(Català) Ucraïna: recursos de Lafede.cat per canalitzar la solidaritat i treballar per la pau


Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Des que va esclatar el conflicte a Ucraïna són moltes les preguntes de la ciutadania que han arribat a Lafede.cat que van en la línia de trobar la millor manera de col·laborar amb l’ajut humanitari al país, de donar suport en l’acollida de famílies i menors a Catalunya o d’utilitzar recursos educatius per treballar l’educació per la pau i visibilitzar iniciatives de resistència no-violenta. Recollim aquí els continguts publicats amb recomanacions i propostes.

Imatge de la concentració a plaça Catalunya contra la guerra a Ucraïna del 2 de març de 2022 / Autor: Pablo Tosco

Emergència humanitària a Ucraïna: Com ajudar?

Davant de la greu crisi humanitària, moltes persones han manifestat la seva voluntat d’ajudar a Ucraïna i a les persones damnificades per la guerra. En aquest article recordem algunes pautes per a col·laborar amb emergències humanitàries i per a donar suport, de la manera més adient, a les persones víctimes del conflicte i a les organitzacions que treballen per fer front a la crisi.

Hi trobareu també un llistat de les organitzacions de Lafede.cat que treballen oferint ajuda a Ucraïna, per tal de poder facilitar l’accés a la informació de primera mà i a vies de col·laboració.

 

Vull acollir persones ucraïneses, com fer-ho?

Davant de l’alt nombre de demandes sobre com donar suport a la població ucraïnesa que arriba a Catalunya, Lafede.cat ofereix algunes recomanacions generals per canalitzar la solidaritat de la ciutadania i respon preguntes sobre la situació amb la qual es troben les persones d’Ucraïna a Catalunya, sobre la possibilitat d’acollir infants o sobre com fer un voluntariat a la zona.

També hi trobareu un recull de webs oficials per ampliar informació sobre ajuda i acollida de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya o el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

 

Per evitar conflictes com el d’Ucraïna: eduquem per a la pau

Amb l’esclat del conflicte, les aules s’han omplert de preguntes, debats i pors. Professorat i famílies es pregunten com abordar aquest tema amb els infants. Tot i la tristesa i la complexitat del moment, és una oportunitat per reforçar l’educació per la pau i l’educació emocional, eines claus per a fer prevenció de conflictes. Lafede.cat fem un recull de propostes i materials educatius per a treballar amb infants i joves.

 

Ucraïna, una oportunitat d’aplicar vies legals i segures per a tothom

El passat 16 de març, la Coordinadora Obrim Fronteres (COF) publicava un comunicat, al qual Lafede.cat s’ha adherit, amb el lema “Vies legals i segures per a totes. Quan es vol, es pot”, on celebrava la decisió d’agilitzar els mecanismes d’acollida per a la persones que fugen del conflicte d’Ucraïna gràcies a l’aplicació de la Directiva europea sobre protecció temporal 2001/CE/55, però es preguntava per què aquesta mateixa dinàmica no s’aplicava a altres situacions amb necessitat de refugi. L’activació d’aquesta directiva demostra que protegir la vida aplicant vies legals i segures és viable quan hi ha voluntat política.

 

Visibilitzar respostes de pau i no-violència al mig de la guerra

Davant del relat cada cop més estès que legitima l’escalada bel·licista i l’enviament d’armes a Ucraïna com a solució al conflicte, recollim iniciatives de les entitats de l’eix de Pau que visibilitzen respostes no-violentes i de construcció de pau.

Fem un recull també de reportatges i programes als mitjans de comunicació contribueixen a fer entendre millor les causes del conflicte i a visibilitzar iniciatives pacifistes.

Més informació: