(Català) Debat: Periodisme, activisme i causes socials. On són els límits?


Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Lafede.cat i Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya, organizen una taula rodona el proper dimarts 6 de juny a les 18.30h al Col·legi sota el nom “Periodisme, activisme i causes socials. On són els límits?”. L’objectiu és debatre sobre el paper de les ONG com a fonts d’informació i la posició dels periodistes respecte temes sensibles de l’àmbit social i la cooperació. Comptarem amb la participació de Laura Lanuza, responsable de comunicació de Proactiva Open Arms, els periodistes Jesús Rodriguez, de La Directa, i Adrià Bas, de Catalunya Ràdio, i Agnès Feliu, d’ECAS. La moderació serà a càrrec de Montse Santolino, de Lafede.cat.

En la informació sobre la realitat de l’àmbit social i, en especial, de les situacions d’emergència, com la del drama a Europa de les persones refugiades, hi conflueixen diversos actors i interessos que sovint generen versions diferents, fins i tot contradictòries. És necessari, per les entitats socials que treballen a Catalunya i les ONG de cooperació, pau i drets humans, fixar-se en el paper de les pròpies organitzacions i dels mitjans de comunicació per identificar bones i males pràctiques i millorar la tasca informativa que es fa. Amb això hi ha en joc la credibilitat i, sense ella, ni es transforma ni es sobreviu.

Les dues plataformes d’organitzacions, Lafede.cat i ECAS, donen molta importància a la comunicació i promouen regularment activitats perquè les entitats de l’àmbit social i les ONG de cooperació, pau i drets humans reflexionin sobre la seva tasca informativa i la que realitzen els mitjans de comunicació per identificar bones i males pràctiques. Perquè està en joc la credibilitat i, sense ella, ni es transforma ni es sobreviu. El rigor i la professionalitat esdevenen claus en l’era de la postveritat per ser actors fiables, legítims i solvents. La tecnologia facilita –o imposa— més que mai la immediatesa, mentre l’espectacularitat que es busca per potenciar l’impacte no s’acostuma a acompanyar de la profunditat necessària per entendre i contextualitzar el que passa.

La taula comptarà amb una fila zero amb respresentants d’organitzacions, mitjans i observatoris de mitjans, com Òscar Velasco de Creu Roja; Elisenda Rovira de Media.cat; João França de Catalunya Plural i Eva Anguera, comunicadora. La idea és generar debat amb moltes veus del qual extreure propostes concretes.