(Català) Lafede.cat al costat de les ONG basques i del procés de pau


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Pepa Martínez i Luca Gervasoni, directora i president de la federació, han estat a Bilbao aquest dilluns a la roda de premsa per acompanyar la Coordinadora d’ONG d’Euskadi i REAS Euskadi en la seva declaració de compromís amb el procés de pau. 

Roda de premsa al País Basc. 9 d’octubre de 2019.

Els representants de la federació han viatjat a Bilbao per donar suport a les ONG de cooperació i a les entitats d’economia social basques en un moment important per a elles, i responent a la crida del Foro Social Permanente, entitat que treballa activament per la pau i la convivència. D’una manera molt valenta, les ONG basques han fet autocrítica pública del seu paper durant el conflicte i han demanat disculpes a les víctimes d’ETA i de l’Estat: “en nom d’una idea de neutralitat no hem assumit la responsabilitat que ens corresponia i aquesta actitud ha provocat incomprensió”.

Lafede.cat per la seva banda, ha presentat una declaració de suport al “procés de cura i reconciliació” basc i ha fet explícita la voluntat d’acompanyar-lo per fer possible un futur de convivència, “en el qual totes les víctimes puguin sentir reparat el seu dolor”. Lafede.cat s’ha compromès públicament a defensar els drets humans “com a eix central i única referència per a la convivència democràtica al País Basc”, promoure la cultura de pau “per assentar les bases per a la no repetició”, i a instar a les institucions a modificar la política penitenciària, i demanar la fi de l’allunyament de preses i presos i la superació del règim d’excepcionalitat. La declaració es signa a petició del Foro Social Permanente que ho va sol·licitar fa un any, i després de l’aprovació per unanimitat de l’Eix de Pau. En la mateixa línia s’havien pronunciat abans el Consell Català de Foment de la Pau i el Consell Municipal de Cooperació. 

 

Declaració de Lafede.cat per la pau a Euskadi

Després de cinc dècades de violència, el País Basc es troba davant d’un espai d’oportunitat per a la convivència, la pau i la reconciliació. Davant d’aquest nou i esperançador escenari, Lafede.cat Organitzacions per a la Justícia Global, volem mostrar el nostre reconeixement a totes les víctimes del conflicte, i el nostre suport a aquest procés de cura i reconciliació.

Un procés que, posant a les víctimes al centre, no haurà d’oblidar el que ha passat, permetent construir una memòria col·lectiva i inclusiva, i l’assumpció del dany causat per totes les parts. Només d’aquesta manera es podrà oferir el reconeixement just i necessari a totes les víctimes del conflicte, assentar les bases per a una veritable cultura de pau, i encarar el futur amb les garanties de no repetició.

Des Lafede.cat volem acompanyar a la ciutadania basca que, a través de les seves institucions, els seus partits polítics, i la societat civil, aposta per un futur de llibertat, reconeixement mutu i convivència, en el qual totes les víctimes puguin sentir reparat el seu dolor .

Els llaços que uneixen Catalunya amb Euskadi ens interpel·len com a societat compromesa amb els drets humans i la pau. I per això volem expressar el nostre suport al procés de pau, i fem nostra la següent declaració:

 

DECLARACIÓ

PRIMER. Defensar els drets humans com a eix central i única referència per a la convivència democràtica al País Basc, així com la construcció d’una cultura de pau que assentar les bases per a la no repetició.

SEGON. Garantir els drets de veritat, justícia i reparació per a totes les víctimes de totes les expressions de violència.

TERCER. Instar les institucions a l’aplicació d’una política penitenciària que posi fi a l’allunyament de preses i presos, així com a l’acumulació de les penes complertes en altres estats; que superi el règim d’excepcionalitat, tal com preveu la legislació europea i els estàndards de drets humans; i que ofereixi un tracte humanitari a les persones preses que pateixen malalties.

QUART. Exhortar al desenvolupament d’una cultura de la pau, de convivència i de reconciliació, des dels valors basats en el foment de la participació social i l’impuls de la inclusió i la cohesió social a Euskadi.