(Català) Comunicat DENIP 2015: La convivència entre pobles i cultures diferents és i ha de ser possible  


Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Com cada any, el 30 de gener, aniversari de la mort de Gandhi, Lafede.cat celebra el DENIP-el Dia Escolar de la Noviolència i la Pau. El DENIP té una forta càrrega simbòlica: Gandhi no acaba mai, Gandhi es renova en cada mestre, educador o educadora, i en tot l’alumnat, quan reflexionen sobre la pau, proposen alternatives, i actuen per tal de construir relacions basades en el respecte a la dignitat humana des de l’assumpció de les nostres diferències. També ho fan quan en aquestes reflexions i accions pretenen transformar el seu entorn mirant d’aconseguir més justícia social, allà a on poden intervenir: al grup-classe, al barri i la seva comunitat, al seu país i al món. Aprofitant aquesta data, des de Lafede.cat i el moviment de pau volem donar suport a la tasca d’aquests educadors i educadores, amb algunes reflexions sobre les prioritats i debats al voltant de la pau al món.

 

12186990365_8d68ffda9b_o

Campanya “Fulards per la Pau” DENIP 2014 de la Coordinadora d’ONG Solidaries de les comarques gironines i l’Alt Maresme / Foto: Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme

 

 

Serà difícil que, aquest any, qualsevol activitat pedagògica en temes de pau i justícia global no inclogui la preocupació i el neguit pels tristos esdeveniments de París, i els terribles assassinats a la seu de la revista satírica Charlie Hebdo. Essent inacceptables i totalment rebutjables, la primera reflexió és posar en context aquests crims, i solidaritzar-nos i denunciar tots els atacs i crims comesos a altres llocs del món, i recordar molt particularment el cas de Nigèria o Pakistan on molts nens i nenes musulmans estan essent víctimes directes de la violència.

Volem recordar, a més, que treballar per una cultura de pau comporta la dificultat i el compromís de treballar, a la vegada, per la defensa de la llibertat d’expressió, i per la tolerància i el respecte per la diversitat cultural, política o de creences religioses. Els drets no poden entendre’s de manera isolada, sinó interdependent, i cal connectar la vulneració del dret a la llibertat d’expressió, amb la prevenció del discurs de l’odi o discriminatori en els diferents contextos polítics, econòmics i socials. Encara que de vegades aquests drets puguin entrar en conflicte, ens reafirmem en què la convivència pacífica entre comunitats i pobles, amb diferents punts de vista, és i ha de ser possible, i no podem acceptar en cap cas l’ús de la violència com a reacció als desacords o agressions que puguin haver-hi. Creiem igualment que és important advertir de l’ús irresponsable que s’ha fet, i es fa, d’uns crims com els de París, per part dels nostres governants i polítics, així com d’alguns mitjans de comunicació, per promoure, justificar o difondre missatges i mesures xenòfobes i islamòfobes, en un context de crisi econòmica. Aquesta mateixa setmana hem celebrat el 70 aniversari de l’alliberament d’Auchwitz.

D’altra banda, l’atac a la seu de Charlie Hebdo podria convertir-se en el detonant que justifiqui discursos i mesures polítiques repressives i violentes envers la ciutadania, no només europea. Creiem que és bo ajudar a reflexionar sobre aquest fet. Cal recordar que la repressió i la manca de llibertats és violència, i que no podem combatre la violència amb més violència. A Lafede.cat ens oposem a qualsevol mesura que vulneri els drets fonamentals i les llibertats assolides a Europa. No acceptem mesures d’emergència, decrets excepcionals ni cap altra decisió política que suposin retrocessos en el sistema democràtic i de dret europeu.

Finalment, advoquem per plantejar la seguretat des d’un punt de vista no repressiu ni violent, a través del concepte de seguretat humana que engloba la seguretat econòmica, alimentària, en salut, mediambiental, personal, de la comunitat i política. Proposar una seguretat que comporti la restricció de llibertats no servirà per sentir-nos més segures, sinó més atemorides. No podem educar en la creença que cal escollir entre llibertat i seguretat. Ho volem tot. Volem llibertat, seguretat humana, i pau. Volem el pa sencer.

En un context global i complex cal més que mai treballar per la pau i la noviolència. Cal proposar camins alternatius per afrontar les diferències que sempre tindrem. Cal promoure la convivència, contrarestar processos que polaritzen, construeixen enemics i simplifiquen la realitat, cal posar en valor la diversitat i l’entesa entre les persones i els pobles. I per aconseguir-ho, un dels camins ineludibles que cal agafar és el de l’educació per la pau. DENIP a DENIP seguim treballant durant tot l’any per fer-la extensiva a tots els centres educatius de Catalunya.