(Català) Lafede.cat considera molt greu la suspensió de la Convenció de Ginebra per part de Grècia i demana més implicació dels diferents governs 1


Sorry, this entry is only available in Catalan and European Spanish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in this site default language. You may click one of the links to switch the site language to another available language.

Lafede.cat publica un comunicat davant la suspensió del dret a l’asil per part de Grècia i la violència policial a les fronteres, on reclama actuacions clares i decidides per part del govern espanyol i la resta d’administracions de respecte al dret internacional i als drets humans. La federació dona suport a les mobilitzacions que puguin sorgir aquests dies, com la que ha convocat Stop Mare Mortum per avui 3 de març a la tarda.

Frontera Grècia – Turquia. Foto: Andrés Mourenza, periodista.

COMUNICAT

Grècia ha decidit suspendre la Convenció de Ginebra sobre l’estatut dels refugiats i no acceptar cap sol·licitud d’asil, com a mínim en un mes, davant l’arribada de persones susceptibles de ser sol·licitants d’asil després que Turquia hagi obert les fronteres i amenaça amb retornar tothom que entri.

Per la seva banda Turquia ha decidit fer-ho després de la mort en combat a la guerra de Síria de 33 soldats turcs el passat dijous 28 de febrer. Turquia vol pressionar a la Unió Europea i obtenir així el seu suport en el marc del conflicte, i ho fa quan falten menys de 20 dies per complir-se quatre anys de l’acord UE-Turquia pel qual es va comprometre a frenar l’arribada de persones en cerca de refugi a canvi de 6.000 milions d’euros. Així doncs, el conflicte armat a Síria i els diferents posicionaments dels països converteixen els éssers humans en moneda de canvi.

Milers de persones es troben ara a la frontera terrestre entre Turquia i Grècia, especialment a Kastanies al nordest del país, i d’altres intenten creuar el Mediterrani fins a les illes gregues. Mentrestant,  l’extrema dreta grega aprofita l’explosiva situació i l’abandonament dels camps de refugiats, com Moria – que acull a 20.000 persones tot i tenir una capacitat de 3.500—, per atacar a persones refugiades i les ONG que estan treballant sobre el terreny.

 

Lafede.cat considera molt greu la suspensió de la Convenció de Ginebra per part del Govern grec,

  • perquè mesures com aquesta deixen en absoluta indefensió a les poblacions afectades per conflictes o persecució de qualsevol tipus, i els exposen a ser utilitzats com a moneda de canvi davant els interessos polítics, socials o econòmics dels diferents països.
  • perquè marca un precedent inacceptable en el marc del Dret internacional dels drets humans. L’Estat grec, com tots els estats europeus, n’és signant i com a tal ha de vetllar per al seu compliment. La Convenció garanteix que tota persona té dret a l’asil sense ser discriminada per raó de sexe, origen o religió, i que ningú pot ser expulsat a un país on la seva vida corri perill.
  • perquè Grècia és signant d’altres tractats internacionals com la Declaració Universal dels Drets Humans que garanteix el dret a l’asil (art.14), o el Conveni Europeu de Drets Humans que obliga a respectar els drets humans (art.1), el dret a la vida i a tenir dret a un recurs efectiu (art.13), i prohibeix el tracte denigrant (art.3) i les expulsions col·lectives d’estrangers (Protocol 4), prohibides també per la Carta de Drets Fonamentals de la UE (art. 19).

 

Igualment Lafede.cat condemna els atacs, per una banda, a les persones en trànsit a la frontera turc-grega per part de les forces policials i, per l’altra, a les persones atrapades als camps de refugiats grecs, per part de grups d’ultradreta.

 

És per això que Lafede.cat exigeix a totes les administracions i especialment al govern espanyol,

  • que condemnin la suspensió de l’aplicació de la Convenció de Ginebra sobre l’estatut dels refugiats.
  • Que condemnin els atacs i la violència cap a les persones en moviment. Entre les persones que es desplacen hi ha infants i joves menors d’edat que queden també emparats per la Convenció sobre el Drets de l’Infant i l’interès superior dels infants corresponent.
  • Que condemnin els atacs a les persones atrapades en els camps de refugiats de Grècia i garanteixin la tasca de les ONG i els periodistes sobre el terreny.
  • Que  facin tots els esforços possibles per acabar amb la guerra i la  violència a Síria.
  • Que treballin per una nova política comuna d’acollida i asil basada en els drets humans. Que s’acabi amb l’externalització de fronteres. Que no es renovin els acords amb els anomenats “països tercers” per a frenar la migració, com Turquia, Líbia o Marroc on no es respecten els drets humans.
  • Que en conseqüència es reactivi el sistema de reubicació europeu per tal de garantir el dret a l’asil i el respecte els drets humans des del principi de solidaritat entre països.
  • Que s’aturin les expulsions en calent a la frontera a la frontera sud espanyola i es condemni aquesta pràctica a altres fronteres europees en base al principi de no devolució, recollit en diferents tractats europeus i internacionals i en el dret internacional consuetudinari.

 

La protecció de fronteres no pot estar per sobre dels drets humans, per això Lafede.cat fa una crida a la ciutadania a seguir demostrant el seu compromís amb els drets humans i el seu suport a les persones atrapades a les fronteres i als camp de refugiats i, d’altra banda, a respondre a les mobilitzacions de rebuig a la decisió del Govern grec, com la que convoca Stop Mare Mortum aquest dimarts 3 de març davant la seu de la Comissió europea a Barcelona.  

 


One thought on “(Català) Lafede.cat considera molt greu la suspensió de la Convenció de Ginebra per part de Grècia i demana més implicació dels diferents governs

Comments are closed.