, no només la il·lusió, sinó també la capacitat de reflexionar”.

Arbide, corresponsal a Grècia de diversos mitjans i que ha cobert el tema dels refugiats i de l’extrema dreta al país, preguntat pel moderador i periodista, Sergi Picazo, va explicar com a Grècia s’ha aconseguit arraconar el feixisme: “ha estat possible gràcies a la combinació de diferents estratègies –sovint contradictòries i qüestionables—per part de la societat grega d’una manera constant”.

Durant la conversa es va reflexionar sobre la democràcia actual, el capitalisme i el neoliberalisme. Segons Arbide, la Justícia global passa per preguntar-se si la democràcia tal i com s’ha entès fins ara, funciona. «Una democràcia – va puntualitzar- que mai ha existit per algunes persones. Potser cal inventar-se noves formes de democràcia”» i va insistir-hi:  “La democràcia existeix en certs llocs perquè s’ha creat un espai de no democràcia al voltant». Tiburi, per la seva banda, va afegir que Brasil és en aquest moment un laboratori neoliberal per veure fins on la societat podia aguantar.

La presentació va comptar amb unes intervencions inicials del vicepresident i la vocal de Lafede.cat, Xavi Casanovas i Júlia Granell, i el coordinador de la Revista i periodista de Crític, Sergi Picazo, i Anna Palou, de Lafede.cat.

La conversa es pot recuperar íntegra en aquest vídeo i la revista es pot comprar a través de la botiga online de Crític i a alguns punts de venda. Aquest acte forma part de la campanya “No serveix de res si no és Justícia global”. El proper dimarts 10 de desembre se celebra un concert a la Sala Apolo de Barcelona amb motiu del Dia Internacional dels Drets Humans.