(Català) Les ONG han de quedar fora del joc brut polític


Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Davant les informacions publicades en relació a una denúncia que atribueix suposats delictes a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, diverses regidores i la directora de una entitat federada, i davant les especulacions al voltant d’un suposat tracte de favor en la concessió de subvencions, Lafede.cat ha emès un comunicat per mostrar el seu suport a totes les entitats federades a que s’està sotmetent a escrutini públic.

 

COMUNICAT: Les ONG han de quedar fora del joc brut polític

Davant les informacions publicades en relació a una denúncia que atribueix suposats delictes a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, diverses regidores i la directora de una entitat federada, i davant les especulacions al voltant d’un suposat tracte de favor en la concessió de subvencions, Lafede.cat vol mostrar el seu suport a totes les entitats federades a que s’està sotmetent a escrutini públic arran aquesta denúncia.

Lafede.cat considera totalment legítima i necessària l’actitud crítica envers les institucions públiques per part dels mitjans de comunicació, però els demana responsabilitat a l’hora de participar, ni que sigui involuntàriament, en campanyes de descrèdit d’entitats que defensen els drets humans. Pel nostre treball a altres països coneixem perfectament aquestes campanyes i sabem que al darrere sempre hi ha determinats poders polítics i econòmics que fan servir els mitjans de comunicació segons els seus interessos. Lamentablement, també a casa nostra “construir” notícies a partir de demandes judicials, encara que aquestes no tinguin cap recorregut penal, i estendre la llavor de la sospita sobre persones o institucions s’ha convertit en una (mala) pràctica habitual. Lafede.cat rebutja, en aquest sentit, que s’hagi denunciat la directora d’una ONG per atacar l’Ajuntament i vol recordar que les entitats no són una arma llancívola i han de quedar fora del joc brut polític partidista.

Lafede.cat considera també necessari recordar que a tots els partits hi ha gent que ha treballat a entitats del tercer sector o que en tenen vinculació. La raó per la qual s‘ataca ara a algunes ONG és perquè defensen els drets humans i, en fer-ho, resulten incòmodes per a determinats actors polítics i econòmics. Eren incòmodes abans que Ada Colau arribés al poder, ho són ara i ho seguiran essent quan marxi perquè donen suport a moviments socials crítics, i perquè reclamen drets bàsics, guiats per valors i principis de justícia global.

En relació als convenis i subvencions objecte d’interès mediàtic, Lafede.cat recorda que formen part de polítiques públiques com la de cooperació i justícia global, i lamenta que els mitjans no s’interessin de manera regular pel seu funcionament, ni coneguin els plans directors o les bases per a la concessió de subvencions, eines que estableixen quines són les activitats subvencionables i els criteris objectivables, en base als quals és que caldria valorar si s’ajusten, o no, al consensuat en els consells consultius corresponents. Tampoc és gaire mediàtica, al contrari del que succeeix amb els reclams de les empreses, la immensa càrrega burocràtica que suposa la fiscalització i els seguiment dels fons concedits via subvenció, burocràcia que habitualment juga en contra de l’eficàcia dels projectes.

La transparència en la concessió d’ajuts i el control de la gestió dels recursos públics és imprescindible en una democràcia i els mitjans de comunicació són un actor fonamental en la seva fiscalització. Lafede.cat creu però que caldria repensar la manera d’informar sobre aquestes qüestions per tal de generar coneixement real i confiança en el sector públic, i no el contrari. El sistema de gestió d’atorgaments i justificació de subvencions a les entitats socials és un dels sistemes més reglats, transparents i controlats que hi ha, i inclou auditories externes exhaustives. No cal oblidar tampoc que les empreses són grans receptores de fons públics, via convenis, subvencions, contractacions i licitacions públiques. Una informació més regular i clara sobre aquest tipus de finançament, i més orientada al servei públic, enfortiria la democràcia, i evitaria el seu ús partidista.