(Català) Fem balanç de la feina feta en migracions i drets humans. Acollida i acompanyament (2)


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Durant el 2017 diverses entitats federades han gestionat programes d’acollida de persones refugiades a casa nostra, i de defensors i defensores de drets humans. D’altres han treballat sobre el terreny a les fronteres de diferents llocs del món.

Fotografia: Juan Muñoz

La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat-CCAR gestiona el Programa d’acollida temporal de defensors i defensores de drets humans greument amenaçats de la Generalitat de Catalunya que, actualment, acull dos defensors de drets humans de Colòmbia. També coordina el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, que, des del 2013, cada any convida entre sis i nou activistes de drets humans durant dues setmanes a 15 municipis de Catalunya amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la necessitat d’una lluita global en clau de drets humans

La Fundació Autònoma Solidària té un conveni de col·laboració amb la CCAR amb l’objectiu de dur a terme un Programa Acollida que posa a la disposició de les persones refugiades habitatge i ple accés al conjunt de serveis i recursos del campus universitari, mitjançant un dispositiu residencial d’acollida. També gestiona les demandes d’assessorament acadèmic per iniciar i/o continuar estudis superiors a la UAB i ofereix acompanyament en la inserció al mercat de treball. També implementa un projecte de voluntariat enfocat a oferir acompanyament lingüístic, social i de sensibilització als i les refugiades acollides.

La Fundació Solidaritat UB gestiona el Programa de suport de la Universitat de Barcelona a persones refugiades i provinents de zones de conflicte, que el novembre de 2017 va ser guardonat amb el Premi Magisterio. El Programa inclou un curs de transició a la Universitat (que engloba aprenentatge intensiu de català i castellà i formació en drets humans, a més de l’allotjament i la manutenció de l’alumnat), cofinançat per l’Ajuntament de Barcelona, i en el què han participat 15 estudiants procedents d’Afganistan, Palestina i Síria. El febrer de 2018 en començarà la segona edició.

 

Acció a l’exterior: garantir els drets humans sobre el terreny

A la frontera espanyola amb el Marroc, Novact  realiza una tasca d’observació de drets humans que es veu reflectida al webdoc Frontera Sur,   juntament amb una campanya que busca restablir la legalitat en la frontera, on es vulneren diàriament els drets humans. Actualment, també analitzen les vulneracions de drets en el trànsit per vies marítimes. Aquestes setmanes són a les Illes Canàries, entrevistant a persones expertes i fent un informe audiovisual sobre la situació.

A Algèria, Tunisia, Marroc i Mauritània, Novact ha desenvolupat formacions en transformació social i noviolència a prop de 200 activistes de drets humans, utilitzant un manual elaborat per l’organització. A més, ha realitzat informes paral·lels sobre les violacions de drets humans en aquests països del Magreb. També han posat un focus important en el rol de les dones en el disseny de polítiques públiques i participació política al Marroc, així com en la defensa de la llibertat d’expressió dels seus mitjans de comunicació.

A la zona Euromediterrània, Novact ha posat en marxa l’Observatori per a la Prevenció de l’Extremisme Violent -OPEV on han pogut analitzar «com les lleis antiterroristes estan vulnerant drets bàsics dels estàndards internacionals en matèria de drets humans», el que afecta a la tasca dels defensors i defensores de drets humans arreu.

A Grècia, Oxfam Intermón ofereix assistència legal gratuïta als i les refugiades que arriben a Europa i els ajuda a millorar el seu accés a informació i serveis bàsics.

Fotografia: Oxfam Intermón

Orient Mitjà:  Suport als i les refugiades de Síria, resposta a la ocupació israeliana i prevenció de l’extremisme violent

Al Líban i Jordània,  l’Associació Catalana per la Pau i  la Fundació Pau i Solidaritat de CCOO estan coordinant la l’acció humanitària amb les persones refugiades amb el suport del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i de diferents ajuntaments catalans. Algunes de les accions que executen són «l’abastiment d’aliments bàsics a famílies palestines que han hagut de fugir de Síria als camps de Rashidieh i Burj Shemali, al sud del Líban, duta a terme per l’associació local Beit Aftal Assumoud (BAS); l’adequació d’un centre de salut a la regió d’Akkar, al sud del país, per part del Secours Populaire Libanaise, i l’obertura i posada en funcionament de dos centres d’acompanyament a dones víctimes de violència que està impulsant Arab Women Organization of Jordan (AWO) a Mafraq i Irbid, dues ciutats del nord de Jordània frontereres amb Síria».

La Fundació Pau i Solidaritat coordina projectes de cooperació amb la població refugiada del conflicte sirià a Beirut (Líban) per a l’eradicació del treball infantil i per promoure l´apoderament de les dones refugiades.

A Palestina, Novact ha posat en marxa un sistema d’alerta i resposta primerenca en denúncies i arrestos a defensores de drets humans que resisteixen de forma noviolenta a l’ocupació israeliana. «Per exemple, els judicis a Salah Khawaja o a Abdallah Abu Rahma, reconegut per la Unió Europea com a defensor de drets humans». A partir de les investigacions realitzades han elaborat l’ informe Llei versus Seguretat. criminalització del dret a la protesta a Israel i Palestina sobre criminalització del dret a la protesta

A Jordània i Kurdistan, Novact està treballant amb «joves refugiades, desplaçades internes i de comunitats d’acollida» en la prevenció de l’extremisme violent. A Mafraq, ciutat al nord de Jordània que acull 28.664 persones refugiades desenvolupen un projecte en aquesta línia, que té el suport de la campanya «Casa Nostra, Casa Vostra«.

 

Llatinoamèrica, promoció dels drets laborals i la igualtat de gènere a Colòmbia i Guatemala

La Fundació Pau i Solidaritat promou el dret d’accés a un treball digne, a la igualtat efectiva entre dones i homes i a les llibertats sindicals a Guatemala, amb projectes per enfortir les capacitats d’incidència de la població indígena. També gestiona un projecte a Colòmbia «per a incrementar la capacitat d’incidència i participació de les dones del Valle del Cauca en la construcció i consolidació del procés de pau».