(Català) Barcelona serà la seu per jutjar les violacions de drets humans en les rutes migratòries


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

El Tribunal Permanent dels Pobles obrirà sessió a la capital catalana el proper dissabte 8 de juliol amb convidats internacionals que treballen per a la lliure circulació de les persones.

 

 

Lafede.cat se suma a la iniciativa que proposa de la Xarxa europea de persones migrants – Transnational Migrant Platform Europe per demanar que el Tribunal Permanent dels Pobles (TPP) celebri una sessió per identificar i jutjar la cadena de corresponsabilitats en tota la ruta migratòria on es vulneren els drets humans de les persones migrants i refugiades. Es tracta de buscar l’accés a la justícia i assenyalar responsables. Els dies 7 i 8 de juliol es faran sessions de treball a Barcelona amb convidats i convidades representatius del nord i el sud global. Els actes del dissabte seran oberts al públic i és on es demanarà l’obertura del procés.

Els moviments migratoris, i les polítiques occidentals que pretenen frenar-los i criminalitzar-los, és un dels eixos de treball de Lafede.cat per aconseguir la Justícia Global i per això veu necessari el treball que pot fer el TPP. De fet, la federació ha impulsat, juntament amb l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates i la Fundació Congrés de Salut Mental, una iniciativa legal per denunciar l’acord entre la Unió Europea i Turquia.

Aquest acord amb altres polítiques europees han més de 5.000 persones mortes al Mediterrani l’any passat i més de 1.400 al desert del Sàhara, segons dades oficials de l’Organització Internacional per les Migracions (OIM). Aquestes morts, juntament amb les violacions de drets durant la ruta i en els països d’arribada, així com els motius d’expulsió del país d’origen, és el que valorarà i jutjarà el Tribunal al llarg de dos anys. Concretament es treballarà sobre tres dimensions: La necropolítica com a polítiques que tenen com a conseqüència la mort; els espais sense drets, i les persones desaparegudes.

 

El Tribunal Permanent dels Pobles

És un tribunal d’opinió, independent dels estats, que neix el 1979 i agafa la referència de la Declaració dels drets dels pobles d’Argel. Respon, per tant, a les peticions de les comunitats i els pobles amb l’objectiu de «recuperar l’autoritat dels pobles quan els estats i els organismes internacionals han fallat en protegir els seus drets». Aquest tribunal, que pren de referència el de Russel, vol combatre la impunitat dels estats, el silenci dels crims de guerra o crims contra la humanitat comesos, i denunciar obertament els autors de les violacions de drets humans. Russel ha jutjat casos com el de Vietnam, Sri Lanka o Palestina, i el TPP la conquesta de Llatinoamèrica i les polítiques europees neoliberals aplicades (1992, 2006 i 2008) o les males praxis de les empreses multinacionals (2001).

 

Convidats internacionals

L’obertura del procés comptarà amb personalitats destacades de l’àmbit migratori. Entre elles assistiran, com a testimonis, el Pare Mussie Zerai, fundador de l’Agència Habeshia que dóna suport legal a demandants d’asil, refugiats i beneficiaris de protecció internacional. Ell ha fet assistència directe al Mediterrani. També Federico Pacheco i Spitou Mendy, de La Via Campesina de defensa de la terra; Helena Maleno, de Caminando Fronteras, especialitzada en les vulneracions de drets humans a la frontera sud espanyola; Khadija Najlaoui, de Reclaiming Migrant Domestic Workers Rights Campaign (UK) sobre les treballadores domèstiques; o Jille Belisario, coordinadora de la Plataforma Transnacional Migrant Europa.

Com a jutges i jutgesses participaran la Germana Leticia Gutiérrez, directora general de «Scalabrinianas Misión para Migrantes y Refugiados (SMR)», secció Mèxic. Que acompanya a migrants centroamericans i que ha estat amenaçada per la seva feina. També el metge i doctor en Psicologia social, Carlos Martín Beristáin, que treballa des de fa 25 anys amb víctimes de la violència i la guerra en diferents països en conflicte, amb grups de drets humans i comunitats desplaçades i refugiades, amb supervivents de tortura i familiars de desapareguts. Ha estat Consultor de la Cort Penal Internacional en diversos casos sobre treball amb víctimes. I Jennifer Susan Chiriga, nacional de Zimbabwe, que compta amb més de 30 anys d’experiència laboral acumulada repartits entre el govern i l’àmbit del desenvolupament. Té experiència en gestió executiva i ha treballat àmpliament en estratègies de creació de capacitat de la societat civil. Actualment assessora al director general de l’Agència NEPAD a Johannesburg, Sud-àfrica.

Algunes entitats federades com NOVACT, SUDS, Entrepobles o l’Institut de Drets Humans de Catalunya, i plataformes on Lafede.cat forma part, per exemple, Stop Mare Mortum, s’han sumat a la iniciativa del TPP, així com algunes d’internacionals.