(Català) Lafede.cat impulsa una jornada per parlar de cures i treball en les organitzacions socials


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

La jornada “Replantegem les cures en les organitzacions. Posem la vida al centre” del 3 de juliol té per objectiu presentar la Guia d’autodiagnosi «Perspectiva feminista i ètica de la cura» i el Protocol d’abordatge de les violències sexuals de Lafede.cat, i conèixer iniciatives d’altres plataformes per a teixir xarxes.

Aquest 2019 Lafede.cat ha fet pública una Guia d’autodiagnosi per introduir la perspectiva feminista i l’ètica de la cura en el si de les entitats socials, després d’un procés participatiu de tres anys dins la federació, impulsat per l’Eix de feminismes i coordinat per L’Esberla i l’Observatori IQ. Aquesta guia pretén ser una eina pràctica per a entitats que vulguin detectar i fer visibles les desigualtats estructurals de gènere, aplicar l’ètica de la cura i les pràctiques feministes i fomentar un canvi organitzacional.

La guia consta de sis eixos: valors hegemònics; conflictes relacions i emocions; discriminació, assetjament laboral i sexual i per raó de sexe; organització dels treballs i les tasques; conciliació, coresponsabilitat i organització el temps i participació i democràcia. A més, cada eix compta amb la descripció, la situació de les entitats (basant-se en una diagnosi de Lafede.cat), alertes per no perdre de vista la perspectiva feminista, preguntes d’autodiagnosi per saber en quina situació està l’entitat, consells per a la transformació de l’entitat, exercicis de reflexió i anàlisi i eines de suport.

“Aquesta guia pretén ser una eina pràctica per a entitats que vulguin detectar i fer visibles les desigualtats estructurals de gènere, aplicar l’ètica de la cura i les pràctiques feministes i fomentar un canvi organitzacional.”

Guia d’autodiagnosi online.

Abordar les violències masclistes

En la línia de Lafede.cat per a construir-se com una entitat feminista, no només des del discurs, sinó també des de l’acció i les estructures, i coincidint amb un procés de transformació cap a una entitat més horitzontal, l’última Assemblea de Lafede.cat del passat 15 de juny va aprovar per unanimitat el “Protocol d’abordatge de l’assetjament discriminatori i de les violències sexuals en clau feminista interseccional”, fet de manera participativa i de la mà de Creación positiva. Aquest document respon a la necessitat de garantir que Lafede.cat sigui un espai lliure de sexismes i de violència i la seva posada en marxa suposarà canvis estructurals profunds.

 

Una jornada per compartir experiències feministes

Per tal donar a conèixer la feina feta per l’Eix de feminismes, Lafede.cat va decidir impulsar una jornada per visibilitzar les pràctiques feministes de les entitats socials i obrir un espai on compartir-les i generar sinergies. És per això que la trobada “Replantegem les cures en les organitzacions. Posem la vida al centre” (veure programa complet) del proper 3 de juliol a Lleialtat Santsenca ha estat coorganitzada amb Dones Directives i Professionals d’Acció Social (DdiPAS), el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, la Xarxa d’Economia Social i Solidària i el Consell de Joventut de Barcelona, i compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació i l’Ajuntament de Barcelona.

La jornada voldrà aprofundir en què significa ser una entitat feminista, com es pot avançar cap a models organitzacionals que posin la vida i les persones al centre, quins recursos es necessiten per poder garantir estructures sostenibles amb la vida i quines estratègies conjuntes es poden dur a terme per aplicar-ho. Obrirà la jornada Elba Masnilla, investigadora de la Ciutat Invisible, la seguiran dues taules d’experiències i s’acabarà amb una mirada de futur i l’actuació de Las amigas de Yoli.

Tota l’activitat és gratuïta però es demana inscripció prèvia fins el 30 de juny i està oberta per tothom, tot i està dirigida especialment a les entitats membres de plataformes o coordinadores de segon i tercer nivell. Per més informació es pot escriure a gcasas@lafede.cat.